Musíme hľadať riešenia problému so štátnym občianstvom, tvrdí Gál

V koalícii treba hľadať riešenia problému, ktorý sa týka štátneho občianstva. Vyhlásil to poslanec NR SR a predseda poslaneckého klubu Mosta-Híd Gábor Gál. Dnes totiž podľa zákona o štátnom občianstve platí, že občania Slovenskej republiky prídu o občianstvo proti ich vôli len na základe toho, že nadobudnú občianstvo iného štátu.

17.04.2016 09:25
Gábor Gál Foto: ,
Šéf poslaneckého klubu Most–Híd Gábor Gál.
debata (118)

V platnosti to je od roku 2010, doplnenie týchto ustanovení do zákona vtedy presadila prvá vláda Roberta Fica. „Tak, ako sme to chceli my, že sa vrátime pred rok 2010, keď bola presadená táto nešťastná novela, tak toto naši koaliční partneri odmietli,“ vysvetlil.

Súčasný stav nie je podľa Gála spravodlivý voči ľuďom, ktorí musia nadobudnúť cudzie štátne občianstvo a nechcú pritom stratiť slovenské. „Musíme hľadať riešenia v rámci koalície,“ poznamenal predseda poslaneckého klubu Mosta-Híd s tým, že nie je spravodlivé, aby bol tento zákon taký striktný a aby sme tu mali takýto režim.

Poslanec za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Ondrej Dostál sa 1. apríla otvoreným listom obrátil na predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára s verejnou výzvou na podporu návrhu novely zákona o štátnom občianstve. Návrh novely predložil do parlamentu Dostál spolu s kolegami z poslaneckého klubu Petrom Osuským a Martinom Poliačikom 24. marca.

Liberáli navrhujú, aby sa zo zákona tieto striktné ustanovenia vypustili. Gál na otázku o liste odpovedať nevedel, treba sa podľa neho obrátiť na predsedu Mosta-Híd. Odpovedať nechcel ani na to, či návrh novely podporia alebo nie.

„K žiadnemu rokovaniu nedošlo. Keď sme chceli, aby nám niekto podporil nejaký náš návrh zákon, vždy sme o tom rokovali, tak asi našu podporu nechcú,“ povedal. Poslanci z SaS nie sú podľa neho nováčikmi v politike.

„Vždy, keď sme predložili nejaký návrh zákona a nešlo o nejakú sebaprezentáciu, že predložím návrh len preto, aby v ňom figurovalo meno a chcel by som zožať úspech, vždy sme rokovali,“ dodal na záver poslanec za Most-Híd.

Doplnenie aktuálnych ustanovení do zákona o štátnom občianstve presadila v roku 2010 prvá vláda Roberta Fica. „Občianska konzervatívna strana (OKS) aj Most-Híd to vtedy kritizovali. Spoločne sme podpísali podanie na Ústavný súd SR, pretože súčasné znenie zákona považujeme za odporujúce Ústave Slovenskej republiky. Skupinu poslancov NR SR zastupoval Gábor Gál. Ústavný súd však o veci nedokázal rozhodnúť,“ vysvetlil v liste pre Bélu Bugára Dostál, ktorý je súčasne predsedom Občianskej konzervatívnej strany.

S návrhom na dôslednú obnovu pôvodného právneho stavu a na zrušenie odnímania štátneho občianstva občanom SR proti ich vôli prišiel vo svojom návrhu novely zákona o štátnom občianstve v januári 2014 poslanec za SaS Peter Osuský.

"S identickým návrhom, vrátane doslovne prebratej argumentácie v dôvodovej správe, prišla v septembri 2014 skupina poslancov za Most-Híd v zložení Béla Bugár, Gábor Gál, László Sólymos, Peter Vörös a Lucia Žitňanská. Všetky tieto pokusy sa skončili neúspechom,“ skonštatoval Ondrej Dostál.

Dnes je však Most-Híd súčasťou vládnej väčšiny a jeho koaličnými partnermi sú Smer aj SNS, ktoré podľa Dostála protiústavnú novelu zákona o štátnom občianstve v roku 2010 presadili.

118 debata chyba
Viac na túto tému: #Gábor Gál #Most-Híd #dvojité občianstvo