Verejnoprávnej RTVS budeme platiť viac

Poplatky za verejnoprávne médium pôjdu hore. Diváci by za to mali dostať tretí kanál, pravdepodobne športový. Odborníci sa zhodujú, že vyzbierať viac peňazí na koncesiách je nevyhnutné.

15.04.2016 11:30
STV, RTVS, verejnoprávna televízia, Mlynská dolina Foto: ,
Budovy RTVS v Mlynskej doline.
debata (164)

V názoroch na to, či by mali byť investované práve do posilneného športového vysielania, sa však už rozchádzajú. Športová Trojka verejnoprávnej televízie tu už raz bola, pred piatimi rokmi utrpela fiasko.

Zvýšenie poplatkov obsahuje programové vyhlásenie, ktoré vláda schválila tento týždeň. V súčasnosti sa platí 4,64 eura, po novom by to malo byť sedem eur, táto suma však nie je istá. Koncesie sa nezvyšovali trinásť rokov.

Minister kultúry Marek Maďarič tvrdí, že pokiaľ majú verejnoprávne médiá dobre fungovať, musia mať stabilné dlhodobé financovanie. Za posledné obdobie slovenská televízia a rozhlas podľa neho ukázali, že si viac peňazí zaslúžia. Pripomenul, že aj hospodárenie RTVS je pozitívne.

„Priestor na to, aby sme si obhájili primerané zvýšenie úhrad, tu je. Vyriešili by sme tým financovanie a zároveň by som chcel, aby ľudia hneď pocítili konkrétny výsledok. To znamená napísať do zákona o RTVS, že k dvom vysielacím okruhom, ktoré zo zákona fungujú, pribudne tretí,“ spresnil Maďarič. Jednotka by bola pre univerzálneho diváka, Dvojka pre náročnejšieho diváka, ktorý by už nebol rušený športovými podujatiami a prenosmi ako dnes, a Trojka by bol športový alebo športovo-vzdelávací kanál, podľa rozhodnutia televízie.

Vyššie poplatky podporila aj Rada RTVS. Odôvodnila to tým, že médium potrebuje peniaze na to, aby zabezpečilo verejnoprávnu funkciu. O novej, sedemeurovej úhrade hovorí samotná RTVS, tak ako doteraz oslobodení budú napríklad ŤZP, dôchodcovia budú naďalej platiť polovicu. Napríklad Česi platia v prepočte sedem eur, v Chorvátsku 11 eur a v Slovinsku 13 eur.

To, že bonusom za zdraženie má byť viac športu na obrazovkách, vedenie RTVS potvrdilo. Na Trojke by sa však mali objaviť aj iné typy relácií. „Takáto definícia tu z našej strany nikdy nebola, a teda neexistuje analógia s minulou športovou Trojkou. Tá de facto neexistovala, pretože pokrytie tohto kanála bolo menej ako 50¤% územia a nemal ani mediálny obsah. Našou ambíciou je tretí kanál, ktorý bude udržateľný. Mal by to byť plnoformátový kanál so zastúpením športového obsahu,“ povedala hovorkyňa Rozhlasu a televízie Slovenska Dominika Šulková.

Predchádzajúci pokus verejnoprávnej televízie o športový kanál sa skončil fiaskom. Trojka vysielala od augusta 2008 do júna 2011. Odštartovala veľkolepo zároveň s letnými olympijskými hrami v Pekingu a nakúpením v podstate všetkých dostupných práv na športové podujatia. Postupne sa však v jej vysielaní objavovalo čoraz viac repríz a záznamov. Až napokon na konci júna 2011 podľa vtedajšieho vedenia z ekonomických dôvodov prestala vysielať úplne. Už vtedy sa však špekulovalo o jej obnovení, v prípade, že by na tom RTVS bola finančne lepšie.

„Problém bol v tom, že tá televízia mala jednorazovú dotáciu na štart, nemala domyslené priebežné financovanie. Bolo to presne o tom, keď nemáte peniaze na program, čo robíte? Zvyšujete reprízy a to boli symptómy, reprízovanosť a program potom logicky stráca na kvalite,“ priblížil niekdajší projektový manažér Trojky a bývalý programový a výrobný riaditeľ RTVS Andrej Miklánek.

Pri plánovanom kanáli pôjde podľa neho pravdepodobne o kombináciu športu a spravodajstva. Upozorňuje však, že spravodajstvo je založené na stabilnom čase, kým šport je typický práve tým, že niekedy nikto úplne presne nevie, kedy sa zápas skončí. Preto môže nastať problém s pevnosťou vysielacej štruktúry. Nový kanál by sa podľa neho mal sústrediť hlavne na slovenské športové udalosti. „Nevidím nejaký dôvod, aby verejnoprávna televízia financovaná z poplatkov majúcich verejnú povahu vstupovala do komerčných tendrov na produkty, ako je Premiere League a podobne,“ doplnil Miklánek.

Samotná televízia sa však svetových športových udalostí vzdať nemieni. „Ambíciou RTVS je prinášať všetky veľké svetové podujatia, ale aj byť pri každom úspechu slovenského športu, to od nás naši diváci a poslucháči čakajú,“ konštatovala Šulková.

Prezident Mediálneho inštitútu Andrej Zmeček považuje koncesionárske poplatky na Slovensku za extrémne nízke, súhlasí s ich navýšením. Viac peňazí by však podľa neho malo automaticky znamenať aj zlepšenie služieb verejnoprávneho vysielateľa. Na vznik športového kanála však nevidí dôvod. „Športová funkcia je možno podstatná, ale to nie je tá, kvôli ktorej verejnoprávna televízia funguje, naozaj nie. Mala by byť miestom akéhosi spoločenského diskurzu. To je jej základná úloha. Teda spravodajstvo, dokumentaristika a vedenie spoločenskej rozpravy v rôznych formátoch. Snahou o nákup licencií na veľké športové podujatia by sa televízia dostala na pôdu, kde bude v súťaži so súkromnými vysielateľmi, a myslím si, že to práve zrelativizuje lepšiacu sa tendenciu rozhlasu a televízie,“ domnieva sa Zmeček.

„Môžeme sa baviť o tom, či nemá zákon o poplatkoch a systém ich výberu rezervy, ale ak máme mať verejnoprávne médium a má byť financované štandardne, je zvyšovanie poplatku aktuálne,“ reagovala mediálna analytička Zuzana Mistríková. RTVS by sa podľa nej mala venovať tomu, čo nemôže realizovať žiadne iné médium. To znamená pôvodnej tvorbe, programom pre deti, vysielaniu pre menšiny, ale aj kultúrnym a športovým podujatiam.

Bývalý člen Rady RTVS Michal Jesenko vidí výhodu rozšírenia počtu kanálov aj vo väčšej kvalite tých súčasných. „Keby vznikol hoci aj čisto športový kanál, tak sa hneď odľahčí Jednotka a Dvojka. Lebo šport sa presunie na športový program, na Trojku, a Dvojka môže byť kvalitnejšia. Viac diskusných relácií, ale aj relácií pre náročnejšieho diváka,“ spresnil. Všetko podľa neho závisí od toho, ako sa bude k tvorbe nového okruhu pristupovať. Pripomenul, že zvýšenie poplatkov sa má rovnať aj zvýšeniu kvality, nielen nového, ale aj súčasných kanálov RTVS.

Anketa: Súhlasíte so zvyšovaním koncesionárskych poplatkov, ak za to dostanú diváci RTVS nový športový kanál?

Ľuboslava Sedláková.

Ľuboslava Sedláková (52), administratívna pracovníčka
Neviem, ako je zabezpečený výber koncesionárskych poplatkov. Poznám pár ľudí, ktorí tvrdia, že za rozhlas a televíziu vôbec neplatia. Myslím si, že treba dosiahnuť, aby to bolo spravodlivé, aby platili všetci, čo platiť majú. Potom by nebolo potrebné ani zvyšovanie poplatkov. Ak by mal vzniknúť tretí kanál, tak jednoznačne by to malo byť spravodajstvo, niečo na spôsob českej 24-ky. Športový kanál nepotrebujeme, tých je už teraz veľké množstvo, ale kvalitný spravodajský kanál chýba.

Eduard Poliak

Eduard Poliak (50), marketingový poradca
Ak by to malo ísť podľa vzoru ČT, tak by mi neprekážalo platiť vyššie koncesionárske poplatky. Nesmelo by to byť samoúčelné zdražovanie, bez toho, aby sa zmenila kvalita k lepšiemu. V Čechách koncesionárske poplatky tiež zvyšovali, a kvalita sa výrazne zvýšila, čo sa týka spravodajstva. Dnes už veľa ľudí pozerá radšej české spravodajstvo ako slovenské. Preto ak by mal pribudnúť tretí kanál, tak by mal byť jednoznačne zameraný na spravodajstvo.

Ferdinand Trebichalský

Ferdinand Trebichalský (33)
servisný technik

Samotné zvýšenie koncesionárskych poplatkov by mi neprekážalo, ide len o to, čo za to televízny divák dostane. Tretí program by mal byť podľa môjho názoru určený hlavne pre deti, také niečo tu chýba. Slovenský televízny kanál so slovenskými rozprávkami.

Ďalší športový kanál je zbytočný, tých je dosť v súkromných televíziách.

Ľubomír Krcho.

Ľubomír Krcho (60), dôchodca
Pretože som dôchodca, zdražovanie sa mi vôbec nepáči. Myslím si, že platíme dosť a RTVS vysiela toľko reklamy, že to musí stačiť na financovanie. Nemám záujem aj platiť, aj pozerať reklamy, ktoré ma len otravujú. Čítal som, že by mal vzniknúť tretí program, ale mne nechýba, myslím si, že programov je dosť. A ak by už mal vzniknúť, tak nech sa zameria na vysielanie hlavne slovenských a českých filmov, prípadne aj rozprávok pre deti.

Dana Komárková

Dana Komárková (58), učiteľka
Zvyšovať by sa poplatky nemuseli, ale záleží na tom, o koľko by narástli. Zatiaľ nevieme, či to bude nejaká centová záležitosť, alebo narastú dvojnásobne. Je úplne zbytočné, aby sa vytváral a platil tretí kanál. Stačilo by, keby sa zlepšili tie dva, čo teraz existujú. Dať im vyššiu kvalitatívnu úroveň, to by splnilo účel.

(mk)

© Autorské práva vyhradené

164 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Marek Maďarič #koncesionárske poplatky