Štvorkoalícia: Zatiaľ bez veľkej kritiky, až na učiteľov

Odborníci, firmy či tretí sektor prijali program vlády na budúce štyri roky. Nespokojní sú však pedagógovia. Tí chceli mať na papieri potvrdené vyššie platy, ako im teraz kabinet ponúka.

14.04.2016 12:00
bugár, fico, danko, procházka, vládna koalícia, Foto: ,
Predsedovia strán Smer, SNS, Most-Híd a Sieť po podpise koaličnej zmluvy.
debata (8)

Boj s nezamestnanosťou, znižovanie regionálnych rozdielov, zúženie priestoru na korupciu a funkčné školstvo a zdravotníctvo. Na tieto štyri oblasti sa plánuje vláda zamerať vo svojom volebnom období. „Chceme 100 000 nových pracovných miest a pokles nezamestnanosti pod desať percent. Rozhodli sme sa pritvrdiť podmienky pre tých, ktorí nechcú pracovať,“ povedal premiér Robert Fico, keď včera predstavoval očakávané programové vyhlásenie. Zároveň oznámil, že sociálne balíčky, ktoré sa zaviedli počas predchádzajúcej vlády, zostanú zachované.

"Zachovávame vysoký sociálny štandard. Nesiahame na nič, čo bolo dosiahnuté v rokoch 2012 – 2016,“ pripomenul premiér.

Školstvo by si pritom malo výrazne prilepšiť, nasledujúce štyri roky dostane o dve miliardy eur viac. Platy by sa mali učiteľom zvyšovať o šesť percent každý rok. Odbory a iné organizácie v školstve ešte pred voľbami žiadali iné úpravy miezd. Od januára budúceho roka chceli 25 percent navyše, potom každý rok nárast o 10 percent. Ich zástupcovia včera netajili sklamanie a opäť začali skloňovať slovo štrajk.

Búrlivá situácia pred voľbami bola aj v zdravotníctve, keď sestry odchádzali z nemocníc. Aj tie, podobne ako učitelia, chceli iné platy. Vláda im teraz navrhuje zvyšovanie, ale nie plošne. „Ak by to bolo tak, ako si to vykladáme my, teda podľa odpracovaného objemu práce, tak sa nemáme čoho obávať,“ povedala prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová.

Prekvapením vo vyhlásení je však zvyšovanie koncesionárskych poplatkov pre RTVS, ktoré je podmienené spustením tretieho športového kanála. Ten verejnoprávna televízia v minulosti už raz prevádzkovala, projekt sa skončil katastroficky.

Kiska: Programové vyhlásenie je posun oproti minulosti

Schválené programové vyhlásenie vlády je posunom oproti minulosti. Ak sa ho podarí zrealizovať, dôjde k výraznému pokroku, povedal prezident Andrej Kiska po stretnutí s ministerkou spravodlivosti Luciou Žitňanskou. „Pre situáciu v školstve, zdravotníctve a v justícii strácajú občania dôveru v štát a jeho inštitúcie. Je teraz nesmierne dôležité, aby vláda ukázala, že rozumie problémom ľudí, vie, čo ich hnevá a dosiahne výsledky,“ poznamenal. Dodal, že od ministerky spravodlivosti čaká presadenie antikorupčných zákonov a verí v dosiahnutie pokroku aj v oblasti justície. „Máme šancu dosiahnuť pokrok a všetci máme povinnosť šancu nepremárniť,“ pripomenul Kiska.

Organizácie združené v iniciatíve Štrngám za zmenu sú spokojné najviac s časťou programového vyhlásenia vlády, ktoré sa týka oblasti súdnictva, schránkových firiem a obmedzovania nenáležitých výhod pre politikov a štátnych úradníkov. „V oblasti súdnictva sa nám podarilo presadiť naše návrhy v maximálnej možnej miere. Ak sa ich podarí uviesť do života, budú viesť k väčšej transparentnosti justície a jej verejnej kontrole. To by následne malo prispieť k zvýšeniu jej dôveryhodnosti, nezávislosti a kvality,“ zhodnotila Kristína Babiaková z organizácie VIA IURIS.

Znižovanie štátneho dlhu zároveň so znížením daní

Najbližšie štyri roky pri postupnom znižovaní štátneho dlhu chce nová vláda zároveň znižovať daň pre podnikateľov či znížiť dane živnostníkom. Daň z príjmu právnických osôb sa od budúceho roka zníži zo súčasných 22 na 21 percent, zároveň sa o rok nato ruší povinnosť pre podnikateľov platiť tzv. daňové licencie. Stav, keď vláda míňa v rámci svojich príjmov, by mal nastať až v roku 2020. Vyrovnaný rozpočet bol pôvodne plánovaný na rok 2018. Vlani deficit rozpočtu dosiahol 2,5 percenta výkonu ekonomiky a na nulový deficit treba nájsť asi 1,2 miliardy eur. Zdroje sa majú nájsť cez väčšiu kontrolu hospodárnosti štátnych nákupov. Reforma má ročne ušetriť 300 až 500 miliónov eur. „Na základe modernizácie a ozdravenia verejnej správy bude vláda postupovať tak, aby občania dostávali za peniaze odvedené na daniach skutočnú hodnotu v podobe kvalitných a dostupných služieb,“ píše sa v programovom vyhlásení vlády. Vláda počíta aj s osobitným odvodom pre veľké podniky vrátane poisťovní.

Živnostníci si polepšia vďaka navyšovaniu limitu na uplatňovanie paušálnych výdavkov. Peniaze zo štátnej kasy si vyžiada aj vrátenie IC vlakov na slovenské železnice. Ich ročná strata bola dosiaľ vo výške 3 milióny eur. Počíta sa aj s vytvorením národného leteckého a vodného dopravcu. Milióny eur by mali ísť na podporu chudobných regiónov, napríklad cez urýchlenú výstavbu ciest či podporu podnikateľov aj prichádzajúcich nových investorov. Do roku 2020 chce mať vláda dokončenú diaľnicu z Bratislavy do Košíc a program počíta aj s výstavbou diaľničného obchvatu Bratislavy a rýchlostnej cesty na Dunajskú Stredu. Stavať sa má cez verejno-súkromný PPP projekt.

„Veľké dopravné infraštruktúrne investície potrebuje Slovensko ako soľ. Vláda by pri súčasných podmienkach na finančných trhoch a rekordne lacných zdrojoch mala „stlačiť plyn“ výstavby až na podlahu aj za cenu rastu zadlženia.  Z tohto uhla pohľadu sa prikláňam aj k investičnej výnimke zo zákona o dlhovej brzde,“ reaguje Stanislav Pánis, analytik J&T Banky.

Vláda plánuje zvýšiť daň z tabaku. Najbližšie štyri roky by tiež mohla prísť zmena v zdaňovaní nehnuteľností. Druhá Ficova vláda plánovala už od nástupu k moci v roku 2012, že zdaní luxusné nehnuteľnosti. Podľa nového programového vyhlásenia sa vláda pokúsi vytvoriť technické predpoklady na zmenu systému zdanenia nehnuteľností v spolupráci so Združením miest a obcí Slovenska.

Parlament začne o vyhlásení rokovať 18. apríla

Podľa predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára dokument predstavuje dobrý základ pre nadchádzajúce štyri roky. „Som veľmi rád, že naše priority, o ktorých sme hovorili pred voľbami, sa dostali v konkrétnej podobe do programového vyhlásenia vlády. Náš protikorupčný, regionálny a menšinový balíček je dôležitou súčasťou tohto dokumentu,“ pripomenul Bugár. V parlamente by podľa neho so schválením vyhlásenia nemal byť problém, pretože ho vláda pripravovala dôsledne, podieľali sa na ňom aj sociálni partneri.

Parlament začne o programovom vyhlásení vlády a o dôvere novej vláde rokovať v pondelok 18. apríla. Na vyslovenie dôvery treba 76 poslancov, vládna koalícia má k dispozícii 81 mandátov. Opozičná SaS už avizovala, že dokument nepodporí. Pred štyrmi rokmi diskusia k programovému vyhláseniu trvala necelé dva týždne.

Čo plánuje vláda zaviesť (vybraté z programového vyhlásenia)

Zdravotníctvo

  • skrátenie čakacích lehôt, zavedenie maximálnych čakacích lehôt na operácie
  • sprehľadnenie poplatkov, vytvorenie systému viaczdrojového financovania
  • povinná minimálna sieť lekárskej služby prvej pomoci (LSPP) s 24-hodinovou službou, ostatné ambulancie budú doplnkové s kratšou prevádzkou
  • transparentnejšie konkurzy na riaditeľov nemocníc, ústavov, VšZP a ÚDZS
  • zastúpenie opozície (stavovské organizácie, tretí sektor) v dozorných orgánoch VšZP a ÚDZS
  • revízia všetkých zmlúv v štátnych nemocniciach (stravovanie, parkovanie, prenájmy, pranie, strážna služba)
  • zníženie spotreby liekov
  • prehodnotenie koncovej siete nemocníc, optimalizácia ambulantnej siete
  • zavedenie systému DRG (platba za diagnózu) pre nemocnice
  • plné zavedenie eHealth (elektronické zdravotníctvo) od roku 2017
  • obmedzenie zisku zdravotných poisťovní
  • presadenie odmeňovania zdravotníckych pracovníkov na základe zásluh
  • prehodnotenie kompetencií zdravotníckych povolaní, okrem lekárov
  • vybudovanie Univerzitnej nemocnice v Bratislave

Práca, sociálne veci

  • vytvorenie ďalších 100-tisíc pracovných miest, zníženie nezamestnanosť pod 10 %
  • riešenie dlhodobej nezamestnanosti, nový zákon o sociálnych podnikoch
  • primerané zvyšovanie minimálnej mzdy
  • rozšírenie podpory menej rozvinutých okresov, znižovanie regionálnych rozdielov
  • posilnenie boja s úžerou, zavedenie účinného inštitútu osobného bankrotu
  • sprísnenie podmienok pri poskytovaní sociálnych dávok pre osoby odmietajúce pracovať
  • zvýšenie podielu verejných výdavkov do zaostávajúcich regiónov
  • nový model valorizácie dôchodkov, zvýšenie vianočného príspevku s dôrazom na starodôchodcov
  • slobodnejšie rozhodovanie sporiteľov v druhom pilieri o úsporách, možnosť výberu úspor
  • zvýšenie materskej dávky na úroveň predchádzajúceho čistého príjmu matky, vyššia flexibilita pri poberaní rodičovských príspevkov
  • prehodnotenie podmienok podpory rodín s deťmi, kde si povinný rodič neplní vyživovaciu povinnosť
  • sociálna podpora zdravotne postihnutých (príspevky pre opatrovníkov z rodiny na úrovni minimálnej mzdy, pomoc pri začleňovaní ŤZP na pracovný trh, efektívne prepojenie zdravotníckych a sociálnych služieb pre odkázané osoby)
  • riešenie problémov násilia na deťoch, domáceho násilia, znižovanie nerovností medzi mužmi a ženami

Energie, doprava, podnikanie

  • vytváranie podmienok na dostavbu 3. a 4. bloku Mochoviec a zváženie výstavby ďalšej jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach
  • riešenie problému energetickej chudoby
  • pokles cien energií aj pre firmy, zníženie vplyvu dotácií na obnoviteľné zdroje energií na ceny elektriny
  • lepšia koordinácia vlakov a autobusov v strediskách cestovného ruchu
  • plynulá diaľnica D1 z Bratislavy do Košíc v roku 2020. Prioritou sú tiež kysucká D3, oravská rýchlostná cesta R2, južné R2 a R7, východná R4
  • vláda podpíše výstavbu obchvatu Bratislavy cez D4, postaví sa most cez Dunaj v Komárne, zmodernizuje sa viac ako 180 km ciest prvej triedy
  • obnovenie štátnych IC vlakov, zachovanie zliav vrátane rýchlikov a osobných vlakov zadarmo pre študentov a dôchodcov, začne sa modernizácia 250 km tratí
  • zjednodušenie stavebného konania pre menšie rodinné a bytové domy, výstavba nájomných bytov v menej rozvinutých regiónoch
  • prehodnotiť daňové zaťaženie farmárov
  • podpora obnovy domácej výroby potravín
  • vyrovnaný rozpočet verejnej správy do roku 2020
  • zníženie dane z príjmov právnických osôb z 22 na 21 %
  • zrušenie daňových licencií od roku 2018
  • zvýšenie limitov na uplatňovanie paušálnych výdavkov pre živnostníkov
  • znižovanie administratívneho zaťaženia pri podnikaní, napríklad zrušením povinnej zdravotnej služby
  • zvýšenie spotrebnej dane z tabaku
  • daňové zvýhodnenia pre kúpeľníctvo
  • kontrola tendrov ministerstvom financií, protischránkový zákon, hmotná zodpovednosť politikov
  • prehodnotenie regulácie hazardných hier, ochrana maloletých, dôraz pri dozore nad výhernými prístrojmi

Školstvo

  • zvýšenie verejnej investície do školstva o 2 miliardy za volebné obdobie
  • ročné zvýšenie platov o 6 % pre učiteľov v regionálnom aj vysokom školstve
  • posilnenie právomoci riaditeľov v rozhodovaní o obsahu a výbere metód, akými budú učitelia vyučovať
  • slobodný výber škôl z viacerých druhov učebníc
  • zmeny v kreditovom a kariérovom systéme učiteľov
  • zvýšenie štandardov pri výbere uchádzačov o pedagogické štúdium
  • kvalitnejšia príprava študentov pedagogiky na výkon učiteľského povolania
  • nové vzdelávacie programy v regionálnom školstve
  • zabezpečenie stopercentnej zaškolenosti detí od štyroch rokov v materských školách
  • posilnenie občianskej výchovy proti extrémizmu a totalitným režimom
  • odoberanie akreditácie vysokých škôl s nízkou kvalitou

Polícia, spravodlivosť

  • nad policajnou inšpekciou bude dohliadať prokuratúra
  • posilní sa parlamentná kontrola menovania prezidenta Policajného zboru
  • verejná kontrola od výberu nových sudcov cez ich hodnotenie až po disciplinárne konanie voči nim, podobne aj pri výbere predsedov súdov
  • odbremenenie súdov, rozhodovať budú iba o sporoch
  • zmena procesných pravidiel exekučného konania, súdy budú po novom rozhodovať len spory, exekúcia si nebude vyžadovať rozhodnutie súdu
  • majetok páchateľov trestných činov bude použitý na odškodnenie obetí trestných činov
  • dekriminalizácia drog, postihovanie drogovej trestnej činnosti konkrétnym určovaním množstva omamných a psychotropných lá­tok
  • zriadenie detekčného ústavu pre odsúdených duševne chorých nebezpečných páchateľov

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #platy učiteľov #programové vyhlásenie vlády #štvorkoalícia