Nicholsonová: Programové vyhlásenie vlády je vágne

Podpredsedníčka NR SR Lucia Nicholsonová (SaS) vyčíta programovému vyhláseniu vlády vágnosť. Ako povedala v relácii Sobotné dialógy na RTVS, programové vyhlásenie vlády sa dá len ťažko hodnotiť.

23.04.2016 15:36
Nicholsonová Foto:
Podpredsedníčka NR SR Lucia Nicholsonová.
debata (28)

Niektoré plány, ako napríklad prijať účinný protischránkový zákon, sú podľa nej síce dobré, no upozorňuje, že vôbec nevie, ako budú tieto opatrenia vyzerať. Nicholsonová zároveň upozorňuje, že programové vyhlásenie z čias premiérky Ivety Radičovej v roku 2010 je napríklad pri téme margnalizované komunity či podnikateľské prostredie oveľa konkrétnejšie.

Nicholsonová zároveň uviedla, že vo vyhlásení nie sú detaily, ktoré by očakávala. Ako tiež dodala, v kapitole boja proti korupcii by v prvej vete vymenovala všetky kauzy minulej vlády a napísala by, že z nich budú vyvodzovať trestnoprávnu zodpovednosť. V dokumente je podľa nej zároveň veľa vecí, ktoré boli vo vyhlásení druhej vlády Roberta Fica. Nicholsonová najsilnejšej vládnej strane nedôveruje a veští stagnáciu, keďže ani za posledné štyri roky sa podľa nej Slovensko nikam neposunulo.

Prioritou Siete je podľa Hrnčiara účinný protischánkový zá­kon

Podpredseda NR SR Andrej Hrnčiar (Sieť) hovorí, že programové vyhlásenie vlády bolo za každej vlády rámcovým dokumentom, ktorý ukazuje filozofiu vlády a jej postoje. Pre krátkosť času, ktoré mala vládna koalícia na jeho rozpracovanie, to podľa neho nemôže byť súbor zákonov a opatrení. Hrnčiar zároveň dodáva, že v dokumente sa podarilo Sieti presadiť dôležité opatrenia, ktoré predložia na rokovanie vlády. Žiada preto 100 dní, aby začali prvé opatrenia realizovať. Prioritou Siete je podľa Hrnčiara napríklad prijať účinný protischránkový zákon. Ten je podmienkou, na ktorej bude strana trvať. Pripomenul tiež, že vláda sa zaviazala, že začne pripravovať zavedenie hmotnej zodpovednosti politikov. Zákon však označil Hrnčiar ako komplikovaný.

Nicholsonová hovorí, že ak tvorí Sieť plnohodnotný článok vládnej koalície, mali by mať vyššie ambície. Nerozumie, prečo by malo byť komplikované prijať zákon o hmotnej zodpovednosti politikov. Hmotná zodpovednosť by sa podľa nej mala týkať aj vysokých štátnych úradníkov. Hrnčiar hovorí, že presne takto budú pokračovať a zdôraznil, že má záujem, aby sa týkal aj manažérov v podnikoch, ktoré sú s majetkovou účasťou štátu. Pri hmotnej zodpovednosti však podľa Hrnčiara existuje citlivá hranica, ako hodnotiť chybu, a síce, či sa stala vedome, alebo nevedome. Zákon podľa neho nemôže byť nastavený tak, aby sa ľudia báli kandidovať za poslancov či primátorov. Nicholsonová si nemyslí, že prijatý zákon o hmotnej zodpovednosti politikov by zastavil ľudí v kandidatúre do politiky. Ak sa čistý politik obklopí čistými ľuďmi, môže podľa podpredsedníčky takúto chybu eliminovať.

V programovom vyhlásení vlády Nicholsonovú najviac sklamalo to, že všetky opatrenia sú preventívnymi opatreniami, a teda v ňom urobili hrubú čiaru za všetkými konkrétnymi a medializovanými kauzami. Najlepšou prevenciou je podľa nej precedens. Podľa Nicholsonovej potrebujeme, aby kauzy dotiahli až do konca a aby inak rozhodovala prokuratúra.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Lucia Nicholsonová #Andrej Hrnčiar #programové vyhlásenie vlády