Premiéra čaká doživotná liečba

Premiér Robert Fico zatiaľ zostáva v nemocnici. Podľa lekárov je na pozorovaní, viac o jeho zdravotnom stave nehovorili. Ani to, dokedy zostane ešte hospitalizovaný, pravdepodobne by ho mali pustiť v nedeľu.

15.04.2016 20:00
Robert Fico Foto: ,
Robert Fico.
debata (3)

V pondelok by mal v parlamente predstaviť programové vyhlásenie vlády. Či sa tam naozaj objaví, ešte nie je známe. Jeho program zatiaľ úrad neruší. V opačnom prípade by ho zrejme zastupoval niekto z dvojice vicepremiérov za Smer, a to buď podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák alebo podpredseda vlády pre investície Peter Pellegrini.

V nemocnici skončil premiér po tom, čo mu vo štvrtok ráno pri behu prišlo zle. Ochranka ho doviezla do Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb. Tam sa podrobil kardiologickému vyšetreniu.

Srdcová nevoľnosť vznikla pravdepodobne následkom upchatia cievy. Príčinou môže byť vysoký krvný tlak, ale aj stres či zvýšený cholesterol (tuk v cievach). Neliečená príhoda môže viesť k infarktu. Ten lekári nepotvrdili.

Lekári predsedu vlády nechali v nemocnici aj v piatok. „Pán premiér Robert Fico zostáva na ďalšom pozorovaní v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb,“ reagovala stručne hovorkyňa ústavu Dobroslava Krajačičová. Premiérova rodina si podľa jej slov neželá, aby poskytovali akékoľvek informácie o jeho zdravotnom stave, čo ústav rešpektuje.

Gabriel Kamenský, hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre kardiológiu, si myslí, že v nemocnici nemusí zostať dlho.

„Všetko závisí od toho, ako sa poškodené miesto na cieve ošetrilo. Ak mu tam dali jeden stent (kovová výstuž) a všetko ostané má v poriadku, tak môže byť za dva – tri dni doma. Štandardný režim je však taký, že všetci pacienti majú nárok na trojtýždňovú kúpeľnú liečbu, ktorú by mali absolvovať,“ vysvetlil Kamenský. Sú však podľa neho takí, čo idú hneď do práce.

Kamenský pripomenul, že pri diagnóze, akú má Fico, pacienti dlhodobo berú lieky na riedenie krvi a minimálne aj na zníženie hladiny lipidov.

„Predpokladám, že aj keď je nefajčiar a je športovec, mal pravdepodobne hypertenziu a súčasne mal asi aj dyslipidémiu (zvýšený cholesterol, pozn. red.). To sú dva rizikové faktory, ktoré idú veľmi často ruka v ruke,“ dodal. Významným rizikovým parametrom je, ak sa v rodine infarkty, prípadne úmrtia naň už vyskytli.

Hoci sa podľa odborníka vďaka modernej liečbe úmrtnosť na infarkty znížila o 30 percent, mnohým pacientom o 15 – 20 rokov prejde ich zdravotný stav do srdcového zlyhávania. Neznamená to, že srdce prestane pracovať, iba nedokáže plne fungovať.

Vtedy pomáhajú len prístroje na podporu činnosti srdca a transplantácia. To sa však dá podľa Kamenského oddialiť, ak pacienti pristupujú k sebe zodpovedne, kontrolujú si rizikové faktory, hladinu cholesterolu v krvi a tlak.

Vo štvrtok mal predseda vlády absolvovať zahraničnú cestu do Prahy, kde sa mal stretnúť so svojím partnerom Bohuslavom Sobotkom aj s prezidentom Milošom Zemanom. Hovorkyňa predsedu vlády Beatrice Szabóová uviedla, že návšteva sa uskutoční v náhradnom termíne. Kvôli zdravotnému stavu nášho premiéra zrušil Sobotka aj piatkovú účasť na medzinárodnej bezpečnostnej konferencii Globsec, ktorá sa koná v Bratislave.

Szabóová pre Pravdu upresnila, že Robert Fico naďalej vykonáva svoju funkciu a treba si počkať, čo bude v ďalších dňoch. Na otázku, či je dôvod, aby poveril niekoho svojím zastupovaním, Szabóová odpovedala: „V tejto chvíli nie. Ak to v pondelok bude aktuálne, tak sa bude konať ďalej."

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #liečba #Národný ústav srdcových a cievnych chorôb