Opozičná Hlava XXII

Trvalo to viac ako mesiac. Vyše šesť týždňov po voľbách, v ktorých sa do parlamentu dostala extrémistická Kotlebova strana, sa zástupcovia opozície rozhodli pre spoločné vystúpenie proti extrémizmu. Nešlo však o ich verejné odmietnutie akejkoľvek spolupráce s kotlebovcami. Poslanci za SaS, OĽaNO a stranu Borisa Kollára požiadali vo štvrtok vládu, aby do učebného plánu pre stredoškolákov zaradila povinnú návštevu koncentračného tábora Osvienčim, na ktorú by prispel štát. Samotné exkurzie niekdajších vyhladzovacích táborov však problém extrémizmu nevyriešia. A opozícia by si najprv postoj k tejto problematike mala vyriešiť vo vlastných radoch.

21.04.2016 13:52 , aktualizované: 20:05
opozícia ĽSNS Foto:
Poslanec Zsolt Simon (v strede) počas tlačovej konferencie na tému: Spoločná výzva poslancov za opozíciu k riešeniu rastu fašizmu a extrémizmu.
debata (253)

„Samozrejme, že sa teším, že prišla aspoň nejaká snaha zo strany poslancov reagovať na problém a nejako bojovať proti tomu, čo priniesli výsledky parlamentných volieb. Na druhej strane je to niečo, čo by fungovalo tak v roku 1995. Toto nie je úloha iba pre tvorcov učebných osnov. Tu treba inak kultivovať verejnú mienku,“ hovorí Irena Biháriová z občianskeho združenia Ľudia proti rasizmu.

Biháriová patrí k iniciátorom výzvy Stop fašizmu. Viaceré osobnosti tento týždeň vyzvali poslancov parlamentu, aby sa verejne zaviazali, že nebudú hlasovať za návrhy poslancov Kotlebovej strany, nepodporia ich do parlamentných funkcií a nebudú ani v ich radoch hľadať podporu pre svoje návrhy. Takýto postup uplatňovali aj politické strany niektorých krajinských snemov v Nemecku, aby politicky izolovali extrémistickú NDP.

Výzvu Stop fašizmu podpísalo zatiaľ len 20 poslancov, najviac za SaS. Boris Kollár ju vo štvrtok jednoznačne odmietol, hoci je za povinné návštevy Osvienčimu. „My sa chceme rozhodovať slobodne. Myslím si, že toto je tá cesta, nie zaviazať sa – s ním sa nebudem baviť, toho nepodporím. Nebudem podporovať extrémizmus, ale určite sa nenechám zviazať výzvou sto osobností,“ vyhlásil Kollár.

Podľa Biháriovej je prístup Kollára, keď jednoznačne nevylúčil spoluprácu s Kotlebovou stranou, zvláštny. „Ak je tento subjekt priechodný u neho a nevyhraňuje sa voči nemu, prečo by mal byť potom neprijateľný pre mládež? V jednej vete povedať, že sa nebude voči nemu vyhraňovať a v druhej, že chceme vzdelávať mladých, prečo by taký subjekt mali odmietnuť, to je Hlava XXII,“ myslí si Biháriová.

Rozporuplná je aj osoba šéfa SaS Richarda Sulíka. Len nedávno prenikli na verejnosť informácie, že sa pred parlamentnými voľbami v roku 2010 stretol s Marianom Kotlebom, aby sa s ním poradil o predvolebnej taktike. Sulík jedno takéto stretnutie priznal.

S tým, že školáci by mali chodiť na exkurzie do koncentračných táborov, by rezort školstva nemal mať problém. „Minister školstva Peter Plavčan s potešením prijal informáciu, že predstavitelia opozície podporujú ambíciu zaviesť do vyučovacieho procesu dejín návštevy koncentračných táborov,“ uviedol tlačový odbor rezortu v reakcii na vyhlásenie poslancov opozície.

© Autorské práva vyhradené

253 debata chyba
Viac na túto tému: #koncentračný tábor #opozícia #NR SR #ĽSNS