O elektronický náramok mali záujem traja odsúdení

Z odsúdených, ktorí v súčasnosti spĺňajú zákonom stanovené podmienky na premenu zvyšku trestu odňatia slobody na trest domáceho väzenia, súhlasili s podaním žiadosti na súd traja. V jednom prípade súd už žiadosť posúdil a zamietol ju, informoval riaditeľ kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže Adrián Baláž.

19.04.2016 12:42
debata

Zákonom stanovené podmienky na premenu trestu z 8 731 odsúdených v súčasnosti spĺňa 64. Je predpoklad, že k 1. júlu splní podmienky na premenu zvyšku trestu odňatia slobody na trest domáceho väzenia 119 odsúdených, do­dal.

Ako vysvetlil Baláž, so súhlasom odsúdeného, ktorý spĺňa kritéria, podáva žiadosť na premenu zvyšku trestu riaditeľ ústav na príslušný súd. Preskúmanie splnenia materiálno-technických podmienok výkonu trestu domáceho väzenia vrátane súhlasu dotknutých osôb zabezpečí na pokyn sudcu probačný a mediačný úradník súdu.

Od januára platí zákon, na základe ktorého sa kontrola trestu domáceho väzenia zabezpečuje novým elektronickým systémom monitoringu osôb tzv. elektronickými náramkami. V marci rezort spravodlivosti informoval, že systém od januára použili v šiestich prípadoch. Okrem trestu domáceho väzenia nariadili súdy použitie techniky aj pri zákazoch priblíženia sa k osobe alebo miestu a tiež pri kontrole zákazu pitia alkoholu.

Podľa novej ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej systém elektronických náramkov má veľký potenciál, ale je ilúziou si myslieť, že vďaka nemu sa uvoľní chýbajúca kapacita väzníc. Tento problém bude musieť nová koalícia riešiť pokračovaním v začatých rekonštrukciách ústavov a v rámci finančných možností by sa malo začať s výstavbou nových priestorov pre väzňov. Žitňanská považuje za prínos elektronického monitoringu zabezpečenie ochrany osôb. Systém je nastavený tak, že môže monitorovať do 2-tisíc osôb. Exminister Tomáš Borec očakával, že postupne sa začne systém využívať častejšie. Elektronický monitoring osôb bol za 22 miliónov eur vybudovaný z eurofondov v rámci operačného programu Informatizácia spoločnosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #trest #domáce väzenie