Novým splnomocnencom pre menšiny sa stal Bukovszky

Vláda Slovenskej republiky v stredu vymenovala za splnomocnenca vlády pre národnostné menšiny historika Lászlóa Bukovszkého, ktorý doteraz zastával funkciu ombudsmana strany Most-Híd.

13.04.2016 16:21
debata (2)

Bukovszky sa dlhodobo venuje menšinovej tematike, v období 2011 a 2012 bol riaditeľom odboru na úrade podpredsedu vlády SR pre ľudské práva a menšiny, a v období 2012 až 2013 riaditeľom odboru na úrade splnomocnenca vlády pre národnostné menšiny.

Ako povedal Bukovszky, jeho hlavné ciele sú schválenie nového zákona o fonde na podporu kultúry národnostných menšín, pomocou ktorého sa stabilizuje a depolitizuje podpora národnostnej kultúry na Slovensku, a rovnako dôležité je aj reštartovanie všetkých aktivít úradu, ktoré vyplývajú z jeho štatútu a za posledné roky chýbali.

Podľa nového splnomocnenca úrad by mal fungovať aj ako koordinačný orgán medzi ministerstvami, ktoré sa zaoberajú jednotlivými aspektmi života menšín žijúcich na Slovensku.

Bukovszky v minulosti pracoval ako riaditeľ sekcie v ÚPN, vybudoval a riadil Archív bezpečnostních složek v Českej republike. Je členom dozornej rady Ústavu pamäti národa. Vyštudoval archívnictvo a pomocné vedy historické na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave.

Počas svojej praxe sa zúčastnil na niekoľkých medzinárodných konferenciách v Poľsku, Maďarsku, Česku či v Spojených štátoch amerických, na ktorých vystúpil s prejavmi o význame ÚPN pri objasňovaní komunistickej minulosti či o sprístupňovaní dokumentov štátnej bezpečnosti v Čechách aj na Slovensku.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #splnomocnenec pre národnostné menšiny