Horský: Premiér sa bude chcieť vrátiť čo najskôr

Niekoľko dní alebo aj týždňov môže trvať, kým sa premiér Robert Fico vráti naplno do práce. Závisí to od výsledkov vyšetrení a stanovenia ďalšieho postupu liečby. Viac informácií by mal Národný ústav srdcových a cievnych chorôb v Bratislave, kde je predseda vlády hospitalizovaný, poskytnúť v piatok.

20.04.2016 20:00
Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico.
debata (45)

Šéf poslaneckého klubu Smeru Martin Glváč nevedel povedať, kedy by mohol predseda vlády znovu nastúpiť do práce. „Vôbec to netuším. Dúfam, že sa vráti, keď bude v poriadku, bude zdravý a bude vedieť, čo mu je,“ povedal Pravde Glváč. Podľa neho sa poslanci Smeru zaujímajú o premiérov zdravotný stav. „Keď mu necháme čo najviac pokoja, tak to bude skôr. Takže na klube sa o tom rozprávame, naši predstavitelia sa stretávajú, dávajú nám informácie a všetci ctíme, že potrebuje hlavne pokoj. Nikto nehľadá senzácie a ani sa nesnaží do toho zasahovať,“ doplnil Glváč.

Dlhšia neprítomnosť šéfa Smeru a premiéra sa môže podľa politológa Juraja Marušiaka prejaviť na fungovaní vlády i koalície. „Riadiť kabinet bude niekto z podpredsedov vlády. Môže to ovplyvniť štýl práce vlády a aj obsah agendy. Rovnako táto skutočnosť môže ovplyvniť vyjednávaciu pozíciu vládnej strany na koaličných radách, hoci je Smer stále stranou disponujúcou najväčším počtom poslancov,“ povedal Marušiak. Podľa neho zmeny môžu nastať aj zo symbolického hľadiska, pretože Robert Fico, ktorý Smer založil, zásadným spôsobom určoval a určuje jeho politiku. „Samozrejme, keby bol dlhší čas indisponovaný, môžu sa prejaviť ambície iných lídrov Smeru, ktorí neboli na prvom mieste,“ poznamenal Marušiak.

Politológ Michal Horský si myslí, že ak to zdravotný stav premiérovi dovolí, bude sa chcieť čo najskôr vrátiť. „Ale treba predpokladať aj to, že časť opozičných politikov urobí všetko pre to, aby ho dostávala pod tlak, ktorý je v normálnom živote nepredstaviteľný,“ dodal Horský. Parlament od pondelka diskutuje o programovom vyhlásení vlády. Poslancom ho namiesto Fica predstavil vicepremiér pre investície Peter Pellegrini zo Smeru. Kabinet tento týždeň nerokoval, keďže snemovňa stále diskutuje o programe vlády.

Premiéra môže na rokovaní vlády okrem Pellegriniho zastúpiť ďalší vicepremiér a minister vnútra za Smer Robert Kaliňák. Koaličná rada odvtedy, čo je Fico v nemocnici, nezasadala. V prípade, že by sa musela stretnúť, Smer by reprezentoval zrejme Kaliňák.

Predseda vlády mal v stredu a vo štvrtok ešte podstúpiť ďalšie vyšetrenia. „Je hospitalizovaný do konca týždňa a potom sa uvidí, aký bude ďalší postup,“ povedala hovorkyňa bratislavského ústavu Dobroslava Krajačičová.

Diagnóza premiéra nie je oficiálne známa. Informácie, že mal infarkt, lekári nepotvrdili. Ani to, že mal zúženú cievu a podstúpil zákrok na jej rozšírenie a spevnenie zavedením stentu, teda kovovej výstuže.

Kardiológ Štefan Farský, ktorý zdravotný stav premiéra nepozná, pripustil, že mohol mať ľahší infarkt a do dvoch, troch týždňov by sa mohol vrátiť do pracovného procesu. Podľa odborníka sa dá vo všeobecnosti povedať, že s infarktom sú spojené riziká, buď poruchy rytmu srdca alebo poruchy výkonnosti srdca.

V súvislosti so zdravotným stavom premiéra sa objavili otázky, či nebude musieť podstúpiť operáciu. Podľa odborníka to závisí od výsledkov koronarografického vyšetrenia, ktorým sa zistí rozsah koronárnej aterosklerózy. To znamená, kde sú zúženia tepien a aké sú dlhé. Podľa toho sa určuje aj ďalší postup. Krátke zúženia tepien sa roztiahnu balónikom, keď sú zúženia dlhé, prípadne na viacerých miestach, tak sa premostia bajpasom.

Premiér je hospitalizovaný od minulého štvrtka. Do nemocnice prišiel v sprievode ochranky po tom, čo mu pri pravidelnom behu prišlo zle.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico