Plavčan: Sumy z programového vyhlásenia sú nevyhnutné minimum

Ministerstvo školstva považuje sumy z programového vyhlásenia vlády za nevyhnutné minimum na uskutočnenie reformy. Minister školstva Peter Plavčan to povedal na piatkovej tlačovej besede po rokovaní s predsedom Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavlom Ondekom. Plavčan uviedol, že chcú rýchlo začať s reformami, aby presvedčili všetkých aktérov o tom, že vedia systémové zmeny uskutočniť. Na uskutočnenie všetkých systémových zmien do konca volebného obdobia bude však podľa Plavčana treba aj ďalšie dodatočné finančné prostriedky.

15.04.2016 14:58
debata

Plavčan prirovnal školstvo k obrovskej lodi, ktorá má na palube 150-tisíc zamestnancov a milión žiakov a študentov. Ako uviedol, treba ju natočiť správnym smerom, pohnúť a urobiť všetko preto, aby sa nestala Titanicom. Minister zároveň uviedol, že pri ďalšom rozpracovaní programového vyhlásenia vlády majú všetci dvere otvorené. Plavčan vyhlásil, že vie zagarantovať, že po schválení programového vyhlásenia vlády budú do jedného mesiaca pripravené tézy a konkrétne opatrenia, ktoré môžu splniť už v tomto roku.

Predseda školských odborov Pavel Ondek uviedol, že s ministrom školstva sa rozprávali aj o plánovanom budúcotýždňovom proteste, pričom minister k nemu nezaujal negatívne stanovisko. Protestom chcú podľa Ondeka upovedomiť aj ďalších členov vlády, že slovenské školstvo je finančne málo kryté. Na protest na podporu lepšieho financovania školstva sú podľa Ondeka pozitívne ohlasy a očakáva, že sa na ňom zúčastní viac ako 10-tisíc zamestnancov školstva. Protesty sa navyše majú uskutočniť aj v niektorých okresných mestách. Ondek dodal, že pri možnom zvyšovaní peňazí do školstva cítia podporu ministra školstva, ale nebude to závisieť iba od neho. Predseda odborov tvrdí, že to bude závisieť od predsedu SNS, ktorá nominovala Plavčana na post ministra, od ministra financií, ako aj predsedu vlády.

Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku a partnerské organizácie v školstve už vo štvrtok 14. apríla vyhlásili, že oceňujú zapracovanie niektorých požadovaných systémových zmien na zlepšenie školstva do Programového vyhlásenia vlády SR. Na druhej strane však vyjadrujú zásadnú nespokojnosť s nedostatočným finančným zabezpečením deklarovaných zmien, najmä dôstojného postavenia zamestnancov v školstve. To podľa organizácií spôsobí ďalší odliv kvalitných zamestnancov zo školstva a nezabezpečí deklarované zatraktívnenie učiteľského povolania.

Odbory a partnerské organizácie pôsobiace v školstve podpísali pritom 17. februára Deklaráciu na podporu skvalitňovania podmienok a úrovne vzdelávania a vedy na Slovensku. Týka sa vysokých škôl, ale aj regionálneho školstva. Odbory a partnerské organizácie žiadali v deklarácii napríklad to, aby podiel z HDP na školstvo bol do konca nastávajúceho volebného obdobia najmenej šesť percent. Vo štvorročnom volebnom období by sa tak malo financovanie školstva zvyšovať najmenej o 0,5 percenta z HDP oproti predchádzajúcemu roku. Signatári deklarácie tiež žiadali, aby sa platové tarify pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve zvýšili od 1. januára 2017 o 25 percent a každý ďalší rok o 10 percent. Deklarácia sa týka aj platu nepedagogických zamestnancov. Organizácie žiadali, aby sa ich tarifný plat začínal na úrovni minimálnej mzdy, od ktorej by sa mali odvíjať platové triedy a platové stupne. Žiadali tiež každoročne zvyšovať platy tak, aby plat začínajúceho vysokoškolského učiteľa na pozícii odborného asistenta dosiahol najmenej úroveň 1,7-násobku priemerného platu v národnom hospodárstve. Ohodnotenie nepedagogických zamestnancov vysokých škôl by malo byť podľa signatárov deklarácie rovnako primerané a tarifný plat v prvej platovej triede a prvom platovom stupni by sa mal začínať na minimálnej mzde.

debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo školstva #Peter Plavčan