Kotlebu nezvolili za podpredsedu výboru pre obranu a bezpečnosť

Poslanci Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť hlasovali, či bude Marian Kotleba (ĽSNS) podpredsedom výboru. Kotleba získal iba dva hlasy, svoj a Milana Krajniaka (Sme rodina). Ostatní členovia výboru ho nepodporili.

18.04.2016 15:20
debata (28)

Opoziční poslanci strán Sloboda a Solidarita (SaS), OĽaNO – NOVA a Sme rodina dostali voľnú ruku pri hlasovaniach o postoch podpredsedov výborov, o ktoré sa uchádzajú zákonodarcovia za ĽSNS. „Bolo a bude na individuálnom zvážení každého opozičného poslanca, ako sa k voľbe nominantov tejto strany postaví,“ uvádzajú vo vyhlásení predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová, predseda klubu OĽaNO – NOVA Richard Vašečka a predseda klubu Sme rodina Boris Kollár.

Aj po dnešnom rokovaní poslaneckého grémia podľa šéfov trojice poslaneckých klubov platí dohoda opozičných strán, že tri podpredsednícke miesta vo výboroch NR SR sú vyhradené pre predstaviteľov strany Kotleba – ĽSNS. „Dohoda opozície spočíva teda len v rozdelení parlamentných funkcií, nie v tom, že si jednotlivých kandidátov aj navzájom bezvýhradne podporia. Z opakovaných vyjadrení predstaviteľov strán vládnej koalície vyplynulo, že poslancov ĽSNS na posty podpredsedov parlamentných výborov nepodporia. Za týchto okolností bolo ich zvolenie vysoko nepravdepodobné. Potvrdilo to aj dnešné hlasovanie v parlamentných výboroch,“ konštatujú Blahová, Vašečka a Kolár. Okrem Kotlebu neuspel ani Martin Beluský na post podpredsedu hospodárskeho výboru.

Opozičné strany SaS, OĽaNO – NOVA a Sme rodina na tieto neobsadené posty nenavrhnú svojich kandidátov. „Tým dohode opozície bude učinené zadosť. Vyjadrenia koaličných politikov, ktorí odmietli podporiť poslancov ĽSNS, vnímame ako súčasť snáh skompromitovať celú opozíciu jej domnelým príklonom k extrémistom,“ vysvetľujú Blahová, Vašečka a Kolár. To je podľa nich ďalší dôvod, pre ktorý predsedovia poslaneckých klubov Sloboda a Solidarita, OĽaNO – NOVA a Sme rodina neprijali žiadny záväzok o spoločnom postupe svojich poslancov pri hlasovaní o kandidátoch ĽSNS.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #opozícia #Marian Kotleba #parlamentný výbor