Vláda sprísni podmienky na vyplácanie sociálnych dávok

Vláda sprísni podmienky pri poskytovaní sociálnych dávok pre osoby odmietajúce pracovať. Vyplýva to z návrhu programového vyhlásenia vlády, ktorý v stredu schválil kabinet.

13.04.2016 14:14
debata (18)

„Prehodnotí v súlade s princípom zásluhovosti a solidarity systém a výšku sociálnych dávok, dôsledne uplatní existujúce a prijme nové opatrenia na prevenciu a elimináciu zneužívania sociálnych dávok a systému služieb zamestnanosti,“ uvádza sa vo vládnom programe. Tak sa podľa vlády dosiahnu adresné sociálne opatrenia.

Súčasťou programového vyhlásenia vlády je aj vytvorenie ďalších 100-tisíc pracovných miest a zníženie nezamestnanosti pod hranicou 10 %. Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku pritom na konci februára tohto roka dosiahla 10,09 %. Vláda chce prijať aj opatrenia na riešenie dlhodobej nezamestnanosti. Poskytne dlhodobo nezamestnaným pracovné príležitosti, pričom bude podporovať subjekty sociálnej ekonomiky nielen vhodnými finančnými nástrojmi, ale aj vytvorením legislatívneho prostredia, vrátane uplatnenia princípu pozitívnej diskriminácie vo verejnom obstarávaní.

Ďalším záväzkom vlády je presadzovanie primeraného zvyšovania minimálnej mzdy, pri rešpektovaní zákonných kompetencií sociálnych partnerov. „V súlade s Ústavou SR podporí uplatňovanie kolektívneho vyjednávania najmä pri mzdových požiadavkách s cieľom zabrániť škodlivému konkurenčnému boju založenému na znižovaní mzdových a ostatných pracovných podmienok a podporiť všeobecný rast platov v slovenskom hospodárstve,“ uvádza sa v materiáli.

Vláda sa tiež zaväzuje zabezpečiť rozšírenie pôsobnosti zákona o podpore menej rozvinutých okresov na ďalšie okresy. Opatrenia zameria aj na ďalšie znevýhodnené skupiny, napríklad na mladých, ktorí nie sú v práci, ani v procese vzdelávania alebo odbornej prípravy, alebo na podporu práce ľudí žijúcich v sociálne zaostalých komunitách. Kabinet chce tiež spracovať „komplexný postup pre návrat občanov Slovenskej republiky, zamestnaných v súčasnosti v zahraničí“.

Orgány inšpekcie práce majú podľa vládneho programu dôslednejšie a nekompromisnejšie odhaľovať a postihovať nelegálne zamestnávanie, ale aj obchádzanie pravidiel a zneužívanie dočasného zamestnávania tak zo strany poskytujúcich agentúr, ako aj zo strany užívateľských zamestnávateľov. Vláda si dala ako záväzok naďalej podporovať zosúlaďovanie pracovného a rodinného života, ako aj vyrovnávanie rodových rozdielov, napríklad v mzdovej oblasti a začleňovaní znevýhodnených skupín žien na pracovný trh.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #minimálna mzda #sociálne dávky #programové vyhlásenie vlády