Rozprava o vládnom programe potrvá niekoľko dní, Beblavý založil klub

Poslanci v Národnej rade SR počas druhého dňa druhej schôdze odštartovali diskusiu k programovému vyhláseniu vlády a žiadosti o vyslovenie dôvery kabinetu. Vládny program v pondelok v parlamente predstavil vicepremiér pre investície Peter Pellegrini.

19.04.2016 12:08 , aktualizované: 19:33
debata (71)

Do rozpravy k programovému vyhláseniu vlády sa písomne prihlásilo 42 poslancov. Rozprava k programovému vyhláseniu vlády a žiadosti o vyslovenie dôvery kabinetu tak podľa počtu prihlásených bude trvať minimálne niekoľko dní. Ako prvý okomentoval v parlamente vládny program predseda OĽaNO-NOVA Igor Matovič.

V rozprave k vládnemu programu zatiaľ vystúpilo 12 poslancov

Zatiaľ 12 opozičných poslancov vystúpilo v rozprave k programovému vyhláseniu vlády, ktorá sa v parlamente začala dnes o 10:00. Opozícia vyčíta vládnemu dokumentu nekonkrétnosť vo viacerých oblastiach, výhrady smerovali aj k tomu, že programové vyhlásenie sa nedá považovať za dôveryhodný dokument, keďže za ním stoja nedôveryhodní predstavitelia vládnych strán, predovšetkým Smeru, ktorí v minulosti nedokázali zakročiť proti rozkrádaniu krajiny.

Matovič označil garantov vládneho programu za zlodejov

Vládny program považuje predseda OĽaNO-NOVA za nedôveryhodný, pretože jeho garantom sú ľudia, ktorí roky vo veľkom rozkrádali. Matovič upozornil, že vo vláde a v parlamente sedia ľudia, ktorí v minulosti manipulovali verejné obstarávania, aby vyhrávali tí správni, tunelovali alebo ako súčasť konkurznej mafie čistili firmy cez bielych koňov.

„Ľudia, ktorí predali vlastnú mater za misku šošovice, sú dnes garantmi toho, že to myslia zo Slovenskom dobre,“ poznamenal Matovič na adresu vládnej zostavy. Prioritou štvorkoalície je podľa lídra obyčajných ľudí dohadzovať biznis kamarátom, predovšetkým pri eurofondoch. „Vrana k vrane sadá. Slovensko čakajú ťažké časy, majte sa na pozore. Všetko, čo zoberiete nezákonne, vám nasledujúca vláda zoberie a doplatíte na to. Buďte pri vašich zlodejčinách opatrní,“ dodal predseda OĽaNO-NOVA.

Návodom na boj proti extrémizmu je podľa lídra obyčajných ľudí fungujúci štát. Poslancov Mosta-Híd a Siete Matovič vyzval, aby sa nebáli predčasných volieb. „Zlo nie je Kotleba, 15 hnedých mužíkov v parlamente. Keď budú mať aj 20, 30 poslancov, čo sa stane? Nič, predsa tu bude 120 normálnych,“ vysvetlil predseda OĽaNO-NOVA s tým, že najdôležitejšie je zastaviť rozkrádanie a možný nárast ĽSNS v predčasných voľbách je len výhovorkou pre vládne subjekty.

Na vystúpenie Matoviča reagoval poslanec Smeru Ľuboš Blaha. Označil ho za komediantstvo a pripomenul, že rozpravy k programovému vyhláseniu vlády v minulosti v podaní vtedajších lídrov opozície Mikuláša Dzurindu a Ivana Mikloša boli na rozdiel od Matovičovho prístupu obsahovými analýzami.

Výhrady vyjadrili zástupcovia podnikateľov

Podobné výhrady k vládnemu programu ako opozícia vyjadrili aj zástupcovia podnikateľov. Podnikateľská aliancia Slovenska uviedla, že obsiahle programové vyhlásenie kabinetu, ktoré má 70 strán, je všeobecné a chýbajú v ňom merateľné ukazovatele. Ekonómovia zase kritizovali, že nová vláda ustúpila od doterajšieho zámeru Slovenska dosiahnuť vyrovnaný rozpočet už v roku 2018.

Už skôr nespokojnosť s programovým vyhlásením vlády vyjadrili zástupcovia učiteľov a zdravotníkov, pretože kabinet nemieni naplniť všetky ich požiadavky. Popoludní sa začal v Bratislave protest učiteľov, ktorí žiadajú vyššie platy a viac peňazí do školstva. (Čítajte viac v osobitnej správe.)

Beblavý založil Klub priateľov transparentnosti

Klub priateľov transparentnosti ako neformálne spoločenstvo poslancov založil v parlamente nezaradený poslanec Miroslav Beblavý. Informoval o tom vo svojom oznámení médiám. Spájajú sa v ňom podľa neho poslanci, ktorým záleží na tom, aby sa zvyšovala transparentnosť verejného života na Slovensku a chcú k tomu v parlamente prispieť. Klub je otvorený všetkým poslancom NR SR, ktorí zdieľajú hodnoty demokracie a transparentnosti, informuje tiež Beblavý. . Na ustanovujúcom stretnutí klubu sa zúčastnili poslanci Janka Cigániková, Ondrej Dostál, Eugen Jurzyca, Jana Kiššová, Martin Klus, Lucia Nicholsonová, Martin Poliačik, Jozef Rajtár (všetci SaS), Veronika Remišová, Jozef Viskupič, Viera Dubačová, Martin Fecko (všetci OĽaNO-NOVA), Miroslav Beblavý, Simona Petrík, Katarína Macháčková (všetci nezaradení).

Nová vláda Smeru-SD, SNS, Mosta-Híd a Siete má podľa Beblavého takmer nulovú pravdepodobnosť, že Slovensko za štyri roky zásadnejšie zmodernizuje. Kabinet podľa nezaradeného poslanca rezignoval na strednú vrstvu, keď v programovom vyhlásení nespomína zníženie daňovoodvodového zaťaženia pre zamestnancov, respektíve odbúranie administratívnej záťaže pre bežných občanov. Vláda rovnako podľa Beblavého nesľubuje nič v oblasti boja proti najväčšiemu zneužívaniu verejných zdrojov, teda pri čerpaní eurofondov a verejnom obstarávaní.

Beblavý upozornil, že vláda Smeru stavia cesty draho a pomaly. Pri takýchto cenách nemá šancu postaviť cesty, ktoré si naplánovala. „Možno Ján Figeľ by ten zoznam vedel postaviť,“ dodal. Štát podľa opozičného poslanca nemá ambíciu manažovať veci cielene a efektívne, vláde stačí, keď nič „nevybuchne“. Nádej vidí Beblavý v ministrovi zdravotníctva Tomášovi Druckerovi. „Uvidíme, ako ďaleko ho na tej ceste pustia,“ dodal poslanec. Naopak, nominácia Petra Plavčana na post ministra školstva svedčí o vládnej absencii vízie o zmene v rezorte.

71 debata chyba
Viac na túto tému: #rozprava #programové vyhlásenie vlády