Pacient má byť na prvom mieste

Lepšia starostlivosť, kratšie termíny na vyšetrenie aj na operácie či poriadok v poplatkoch. Zmeny v zdravotníctve, ktoré prídu, by sa mali zamerať na pacienta.

14.04.2016 14:30
zdravotne sestry, urad vlady, otvoreny list Foto: ,
Platy sestier by sa nemali zvyšovať plošne, ale podľa zásluh. Na snímke zástupkyne sesterských odborov a komory sestier pred Úradom vlády v januári 2016 počas hromadných výpovedí zdravotníčok v niektorých nemocniciach.
debata (3)

Minister Tomáš Drucker sľubuje, že čakanie týždne a mesiace na ošetrenie u špecialistu by malo byť minulosťou, rovnako ako na operáciu v nemocnici. Tu chce určiť strop, dokedy musí byť pacient operovaný. Tiež avizuje sprehľadnenie poplatkov, ktoré pacienti platia v ambulanciách. „Pre mňa je dôležité, aby sa skrátili lehoty na vyšetrenie, sprehľadnili poplatky, aby sa zatraktívnili priestory nemocníc, to sú veci, ktoré sa dajú pomerne rýchlo urobiť,“ povedal Drucker včera po rokovaní vlády.

To, že sa priority novej vlády orientujú na pacienta, považuje Asociácia na ochranu práv pacientov za dobrý krok a mohli by zásadne zlepšiť situáciu v zdravotníctve. „To, že jedným z cieľov je pacient na prvom mieste, berieme ako prísľub zmeny. Uvidíme, akými nástrojmi a ako rýchlo ho vláda bude napĺňať," reagovala prezidentka asociácie Katarína Kafková.

Do programového vyhlásenia sa však nedostali platy sestier, o ktoré bojovali. Kvôli vyšším mzdám začali minulý rok v novembri dávať hromadné výpovede. Z jedenástich nemocníc odišlo celkovo 1 400 sestier. Protesty sa skončili tento rok vo februári, väčšina z nich stiahla výpovede a vrátila sa naspäť do nemocníc. Vláda plánuje odmeňovanie zdravotníckych pracovníkov, nie však plošne, ale podľa zásluhovosti.

Prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová tvrdí, že ide o nemerateľný pojem. „Neviem sa k tomu vyjadriť, pretože nie je zadefinované, čo sú zásluhy. Ak by to bolo tak, ako si to vykladáme my, teda podľa odpracovaného objemu práce, tak sa nemáme čoho obávať,“ povedala Lazorová s tým, že určite budú o tomto ešte s ministrom chcieť hovoriť. Dodala, že neočakávajú od vlády zázraky.

Jedným zo závažných bodov, ktoré sa dotkne nemocníc, a tým aj pacientov, je prehodnotenie koncovej siete nemocníc. Cieľom má byť podľa programového vyhlásenia optimalizácia lôžok podľa potrieb regiónov. Dnes máme tri univerzitné, desať fakultných, z toho sú tri pre deti. Koľko z nich stratí status fakultnej alebo univerzitnej, minister Drucker nespresnil.

„Neviem, ako to myslel autor návrhu, takže sa mi k tomu ťažko vyjadruje. Ak by sa však prehodnocovali nemocnice tým, že by sa niektoré orientovali viac na chronické lôžka a iné na akútne, mohlo by to tak byť, ale je to len zatiaľ komunikácia v hrubých rysoch,“ povedal riaditeľ Fakultnej nemocnice v Prešove Radoslav Čuha.

Minister tiež plánuje dostavbu Univerzitnej nemocnice v Bratislave. Mala by byť podľa neho výkladnou skriňou nemocníc.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #ministerstvo zdravotníctva #pacienti #Tomáš Drucker