Či je nádor zhubný, určí histológia

Nález v žalúdku podľa gastroenterológa Slavomíra Černoka znamená, že je tam nádor. Nemusí ísť automaticky o onkologické ochorenie. Či je nádor zhubný, alebo nie, potvrdí histologické vyšetrenie. O chorobe šéfa parlamentu Andreja Danka lekár nechcel špekulovať.

23.04.2016 17:00
DANKO: TB po stretnutí s odborármi Foto: ,
Predseda parlamentu Andrej Danko.
debata
Čo znamená nález na stene žalúdka? Nález na stene žalúdka znamená, že je tam nejaký nádor. Najlepší variant pre pacienta je, ak ide o absolútne benígny – nezhubný – nádor. Môže ísť o ložisko z hladkého svalstva. Nebezpečnejšie je, ak ide o karcinóm, to už hovoríme o rakovine žalúdka alebo nejakom inom histologickom type. Veľmi zriedka to môže byť metastáza, značí to, že onkologický proces je niekde vzdialený, napríklad na čreve alebo inde, a metastázuje do žalúdka.

Akým spôsobom sa odstraňuje? Operáciou?
Áno, odstraňuje sa operáciou. Ale môže sa stať, že ak je ložisko nezhubné, tak sa nechá s tým, že sa pozoruje. Ak je proces už rozšírený, ide o rakovinu. Vtedy sa môže podávať chemoterapia, čiže onkologická liečba.

Môže nezhubný nádor časom prejsť do zhubného?
Nie. Od začiatku je nádor buď nezhubný, alebo zhubný. Môže sa to stať iba vtedy, ak by sa na začiatku urobila chyba v diagnostike.

Ako sa zistí, či ide o nezhubný, alebo zhubný nádor?
Dá sa to zistiť už z endoskopického vyšetrenia. Keď sa do žalúdka pri vyšetrení pozrieme, tak to vieme na 80 – 90 percent určiť. Z každého ložiska v žalúdku sa berie vzorka, histologické vyšetrenie potom na 99 percent určí typ nádoru.

Koľko dní trvá histologický rozbor?
Je to rôzne. Ak potrebujeme rýchlo výsledky, tak je to známe do piatich dní. Ak nemáme významnejšie podozrenie, výsledky sú do týždňa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nádor #Andrej Danko