Obvinenia v kauze CT prokuratúra zrušila, stíhanie však pokračuje

Generálna prokuratúra zrušila obvinenie všetkým obvineným v prípade piešťanského CT-čka. Ako uviedla v stanovisku generálnej prokuratúry jej hovorkyňa Andrea Predajňová, vo veci sa však naďalej koná a je vedené trestné stíhanie.

14.04.2016 13:09
debata (14)

V trestnej veci tzv. „piešťanského CT prístroja“ obvinení prostredníctvom právnych zástupcov využili právo na podanie podnetu na preskúmanie zákonnosti uznesenia vyšetrovateľky o vznesení obvinenia, ako i uznesenia prokurátora o zamietnutí sťažností.

„Po preskúmaní príslušného spisového materiálu dospel prvý námestník generálneho prokurátora k záveru, že napadnutými uzneseniami bol porušený zákon v neprospech obvinených, a preto rozhodol o zrušení napadnutých uznesení (všetkým obvineným bolo zrušené obvinenie nakoľko zistené pochybenia sa vzťahujú aj na ostatných obvinených vzhľadom na zásadu axcesority účastníkov),“ uvádza Predajňová.

Podľa stanoviska generálnej prokuratúry je jedným z hlavných pochybení nedostatočné ustálenie výšky hroziacej škody a to vzhľadom na nepoužiteľnosť znaleckého posudku. Bude vecou ďalšieho konania, aby sa vyšetrovateľka a prokurátor zodpovedne a v intenciách príslušných ustanovení Trestného poriadku vyrovnali so všetkými relevantnými tvrdeniami obvinených.

Uvedené rozhodnutie však nevylučuje, že po doplnení dokazovania a po odstránení pochybení, ktoré prvý námestník generálneho prokurátora svojím rozhodnutím vytkol, príde opätovne k vzneseniu obvinenia. Vo veci sa naďalej koná a je vedené trestné stíhanie.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár vydal v novembri 2014 pokyn, aby orgány činné v trestnom konaní preskúmali tender na kúpu CT prístroja v Nemocnici Alexandra Wintera v Piešťanoch. Podľa medializovaných informácií piešťanská nemocnica kúpila prístroj za 1,6 milióna eur, čo bolo o 600-tisíc viac, ako vysúťažilo predchádzajúce vedenie. Víťazom tendra sa stala spoločnosť Medical Group SK, kde v minulosti pôsobil aj bývalý predseda parlamentu Pavol Paška.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská a podpredsedníčka parlamentu, predsedníčka dozornej rady piešťanskej nemocnice Renáta Zmajkovičová po zverejnení prípadu a po výzve premiéra Roberta Fica rezignovali. Z funkcie neskôr odstúpil aj Pavol Paška, ktorý sa vzdal aj poslaneckého mandátu.

Opozícia: Je to ochrana tunelovania a nezákonnosti

Zrušenie všetkých obvinení v kauze piešťanského CT sa podľa názoru strany Sloboda a Solidarita (SaS) prieči tomu, čo o úlohe prokuratúry hovorí slovenská ústava. Rozhodnutie prvého námestníka generálneho prokurátora Reného Vaneka nie je podľa opozičnej strany konaním na ochranu práv a zákonom chránených záujmov občanov, ale skôr ochranou tunelovania a nezákonnosti.

„Je nemysliteľné, aby pri takej závažnej a silne medializovanej veci, kde obvineným hrozí väzenie desať až pätnásť rokov, Generálna prokuratúra SR odbila zdesenie verejnosti vágnym konštatovaním, že jedným z hlavných pochybení pri vyšetrovaní je nedostatočné ustálenie výšky hroziacej škody a to vzhľadom na nepoužiteľnosť znaleckého posudku. To má byť žart?,“ pýta sa poslanec parlamentu za SaS a tímlíder strany pre spravodlivosť Alojz Baránik.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #trestné stíhanie #kauza CT