Kiska vystúpil na podujatí Agenda 2030 v New Yorku

Prezident SR Andrej Kiska sa vo štvrtok v New Yorku zúčastnil na podujatí OSN k implementácii globálnych trvalo udržateľných cieľov, tzv. Agenda 2030. Tematická debata sa konala na pozvanie predsedu Valného zhromaždenia OSN Mogensa Lykketofta deň pred slávnostným podpisom Parížskej klimatickej dohody.

21.04.2016 20:29
Kiska, Foto: ,
Prezident Andrej Kiska počas debaty na podujatí Agenda 2030 v New Yorku.
debata (212)

„Slovensko plne podporuje Agendu 2030 pre trvalo udržateľný rozvoj. Záväzok skoncovať s chudobou, vybudovať mierumilovnú, inkluzívnu a odolnú spoločnosť je naším dedičstvom pre ďalšie generácie,“ povedal prezident Kiska vo svojom vystúpení, o ktorom informoval Martin Lipták z tlačového oddelenia kancelárie prezidenta.

Podľa prezidenta Kisku je dôležité, aby sa s plánom stotožnili všetky krajiny. „Sedemnásť cieľov udržateľného rozvoja sa týka všetkých z nás, podmienky v jednotlivých krajinách sa však líšia. Je dôležité zamerať sa na vlastné slabiny a využiť naše silné stránky na pomoc ostatným krajinám,“ uviedla slovenská hlava štátu. Kiska si myslí, že na Slovensku treba zlepšiť vzdelávanie a budovať kvalitné inštitúcie na všetkých úrovniach štátnej a verejnej správy, ktoré by zvýšili dôveru občanov v štát.

Prezident Kiska tiež pripomenul, že Slovensko zvyšuje svoju rozvojovú a humanitárnu pomoc. No podľa hlavy štátu treba robiť ešte oveľa viac. "Hoci sme v tomto ohľade pyšní na našu občiansku spoločnosť, mali by sme s verejnosťou viac komunikovať o globálnych problémoch. O solidarite. O spoločnej zodpovednosti za riešenie problémov za našimi hranicami. Jasným príkladom je naša skúsenosť so súčasnou utečeneckou krízou v Európe,“ uzavrel Kiska.

212 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #New York #Andrej Kiska