Učitelia protestom pripomenuli predvolebné sľuby politikov

Žlté odborárske vlajky, balóniky, dáždniky, rapkáče a sem-tam nejaký vlastnoručne vyrobený transparent. Na úvod šlágre ako Až raz budem učiteľkou a nechýbala ani neoficiálna študentská hymna Gaudeamus igitur. Takto vyzeral protest učiteľských odborov a spriatelených organizácií v centre Bratislavy. Podľa polície sa ich zišlo 5-tisíc, podľa odborárov vyše 7-tisíc. Slovenských učiteľov podporili listom kolegovia z Maďarska, Poľska aj Česka.

19.04.2016 15:30 , aktualizované: 19:07
protest učiteľov Foto: ,
Protestujúci učitelia na Námestí slobody v Bratislave.
debata (198)

Spred Úradu vlády pochodovali pred Národnú radu, aby dali najavo svoju nespokojnosť s programovým vyhlásením vlády v otázkach školstva. Protest sa niesol v duchu za vyššie platy a viac peňazí do školstva. „Viac financií do školstva má byť zárukou lepšieho vzdelávania budúcnosti našich detí,“ uviedol na úvod predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek a prečítal požiadavky, ktoré spísali školskí odborári a partnerské organizácie v deklarácii.

Podľa Ondeka sa síce viacero bodov spoločnej deklarácie do programového vyhlásenia vlády dostalo, no chýbajú podstatné časti.

Predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva... Foto: Robert Hüttner, Pravda
protest ucitelov, parlament Predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek počas protestu učiteľov v Bratislave.

Školské organizácie v spoločnej deklarácii z januára tohto roka požadovali zvýšenie platov až o 25 percent a potom každoročne o desať percent. Vláda však plánuje navyšovať len o šesť percent, pridá tiež peniaze do celého rezortu, každý rok to bude o 500 miliónov eur viac, za štyri roky teda dve miliardy eur. Podľa šéfa školských odborárov však nie je jasné, koľko z tejto sumy tvoria eurofondy.

„Veríme, že bude priestor na ďalšie vyjednávanie tak, ako to minister školstva Peter Plavčan sľúbil,“ uviedol Ondek. Očakáva, že minister dodrží svoj sľub a otvorí diskusiu na rozpracovanie jednotlivých téz a konkrétnych dátumov.

Na protestné zhromaždenie do Bratislavy prišli... Foto: Robert Hüttner, Pravda
protest ucitelov, parlament Na protestné zhromaždenie do Bratislavy prišli učitelia z celého Slovenska.

Odborári zvážali ľudí z celého Slovenska. Z Prešova priviezlo do hlavného mesta šesť autobusov 300 odborárov a učiteľov. Predsedníčka Krajskej rady združenia základného školstva odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Darina Nagyová tvrdí, že učitelia nie sú spokojní s tým, čo vláda dala do svojho programového vyhlásenia vyhlásenia. „Týka sa to platov pedagogických zamestnancov, nepedagogickí zamestnanci vo vyhlásení nie sú spomenutí vôbec. Žiadame tiež, aby prešlo financovanie z originálnych kompetencií pod prenesené a to tam vôbec nie je spomenuté,“ uviedla odborárka.

Anna Rybošová učí slovenský jazyk, etickú a občiansku náuku na základnej škole v Brezne už 33 rokov a tvrdí, že je to stále horšie a horšie. „Je veľa nových reforiem, zlý systém, nič sa nedotiahne do konca. Učitelia sú nedostatočne ohodnotení a preto je slabý záujem pracovať v školstve,“ uviedla pedagogička.

Katarína Hladká učí na druhom stupni na špeciálnej základnej škole v Skalici. V školstve je už 15 rokov. „Mali by sa tí hore zamyslieť nad tým, ako to v tom našom školstve funguje. Na kompenzačné či rehabilitačné pomôcky sa musia skladať rodičia alebo sponzori. Z prostriedkov určených pre školu na to vlastne nemáme,“ povedala s tým, že na na protest do Bratislavy prišli s kolegyňou Ivetou Mrázovou vlastným autom. Iveta učí v autistickej triede a v školstve je už 19 rokov. Novej vláde prišli ukázať, že to učitelia myslia vážne.

Pedagogickí aj nepedagogickí pracovníci prešli... Foto: Robert Hüttner, Pravda
protest ucitelov, parlament Pedagogickí aj nepedagogickí pracovníci prešli od Úradu vlády k budove Národnej rady na dôkaz nespokojnosti s programovým vyhlásením vlády v oblasti školstva.

Branislav Kočan z Iniciatívy slovenských učiteľov dav upozornil na mediálne bubliny. „Údajne je programové vyhlásenie spoločným dielom. To nie je pravda. My sme boli oboznámení s návrhom, ten sme mohli akurát tak pripomienkovať. Dali sme celý rad požiadaviek, ktoré boli aj v deklarácii, ale nič z toho nebolo premietnuté do finálneho znenia programového vyhlásenia,“ uviedol Kočan.

Prezident Slovenskej komory učiteľov Vladimír Crmoman upozornil na to, že programové vyhlásenie v žiadnom prípade nesplnilo očakávania učiteľov. „Na Slovensku politické záujmy väčšinou prevyšujú tie verejné. Teraz odbory, odborníci, organizácie, všetci jednotne deklarujú, že školstvo potrebuje zmenu, navýšenie financií, no napriek tomu, politické špičky odbornú verejnosť nepočúvajú,“ uviedol Crmoman s tým, že očakáva ďalšie protesty aj štrajk.

Protest učiteľov v Bratislave. Foto: Robert Hüttner, Pravda
protest ucitelov, parlament Protest učiteľov v Bratislave.

Minister školstva Peter Plavčan pred protestom zopakoval, že rešpektuje právo na protest. Zdôraznil, že ďalšie peniaze určené pre školstvo nie sú konečné a ďalšie dofinancovanie závisí od napredovania reformy školstva. „Nemyslím si, že štrajky budú pribúdať, lebo sme pripravili veľmi dobrý program tak, aby sa zlepšil život učiteľov aj detí v školách, aby všetci chodili do školy radšej,“ uviedol minister. (Čítajte viac v osobitnej správe.)

Danko prijal zástupcov školstva,chce byť hlasom zdravého rozumu

Predseda parlamentu Andrej Danko v Národnej rade SR prijal predstaviteľov Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku a signatárov Deklarácie na podporu skvalitňovania podmienok a úrovne vzdelávania a vedy na Slovensku.

„Som predsedom parlamentu krátko a som veľmi krátko aj členom koaličnej rady a predsedom koaličnej strany. Snažím sa o zmenu, o pochopenie, o prínos toho zdravého rozumu a v takom duchu sa nieslo aj stretnutie so zástupcami školstva,“ povedal Danko po stretnutí. Predseda národnej rady uvítal jednotnosť všetkých zástupcov školstva, ktorí ho dnes navštívili. Danko rešpektuje právo na štrajk, zástupcovia všetkých nespokojných skupín majú otvorené dvere v jeho kancelárii, či už ako u predsedu NR SR respektíve lídra SNS.

Predseda parlamentu odmieta populizmus a prázdne sľuby, štát podľa neho musí vedieť garantovať to, k čomu sa zaviaže. Danko si stojí za programovým vyhlásením vlády, ktoré hovorí o navyšovaní zdrojov pre školstvo a zvyšovaní platov učiteľov. Viac financií si podľa Danka zaslúžia aj ďalšie skupiny, ako sú justiční pracovníci či zdravotné sestry, všetko je otázka dialógu a konsenzu.

Predseda školského odborového zväzu Pavel Ondek ocenil ústretovosť predsedu NR SR. Dankovi zástupcovia školstva odovzdali deklaráciu, s Dankom sa rozprávali nielen o platoch, ale aj o ďalších problémoch v školstve.

Dankovi podľa Ondeka vysvetlili, prečo požadujú zvýšenie miezd o 25 percent od 1. januára 2007 a neskôr každoročné navyšovanie mzdy o desať percent. „Dostali sme ponuku vypracovať memorandum, ktoré by garantovalo navýšenie finančných prostriedkov, my predpokladáme, že v rámci celého štvorročného obdobia,“ konštatoval Ondek.

Upozornil, že okrem učiteľov ide aj o mzdy nepedagogických zamestnancov, ktorých je v školstve okolo 50-tisíc. Zástupcovia školstva budú o ďalších krokoch informovať po skončení rokovaní, štrajk Ondek považuje za krajnú možnosť.

(sita)

© Autorské práva vyhradené

198 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #školstvo #štrajk učiteľov