Počet herní klesá, tvrdí asociácia prevádzkovateľov

Počet prevádzok s hernými automatmi na Slovensku za posledný rok klesol, napríklad v Bratislave ich ubudlo 23 a v Košiciach 20, pričom tento trend pokračuje aj v ďalších slovenských mestách. Pokles v počte herní pripisuje hovorca Asociácie hier a zábavy a Asociácie prevádzkovateľov videohier Juraj Danielis samoregulačnému Memorandu o porozumení, ktoré presne pred rokom podpísali zástupcovia týchto profesijných asociácií.

20.04.2016 13:22
debata (6)

V memorande sa zaviazali nezvyšovať počet herní, ako aj zrušiť reklamu a nápisy, ktoré tieto herne označujú. Danielis reagoval aj na petíciu Zastavme hazard, ktorej organizátori podľa neho šíria o hernom priemysle nepravdivé informácie. „Herne sú tie najkontrolovanejšie prevádzky na Slovensku. Zo zákona je tam prítomný stály dozor, herne sú pripojené na finančnú správu, ministerstvo financií či na políciu,“ konštatoval Danielis.

V štyroch slovenských mestách zozbierali pod petíciu za zákaz hazardu vyše 100-tisíc podpisov. Zákaz by však podľa PR manažérky asociácií Dominiky Lukáčovej viedol k čiernemu prevádzkovaniu herní, pričom ako príklad spomenula Brno v susednom Česku, kde sa v dôsledku prohibície rozmohli stovky čiernych herní po celom meste. Českému štátu takto uniká na daniach asi miliarda českých korún ročne. „Na Slovensku dnes nelegálny hazard neexistuje a priestor pre takúto šedú ekonomiku by sa na Slovensku nemal vytvárať,“ zdôraznila. Lukáčová tiež upozornila, že niektoré aktivity starostov a samospráv namierené proti herniam, napríklad obmedzovanie ich otváracích hodín, nemajú oporu v zákone. Konkrétne spomenula referendum o zákaze hazardu v bratislavskej Karlovej Vsi, ktoré sa konalo v čase parlamentných volieb a ktoré prokuratúra označila za nezákonné.

Prevádzkovatelia herní sú podľa Danielisa pripravení zúčastniť sa na diskusii o novelizácii zákona o hazardných hrách, o čom hovorí aj programové vyhlásenie vlády. „Vláda chce riešiť napríklad online gambling, čo vítame, lebo dlhodobo upozorňujeme na to, že na internete môžu bez akejkoľvek kontroly hrať a prehrať peniaze či už mladiství, alebo ľudia ohrození závislosťou,“ povedal s tým, že do odbornej diskusie o efektívnej regulácii herného priemyslu sa chcú zapájať aj prevádzkovatelia.

Petície za zákaz hazardu a nariadenia prijímané na ich základe predstavujú nezákonné obmedzovanie hazardných hier, tvrdí Juraj Baláž, právny zástupca Asociácie hier a zábavy a Asociácie prevádzkovateľov videohier. Petíciu je podľa neho možné iniciovať len v prípade, ak dochádza k reálnemu narušeniu verejného poriadku v súvislosti s hraním hazardných hier. Túto podmienku však petície proti hazardu organizované na Slovensku nespĺňali. „Argumenty aktivistov, ktorí burcujú ľudí proti hazardu, nie sú ničím podložené a sú skôr v morálnej alebo etickej rovine. Nemáme vôbec žiadne informácie o porušovaní verejného poriadku v súvislosti s hazardom,“ povedal Baláž a zdôraznil, že prevádzkovanie hazardných hier je na Slovensku legálne a riadené prísnou legislatívou. „Pokiaľ dochádza k obmedzovaniu tejto činnosti zo strany obcí, ide podľa nás o protizákonné, dokonca protiústavné obmedzovanie práva podnikať,“ vyhlásil Baláž.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #hazard #herne