V Tatrách sa zrútili štyri vetrone, zahynul poľský pilot

Medzinárodná súťaž v lietaní vetroňov sa skončila vo Vysokých Tatrách tragicky. Štyri bezmotorové lietadlá mali vo vzduchu kolíziu. Jedno padlo na Slovensku, trom sa podarilo núdzovo pristáť na poľskej strane. Nehodu neprežil 40-ročný poľský pilot. Nešťastie sa stalo na hraničnom priechode Lysá Poľana v okrese Poprad v stredu popoludní. Ďalší traja piloti bezpečne pristáli a sú v poriadku.

20.04.2016 15:59 , aktualizované: 20:06
debata (11)

Pri havárii podľa hovorcu Záchrannej zdravotnej služby Borisa Chmela zahynul občan Poľska. „Na mieste nehody zasahoval poľský vrtuľník a ich záchranári. Ide o záležitosť inej krajiny, my do toho nezasahujeme,“ uviedol Chmel. Pomáhali však slovenskí horskí záchranári. Podľa Janigu v mieste, kde sa zrútil vetroň, nešlo o úplne komplikovaný terén. Oveľa horšie boli poveternostné podmienky. „Fúkal silný nárazový vietor, ale čo bolo príčinou pádu, ukáže až vyšetrovanie,“ povedal Janiga.

Informáciu o nešťastí dostala tiesňová linka poľskej horskej záchrannej služby TOPR krátko po 14:00. Poliak ešte krátko po páde žil, uviedol pracovník tiesňovej linky TOPR. „Pilot bol ešte pri vedomí, i keď veľmi zranený, ale žil,“ uviedol. Na miesto okamžite vyslali záchranárov i vrtuľník, keď však prišli na miesto, bolo už neskoro.

Tragédia sa udiala počas medzinárodnej súťaže bezmotorových lietadiel FCC Gliding 2016 Prievidza. Vetrone leteli z Prievidze do Nového Targu. Jozef Horňák za usporiadateľov súťaže potvrdil, že dostali hlásenie o tom, že na slovensko-poľskom pomedzí spadol vetroň do lesného porastu. „Bolo nám oznámené, že pilot je mŕtvy. Ihneď sme vyhlásili pre všetkých účastníkov okamžité pristátie. Všetci ostatní pretekári sa vrátili na letisko v Prievidzi alebo bezpečne pristáli na iných letiskách alebo v teréne,“ povedal Horňák. O príčinách nešťastia nechcel špekulovať, hlásenie, že by piloti mali problém, od nich predtým nedostali. Pre nešťastie bola súťaž okamžite ukončená.

Silný vietor v Tatrách potvrdil Martin Jančík z Aeroklubu Poprad. „Fúkal kolmo na prekážku – Tatry sú z východu na západ natiahnuté a vytvárajú buď stúpavé, alebo záveterné silné klesavé prúdy, a tie vedia dostať vetrone do problémov. Môže to byť jedna z príčin,“ povedal Jančík.

Podľa pilota z Aeroklubu Trenčín boli v stredu na Slovensku dva preteky vetroňov – v Prievidzi a druhé na letisku v Martine. Dohromady bolo podľa neho vo vzduchu asi dvesto vetroňov. Vetrone, aby nabrali výšku, lietajú vo vzduchovej bubline, ktorá ich vynáša hore. Podľa pilota sa v priestore v polomere dvesto metrov môže nachádzať aj 50 vetroňov. „Takže, stáva sa, že sa ťuknú. Ale je to zriedkavé, iba ak tam vletí kaskadér, ktorý nerešpektuje základné pravidlá,“ poznamenal. Základné pravidlo podľa neho je, že sa všetci musia točiť na tú stranu, kde ostatní, platí to hlavne pre tých posledných. Ak tí vzadu toto pravidlo nerešpektujú, potom sa stávajú takéto situácie. „Napriek tomu, že majú prístroje, ktoré im ukazujú, že sa k nim blíži ďalší vetroň, aj tak sa nehoda môže stať,“ doplnil s tým, že veľa tiež ovplyvňuje vietor. Organizátori súťaže, ktorá trvala od 10. apríla, vyhlásili dnešný posledný deň pretekov za neletový deň. Na súťaži sa v rôznych kategóriách zúčastnilo celkovo 131 pilotov zo 14 krajín.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #havária #vetroň