V utajovanej koaličnej zmluve nič tajné nebolo

Štvorkoalícia Smer, SNS, Most-Híd a Sieť napokon zverejnila doteraz utajovanú koaličnú dohodu. Neobsahuje však ustanovenia, ktoré by sa vymykali z koaličných zmlúv známych z minulosti.

14.04.2016 07:00
vláda, podpis koaličnej zmluvy, Fico,... Foto: ,
Predsedovia strán podpísali koaličnú zmluvu 22. marca. Na snímke zľava Radoslav Procházka, Andrej Danko, Robert Fico a Béla Bugár.
debata (85)

Opisuje spôsob riešenia sporov, princípy spolupráce vo vláde a v parlamente. V prvom rade sa zhodli, že problémové veci si vydiskutujú najprv medzi sebou a nebudú ich riešiť prostredníctvom verejnosti tak, ako sa to dialo v predchádzajúcich koaličných vládach Platnosť koaličnej dohody sa skončí dňom, keď začne volebná kampaň pred nasledujúcimi voľbami.

„Je dobré, že vládna koalícia pristúpila k zverejneniu štandardnej koaličnej dohody, ktorej utajovanie vyvolávalo celý rad nezmyselných dohadov. Snáď bolo dobré, že sa zverejnila naraz s vládnym programom,“ zhodnotil politológ Michal Horský. Podľa neho vládni politici mohli povedať aspoň niekoľko slov, prečo doteraz čakali. V minulých dňoch sa však niektorí vyjadrili, že nevidia problém, aby ju spoznala aj verejnosť.

Partnerské strany vo zverejnenom dokumente tvrdia, že v prípade sporu bude rokovať o jeho riešení koaličná rada. „Ak sa nedosiahne bezodkladné riešenie, koaličná rada vytvorí pre riešenie sporného problému pracovnú skupinu,“ píše sa v zmluve. Až do vyriešenia problému sa strany zdržia verejných vyjadrení, ktoré by mohli poškodiť koalíciu alebo ktorúkoľvek koaličnú stranu. Následne riešenie prijaté koaličnou radou na návrh pracovnej skupiny je pre koaličné strany záväzné.

Koaličná rada sa bude stretávať spravidla jedenkrát mesačne alebo v prípade potreby ju môže zvolať ktorýkoľvek jej člen do troch dní. Koaličná rada sa tiež zaviazala, že bude o postojoch strán pravidelne informovať verejnosť.

Dohoda obsahuje aj určité poistky, ako predchádzať konfliktom. Ak k predkladaným návrhom v parlamente vznesie výhradu šéf poslaneckého klubu alebo člen vlády, tak sa takýto bod po odporučení vypustí z programu rokovania a na program poslaneckej snemovne sa opätovne predloží až po rozhodnutí koaličnej rady.

Koalícia sa tiež zhodla, že bude dbať na vysokú odbornosť a morálnu bezúhonnosť svojich ľudí nominovaných do verejných funkcií. Mali by sa zdržať pri výkone svojej funkcie, ale aj mimo jej priameho výkonu takého správania, ktoré by narušilo a poškodilo politické a ekonomické fungovanie SR, jej bezpečnosť, verejný poriadok, dôveru občanov v politiku a správu vecí verejných. V koaličnej dohode sa tiež uvádza, že predstavitelia vládnych strán rešpektujú názory predstaviteľov iných strán a hnutí aj napriek skutočnosti, že ich politické názory a prejavy osobnej nezdieľajú a že si ctia zásady slušnosti, serióznosti v rámci demokratickej politickej súťaže.

Štvorkoalícia podpísala dohodu o spolupráci 22. marca. Na Bratislavskom hrade ju spečatili lídri Robert Fico (Smer), Andrej Danko (SNS), Béla Bugár (Most-Híd) a Radoslav Procházka (Sieť). V parlamente sa štvorkoalícia opiera o 81 hlasov. Partneri si podelili kreslá vo vláde v pomere Smer 9, SNS 3, Most-Híd 2, Sieť 1.

Smer zastupuje v Národnej rade 49 poslancov, SNS 15, Most-Híd 10 a Sieť 7 zákonodarcov. Koalícia mala mať pôvodne až 85 poslancov. Z Mosta-Híd však odišiel poslanec Zsolt Simon, zo Siete poslanci Miroslav Beblavý, Katarína Macháčková a Simona Petrík. Nesúhlasili, že ich strany vytvorili koalíciu zo Smerom a SNS.

© Autorské práva vyhradené

85 debata chyba
Viac na túto tému: #koaličná dohoda