Teroristi menia plány aj slovenským dovolenkárom

Časy, keď hlavným kritériom pri výbere dovolenky bola teplota mora, sú preč. Dovolenkári sa čoraz viac rozhodujú, či destinácia, v ktorej chcú oddychovať, je bezpečná.

20.04.2016 12:00
Taliansko, pláž, Cefalu, more, opaľovanie,... Foto:
Taliansko popiera informácie o ohrození dovolenkových destinácií na svojom území. Na snímke pláž pri Sicílskom letovisku Cefalu.
debata (24)

Po vlaňajších útokoch v Tunisku si chcú teroristi vziať údajne na mušku vychytené európske pláže. Z obáv Slovákov vycestovať do exotických krajín môže ťažiť už tradične Chorvátsko, ale aj domáci turizmus.

Dovolenkári môžu veľmi citlivo vnímať, že teroristické hrozby sa z roka na rok presúvajú bližšie do Európy. Kým v minulom roku to bolo vzdialené Tunisko či Thajsko, v tomto roku otriasli svetom udalosti v Bruseli. Z tragických udalostí sa dodnes nespamätalo ani mesto milencov – Paríž. Talianska tajná služba najnovšie prišla s informáciou o pripravovaných teroristických útokoch na plážach v Taliansku, Španielsku a na juhu Francúzska. Teroristi chcú údajne vystupovať ako bežní predavači suvenírov na plážach, no v skutočnosti budú mať pri sebe zbrane. Práve spomínané krajiny tvoria podstatnú časť ponuky slovenských cestoviek.

Je pravda, že ľudia sú pri kúpe zájazdov do niektorých destinácií opatrnejší. Na mysli mám najmä Turecko, Tunisko a Egypt.
Oliver Kluch, cestovná kancelária Koala Tours

„Všetko záleží od toho, ako sa k tomu postavia Slováci, keďže v súvislosti s tajnými službami boli skloňované už asi všetky destinácie. Práve Španielsko, Taliansko, Malorka a Sardínia sa nám predáva dobre. Slovákom by som odporučil tiež Omán a Kapverdy, ktoré sú ako neutrálne krajiny od týchto udalostí vzdialené,“ vyjadril sa Juraj Sliacky, obchodný riaditeľ cestovnej kancelárie Hydrotour.

Minulý rok bol z pohľadu domáceho cestovného ruchu historicky najúspešnejší. Slovensko si za svoju cieľovú destináciu zvolilo 4,3 milióna turistov, z čoho 2,6 milióna tvorila práve slovenská klientela. Dôvody, pre ktoré sa Slováci rozhodli dovolenkovať viac doma, súviseli aj s celkovou bezpečnostnou situáciou vo svete. Po krvavej prestrelke v tuniskom letovisku Súsa stiahli viaceré cestovky túto krajinu z ponuky, iné zájazdy predávali s výraznými ťažkosťami. Kvôli rastúcej migračnej kríze nie je situácia ružová ani vo východnej časti Turecka v blízkosti turecko-sýrskych hraníc.

Slovenské cestovky sa tiež stretávajú s obavami klientov, že pri ceste autom budú mať na hraničných prechodoch problémy z dôvodu migrácie utečencov. Obavy majú aj dovolenkári, ktorí necestujú vlastným autom. Aj preto sa tento rok predávajú v porovnaní s minulými rokmi zájazdy na niektoré grécke ostrovy ťažšie. Neplatí to však pre klasické grécke evergreeny, ako sú Rodos, Kréta, Peloponez, Korfu, Zakynthos či Koss.

Tuniský policajt hliadkuje na pláži pred... Foto: SITA/AP
pláž, policajt, Tunisko, hotel Imperial Marhaba, Súsa Tuniský policajt hliadkuje na pláži pred hotelom Imperial Marhaba Hotel v tuniskom meste Súsa po útoku, pri ktorom vlani v júni zastrelili takmer 40 turistov.

„Je pravda, že ľudia sú pri kúpe zájazdov do niektorých destinácií opatrnejší. Na mysli mám najmä Turecko, Tunisko a Egypt. Jednoznačnými favoritmi tejto sezóny sú v prvom rade Chorvátsko, Taliansko, grécke ostrovy a Španielsko,“ povedal Oliver Kluch z cestovnej kancelárie Koala Tours.

Práve Chorvátsko je medzi Slovákmi dlhoročnou dovolenkovou stálicou. Aj udalosti vo svete nasvedčujú tomu, že v tomto roku tomu nebude inak. Chorváti sa snažia zlákať na Jadran hlavne bohatých Nemcov, no záujem vidia aj na trhoch strednej Európy. To sa odráža aj v predaji, keďže viaceré cestovky majú zájazdy k slovenskému moru vypredané, prípadne doobjednávajú kapacity. Krajinu bývalej Juhoslávie ročne navštívi len prostredníctvom cestovných kancelárií viac ako 100-tisíc Slovákov. Mnohí pritom idú k moru na vlastnú päsť autami.

„Dopyt po Chorvátsku je z roka na rok väčší, bez ohľadu na teroristické akcie vo svete. Tento rok však môže celková bezpečnostná situácia k vyššiemu počtu objednávok prispieť ešte viac,“ myslí si Stanislav Macko, prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr. Macko si však myslí, že význam najnovších hrozieb na plážach sa preceňuje, keďže pláží je mnoho a dovolenkár by tak prakticky nemohol ísť k moru vôbec.

Strach z terorizmu však už vlani ovplyvnil pri výbere dovolenky aj našich českých susedov, ktorí dali pred oddychom pri mori prednosť slovenským Tatrám. Podľa Českého štatistického úradu navštívilo vlani Slovensko objednaním si zájazdu v cestovnej kancelárii 837-tisíc českých cestovateľov, čo je medziročne až o 75 percent viac. Za vysokou návštevnosťou Slovenska však treba hľadať aj ďalšie dôvody ako len terorizmus. Pod rast turistov sa podpísalo aj pekné počasie, bližšie dopravné spojenie, slovenské vlaky zadarmo aj pre českých študentov a dôchodcov či silnejšia propagácia Slovenska.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #turizmus #hrozby v Európe