Alergici v strese. Z trhu zmizli adrenalínové perá

Život zachraňujúci liek a niet ho. Z lekární vypadli adrenalínové perá, ktoré v prípade silnej alergickej reakcie predstavujú jedinú šancu na život.

22.04.2016 14:00
lieky, inhalátor, alergia, tabletky Foto: ,
Pohotovostný balíček pre alergikov.
debata (8)

Niektorí alergici ich nosia stále pri sebe ako súčasť pohotovostného balíčka. Ministerstvo zdravotníctva sľubuje, že už dnes by do lekární mali tieto perá prísť.

Lekárnici nedostatok adrenalínu pociťujú už niekoľko týždňov. „Zaznamenali sme jeho celoplošný nedostatok, objednávame ho, ale nevieme ho zohnať pre pacientov,“ povedal prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ s tým, že si nevie vysvetliť, prečo ho niet. Na Slovensku sú dva druhy takýchto pier od dvoch výrobcov, nedostatkové sú oba.

Adrenalín sa používa na zmiernenenie ťažkej alergickej reakcie (anafylaxia), ktorá sa prejavuje zmenami na koži, sťaženým dýchaním a po niekoľkých minútach môže skončiť šokovým stavom. Ak nie je podaná prvá pomoc, medzi ktorú patrí aj adrenalínová injekcia, pacient môže zomrieť.

Pre Elenu (47) zo Senca je správa o výpadku adrenalínového pera stresujúca. Je alergická na niektoré antibiotiká, dva druhy analgetík, poštípanie osou a včelou. Má strach z každej novej tabletky, ktorú musí brať v prípade choroby. Bez pohotovostného balíčka, v ktorom nosí aj adrenalínovú injekciu, sa nikde nepohne. Dátum spotreby jej končí teraz v apríli. "Pre mňa je to strašný pocit neistoty, ak nebudem mať pri sebe adrenalín.

Čím som staršia, tým sa u mňa alergické reakcie stupňujú. Kým pred pár rokmi to boli iba vyrážky, naposledy po požití jedného lieku proti bolesti som si myslela, že zomriem. Oslabla som, nemohla som stáť, ťažko sa mi dýchalo, za pár sekúnd mi sčervenela koža na celom tele, búchalo srdce, bolo tam zvracanie, potenie, krvou podliate oči. A ďalšia reakcia bude ešte horšia, budem ten adrenalín potrebovať," opísala. Už je rozhodnutá, že ak liek nezoženie na Slovensku, pôjde si ho kúpiť do Česka alebo Maďarska.

Adrenalínové pero

Roztok adrenalínu určený ako prvá pomoc pri anafylaxii (alergický šok). Podáva sa pri prvých príznakoch alergickej reakcie (zníženie tlaku, ťažkosti s dýchaním, zmeny na pokožke, svrbenie, žalúdočné problémy). Liek je v autoinjektore, ktorý umožňuje samopodanie adrenalínu. Pacient si injekciu pichá do svalu (napríklad vonkajší stehenný sval), v prípade núdze je možné injekciu pichnúť aj cez oblečenie.

Adrenalínové perá predpisujú pacientom alergológovia na základe ich diagnózy. „Bez problémov ich predpisujeme pacientom, zachraňuje im to život pri alergickej reakcii, ktorá môže byť spôsobená pichnutím včely alebo osy, ale aj jedlom, potravinou či liekmi a ak ho nemajú, tak je zle,“ vysvetlil alergológ imunológ Peter Pružinec.

Lekár pripomína, že práve prichádza letná sezóna, keď ľudia chodia von a hrozí väčšie riziko bodnutia hmyzom, prípadné alergie na jedlo v reštauráciách. Je preto namieste, aby tí, ktorí už alergické šoky prežili, mali takéto pero so sebou. Liek stojí okolo 30 eur, doplatok pacienta je 1 až 2 eurá. „Adrenalínové pero má asi ročnú dobu spotreby, a potom, aj keď nebolo použité, predpisujeme mu nové,“ doplnil Pružinec.

Reakciu výrobcu na otázku, prečo liek nie je na trhu, sa nám nepodarilo získať. Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) potvrdil, že v porovnaní s vlaňajškom zaznamenal jeho nižšie dodávky. „Dôvodom sú výrobné problémy a celkovo znižovanie kapacít výroby,“ vysvetlila Diana Madarászová z referátu ústavu pre komunikáciu s médiami.

Výpadok jedného druhu adrenalínového pera spôsobil vypredanie toho druhého. „Ku koncu marca sme doviezli 800 kusov a behom štyroch dní boli preč, ihneď sme to nahlásili ŠUKL-u aj ministerstvu zdravotníctva,“ priblížila Soňa Okruhlicová z firmy MEDA Pharma, ktorá je držiteľom licencie na adrenalínové pero značky Jext.

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že podľa jeho informácií začnú distribučné spoločnosti liek dodávať do lekární už oddnes. Podľa Madarászovej v priebehu nasledujúcich dní pribudne ďalších 1 100 balení, čo by malo pre našich pacientov stačiť.

Lekárnička Vladimíra Gromová pripomína, že už tu bolo viacero termínov, kedy mali adrenalín do lekární dodať. „Najskôr to malo byť od prvého marca, potom aj od apríla, a nič sa v tom nezmenilo, adrenalín stále nemáme,“ priblížila.

Pohotovostný balíček pre alergikov obsahuje

  • adrenalínové pero – autoinjektor
  • antihistaminikum – dvojnásobok dennej dávky
  • kortikosteroid v tabletovej forme
  • prieduškový sprej prvej pomoci

Národné centrum zdravotníckych informácií eviduje na Slovensku do 700-tisíc alergikov. Z toho je viac ako dvestotisíc astmatikov a vyše štyristotisíc s alergickou nádchou. Ich počty z roka na rok narastajú. Medziročne sa počet pacientov s týmto ochorením zvyšuje takmer o 15-tisíc osôb. Asociácia na ochranu práv pacientov poukazuje, že s nedostupnosťou liekov sa v našich lekárňach stretávame pravidelne. Podľa prezidentky asociácie Kataríny Kafkovej môže ísť o viacero dôvodov, a to o vývoz liekov do zahraničia, ale aj pre zlú distribúciu. „Bez ohľadu na dôvody, je kompetenciou ministerstva zdravotníctva zabezpečiť dostupnosť všetkých potrebných liekov pre pacientov,“ vyhlásila Kafková.

Ak sa pacient podľa nej nevie dostať k adrenalínovému peru, má možnosť navštíviť svojho ošetrujúceho lekára, ktorý mu môže poskytnúť intravenózny (vnútrožilový) adrenalín. „Nemusí to byť jednoduché vzhľadom na existujúce legislatívne bariéry,“ dodala Kafková.

V prípade, že adrenalínovému peru sa už skončila doba spotreby a pacient nemôže zohnať nové, v núdzi môže použiť aj to staré. Účinok adrenalínu sa podľa Pružinca po dobe spotreby znižuje, ale organizmus nepoškodzuje. Lekár si myslí, že pri alergickej reakcii je to stále lepšie, ako nepoužiť vôbec nič.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo zdravotníctva #liek #alergici #alergická reakcia