Kiska: Deň narcisov je najmä o spolupatričnosti s chorými

Prijatím u prezidenta Andreja Kisku predstavitelia Ligy proti rakovine (LPR) slávnostne odštartovali jubilejný 20. ročník celoslovenskej finančnej zbierky na podporu onkologických pacientov a ich rodín Deň narcisov.

15.04.2016 12:37
debata (10)
Dobrovoľníci v Bratislave rozdávali darcom žlté... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Deň narcisov, Dobrovoľníci v Bratislave rozdávali darcom žlté narcisy.

„Toto vzácne pozvanie považujeme za otvorenie tradičného dňa narcisov. Sme radi, že s pomocou širokej verejnosti sa Slovensko zaradilo do celosvetového programu kontroly rakoviny,“ povedala v Prezidentskom paláci prezidentka ligy Eva Siracká.

Kiska v príhovore vyzdvihol dôležitosť tohto podujatia, ktoré je už podľa neho zžité so Slovenskom. „Dvadsať rokov, viac ako desať miliónov eur, niekoľko stotisíc dobrovoľníkov a obrovské množstvo pomoci chorým či v prevencii,“ povedal. Kiska v tejto súvislosti spomenul problémy slovenského zdravotníctva a ich nedostatočné riešenie a znovu zdôraznil, že zdravotníctvo musí byť prioritou slovenskej vlády. Spomenul tiež štatistiku, podľa ktorej na rakovinu ochorie každý tretí človek a každý štvrtý na toto ochorenie aj zomrie. Práve preto je podľa neho Deň narcisov dôležitý, lebo nejde len o finančnú pomoc, ale najmä o prejav spolupatričnosti s onkologickými pacientmi. „Dúfam, že ten narcis bude dnes svietiť po celom Slovensku, aby každý jeden chorý vedel, že v tom boji nie je sám a že na neho myslíme,“ vyhlásil prezident na záver.

Dobrovoľníci v zelených tričkách zaplnili ulice väčšiny slovenských miest. Budú vyberať príspevky a odmeňovať darcov odznakmi v podobe žltých narcisov, ktoré symbolizujú nádej a spolupatričnosť s tými, ktorí bojujú s rakovinou. Lige proti rakovine každoročne pomáhajú organizovať Deň narcisov stovky spoluorganizátorov po celom Slovensku. Sú to partneri, pobočky LPR, školy, spolky, mestá, skautské oddiely, kluby dôchodcov, združenia Červeného kríža a ďalší.

Financie vyzbierané v Deň narcisov prerozdeľuje liga do projektov, ktorými priamo poskytuje služby a pomáha tým, ktorí bojujú s rakovinou. Nemocnice, hospice, občianske združenia či neziskové organizácie môžu financie pridelené zo zbierky použiť napríklad na bezplatné rehabilitačné pobyty, finančné zabezpečenie táborov pre detských onkologických pacientov, služby psychológov a psychoterapeutov po celom Slovensku, na jednorazovú finančnú pomoc pre onkologických pacientov v hmotnej núdzi. Minulý rok sa počas Dňa narcisov vyzbieralo vyše 835 000 eur.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #Liga proti rakovine #Deň narcisov