Nicholsonová: Téma detskej komisárky by mohla spojiť opozíciu

Podpredsedníčka NR SR Lucia Nicholsonová (SaS) spolu s poslankyňou za SaS Natáliou Blahovou pripravia návrh uznesenia na odvolanie komisárky pre deti Viery Tomanovej z jej postu.

21.04.2016 12:25
Nicholsonová Foto:
Podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová.
debata (23)
Ako povedala Nicholsonová, nechcú však, aby to bolo len ich uznesenie, ale uznesenie opozície. Ako totiž poznamenala, „je to téma, ktorá by nás mohla spájať.“ Nemuselo by to podľa nej v pléne dopadnúť zle, ak by sa o uznesení hlasovalo neverejne, keďže neverejne Tomanovú aj volili do funkcie. Odvolanie Viery Tomanovej z postu sa týka detského domova Peto, ktorý spravuje jej dcéra Petronela. Podľa oboch poslankýň v ňom porušujú práva detí.

Nicholsonová a Blahová odovzdali 1. marca v podateľni Národnej rady SR (NR SR) petíciu s viac ako tritisíc podpismi. Tá bola určená pre vtedajšieho šéfa parlamentu Petra Pellegriniho a týkala sa odstúpenia Viery Tomanovej z postu detskej komisárky.

„V mene signatárov verejnej výzvy si vás dovoľujeme požiadať o to, aby ste vyzvali komisárku pre deti Vieru Tomanovú, aby sa okamžite vzdala svojej funkcie. Ak tak neučiníte alebo ak na vašu výzvu nebude komisárka pre deti reagovať svojím odstúpením, budeme iniciovať jej odvolanie prostredníctvom Národnej rady SR, keďže nespĺňa zákonnú podmienku vyplývajúcu zo zákona o komisárovi pre deti a komisárovi pre osoby so zdravotným postihnutím a nie je akceptovaná reprezentatívnymi organizáciami,“ písali signatári v liste pre predsedu parlamentu.

Ako povedala podpredsedníčka NR SR Nicholsonová, petíciou sa bude podľa zákona zaoberať výbor NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny. Ten je v tomto prípade gestorským výborom a na svojom zasadnutí prijme stanovisko.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Lucia Nicholsonová #Viera Tomanová #komisár pre deti