Tragický týždeň pri Žiline. Na cestách zabíjali drogy

Už nielen alkohol a agresivita, ale čoraz častejšie aj drogy sa podpisujú pod dopravné nehody. Z troch smrteľných havárií uplynulý týždeň v Žilinskom kraji, mali byť pod ich vplyvom dvaja vodiči.

18.04.2016 20:00
dopravná nehoda, havária, zničené auto, auto, Foto:
Dopravná nehoda, ktorá sa stala v utorok 12. apríla pri Krásne nad Kysucou. Spolujazdec z VW Passat nehodu neprežil.
debata (38)

Zvyšuje sa aj počet cestných pirátov, ktorí rýchlou jazdou ohrozujú ďalších šoférov. Náš zákon im však umožňuje vykúpiť sa bez toho, aby prišli o vodičský. Na tieto problémy denník Pravda dlhodobo upozorňuje.

Vráťme sa však do Žilinského kraja, ktorý je na Slovensku na prvom mieste v množstve nehôd na cestách, a túto situáciu sa nedarí riešiť. Minulý týždeň sa tam stalo až päť vážnych zrážok, tri z nich mali tragické následky.

Všetky smrteľné nehody sa udiali na najvyťaženejších úsekoch v okolí Žiliny, na ceste do Poľska a Česka pri Krásne nad Kysucou a dve na hlavnom severnom ťahu medzi západom a východom republiky, pri Strečne a Mojšovej Lúčke.

Pri nehode, ktorá sa stala minulý utorok na Kysuciach, zomrel 36-ročný spolujazdec z auta, ktoré prešlo do protismeru. Podľa medializovaných informácií z nemocničného prostredia 21-ročnému vodičovi našli stopy po drogách, metamfetamíne. Pritom vlani vo februári bol odsúdený za prečin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky.

„Súd mu uložil trest odňatia slobody dva mesiace s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu jeden rok a zákaz činnosti viesť motorové vozidlá tiež na jeden rok,“ uviedol hovorca Krajského súdu v Žiline Jozef Michňa. Polícia podľa jej žilinského hovorcu Radka Moravčíka zatiaľ výsledky z odberu vzoriek po utorkovej nehode nemá.

Odber krvi na zistenie drog bol nariadený aj u 28-ročného vodiča, ktorý prešiel s autom do protismeru v sobotu v noci pri Mojšovej Lúčke. Pri nehode zahynul 35-ročný vodič z auta, do ktorého narazil. Vodič aj so spolujazdcom skončili v nemocnici.

„Odber krvi potvrdil u oboch pacientov prítomnosť omamných látok,“ uviedla hovorkyňa žilinskej nemocnice Viera Jurčiová. „V súvislosti s touto tragickou dopravnou nehodou prebieha vyšetrovanie vo veci prečinu usmrtenia,“ povedal Moravčík.

Počet vodičov pod vplyvom drog sa zvyšuje. „V minulom roku polícia pri bežnej kontrole zistila, že sú vodiči pod vplyvom inej návykovej látky v 18 prípadoch a v ôsmich prípadoch sa odmietli podrobiť vyšetreniu,“ informoval Michal Slivka z policajného prezídia.

V tomto roku, teda za tri a pol mesiaca, polícia eviduje už 20 takých prípadov. „Vlani v prípade dopravných nehôd boli vodiči pod vplyvom návykovej látky v deviatich prípadoch,“ doplnil Slivka.

Aký majú drogy vplyv na šoférovanie, správanie a pozornosť vodiča? "Každá látka, ktorú si vodič dá, ovplyvňuje vedomie. To znamená, že nevyhodnocuje správne situácie, či už má látku s tlmivým účinkom, alebo povzbudivým.

Pri nehode v sobotu 17. apríla zahynul vodič z... Foto: KR PZ ŽILINA
dopravná nehoda, auto, havária, zničené auto, Pri nehode v sobotu 17. apríla zahynul vodič z VW Passat po tom, čo do neho narazila Škoda Octavia.

Problémom pri povzbudivých látkach je, ako napríklad metamfetamín alebo amfetamín alebo niečo podobné, že vodič preceňuje svoje sily. Má pocit, že je pozornejší, že má rýchlejšie reakcie, že je bystrejší, ale vlastne opak je pravdou," uviedol Peter Tománek z Resocializačného zariadenia Čistý deň v Galante.

Na nebezpečenstvo vplyvu alkoholu a drog u šoférov upozorňuje aj psychológ František Skokan. Odbúravajú totiž u človeka vnútorné zábrany. „Stráca vnútornú cenzúru a ide do rizika. Nepripúšťa, že by sa mohlo niečo stať. Alkohol je de facto sedatívum, takže utlmujúco pôsobí na človeka a potom nezvládne situáciu, nezareaguje tak, ako by mal,“ varuje psychológ.

Len v uplynulom týždni zaznamenali v Žilinskom kraji pri kontrolách 63 alkoholom podgurážených vodičov, 15 z nich nafúkalo nad jedno promile. Piati opití spôsobili dopravné nehody. Podľa dopravného analytika Jána Bazovského sa problém s opitými vodičmi nedá riešiť len policajnými kontrolami.

„Je treba zabrániť takým vodičom aby sadli za volant. A to má rodina, prostredie, spolujazdci. Represia nepomáha. Dôležitá je prevencia, ale logická prevencia v spoločnosti,“ mieni analytik.

Na Slovensku rastie problém aj s cestnými pirátmi. Minulý týždeň napríklad trenčianski diaľniční policajti namerali štyroch vodičov, ktorí jazdili po diaľnici rýchlosťou vyššou ako 200 km/h, napríklad vodič Audi A8 zo Žiliny až 224 km/h. Policajti budú v kontrolách rýchlosti pokračovať.

„Rýchlosť jazdy je jedna z najčastejších príčin zavinenia dopravných nehôd,“ upozornila trenčianska policajná hovorkyňa Elena Antalová. Všetkým vodičom uložili na mieste najvyššiu blokovú pokutu 800 eur, o vodičský neprišli.

Keď šofér sankciu zaplatí na mieste, môže jazdiť ďalej, nehrozí mu ani dlhoročný zákaz šoférovania, ako to bolo pri takýchto priestupkoch v minulosti. Od januára totiž z novely zákona o cestnej premávke vypadlo dôležité ustanovenie, ktoré určovalo, čo je závažné porušenie pravidiel na ceste.

Zvlášť vodiči drahých a silných áut si takéto priestupky môžu dovoliť častejšie a jazdiť môžu naďalej. Hrozí pritom, že sankcie za priestupky pri šoférovaní budú ešte nižšie. Snahu znížiť pokuty za porušenie predpisov na cestách o 20 percent a zastaviť plánované budovanie radarov presadzuje Slovenská národná strana.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #drogy #Žilinský kraj #dopravné nehody