So spornými vecami sa bude čakať na predsedov

Politológ Michal Horský si myslí, že vláda k vážnym rozhodnutiam nepristúpi, kým sa premiér naplno nevráti do úradu.

24.04.2016 15:00
Michal Horský Foto: ,
Politológ Michal Horský.
debata
Horský nevylúčil, že Robert Fico môže tiež zvažovať, či bude naraz vykonávať funkciu premiéra a šéfa strany. Dnes je to však podľa politológa ťažké predvídať.

Ako môže na schvaľovanie vládneho programu vplývať skutočnosť, že sa na ňom nezúčastní premiér a šéf Smeru Robert Fico a zrejme aj predseda parlamentu a líder SNS Andrej Danko?
Opozícia nemá ako zvrátiť proces schvaľovania vládneho programu. Z dlhodobejšieho hľadiska však môže zdravotný stav premiéra a predsedu parlamentu niektorých členov opozície mobilizovať a môžu siahnuť k radikalizmu na hranici únosnosti.

Istý čas budú naraz hospitalizovaní dvaja z troch najvyšších ústavných činiteľov. Akú úlohu bude mať v takom prípade prezident Andrej Kiska?
Pokiaľ ide o prezidenta, v našom ústavnom systéme jeho úloha vzrásť nemôže. Prezident má ústavou stanovené právomoci. Stalo by sa tak len v momente, keby premiér odstúpil a bolo by potrebné vymenovať nového.

Vláda by mala postupne prísť s návrhmi zákonov, ktoré budú vychádzať z vládneho programu. Ako sa prejaví na jej činnosti neprítomnosť premiéra?
Neprítomnosť dvoch predsedov strán, pánov Fica a Danka, sa na činnosti koaličnej rady podpíše, a to v tom zmysle, že ak by bolo potrebné rozhodnúť o spornej veci, bude sa na nich čakať. Inak však kabinet môže ďalej fungovať, premiéra zastúpi niektorých z vicepremiérov Peter Pellegrini alebo Robert Kaliňák. Moc bude spočívať v rukách podpredsedov vlády. Na koaličných radách bude Smer zastupovať pravdepodobne podpredseda Robert Kaliňák, ale k vážnym rozhodnutiam zrejme vláda nepristúpi.

Úrad vlády a lekári sú veľmi struční pri informovaní o zdravotnom stave predsedu vlády. Nemala by mať verejnosť viac informácií?
Ak sa spočiatku zdalo, že ide iba o štandardnú zdravotnícku pomoc, verejnosť sa nedomáhala viac informácií, ale v tomto prípade by už aj lekári a rodina mali zvážiť, že ide o kľúčového ústavného činiteľa a na informácie by mali byť štedrejší. Tým skôr, že niektoré médiá sa na hranici bulváru snažia priživiť a poskytujú neoverené informácie.

Ako sa môže operácia a zdravotný stav premiéra podpísať pod jeho ďalšie plány v politike? Môže prísť napríklad s tým, že by sa nevenoval dvom funkciám naraz, teda aj postu premiéra a aj šéfa Smeru?
Je tu možnosť rozdelenia funkcií premiéra a predsedu strany Smer. Teraz ťažko predpokladať, či takáto skutočnosť nastane. Už v minulosti premiér Robert Fico sám nastolil možnosť deľby moci, ale dnes ťažko predvídať, či a pre ktorú funkciu by sa rozhodol. Iba veľmi vážny zdravotný stav by ho mohol vyradiť z vrcholovej politiky.

Premiérove zdravotné ťažkosti v minulosti

Október 2006 - V júni 2006 sa uskutočnili riadne parlamentné voľby, o niekoľko mesiacov neskôr sa začali objavovať správy o zhoršenom zdravotnom stave premiéra Roberta Fica. Podľa neoficiálnych informácií mal vysoký tlak, bolesti chrbtice a aj problémy so žalúdkom. Jeho kolegovia hovorili, že od volieb je v plnom pracovnom nasadení a potreboval by oddych. Fico neskôr priznal, že ide na „pol plynu“, ale informácie o svojom zdravotnom stave nechcel prezradiť. „Ak by sa môj zdravotný stav dostal do takého stavu, že by ma to obmedzovalo a nebol by som schopný vykonávať prácu na sto percent, tak potom oznámim verejnosti aj svoje rozhodnutie, aj ďalšie veci,“ poznamenal.

September 2008 - Počas futbalového zápasu si zlomil malíček na ľavej ruke. Pracovné aktivity však neprerušil.

Júl 2009 - Bolesti krčnej chrbtice trápili premiéra aj pred piatimi rokmi počas jeho prvej vlády. Prerušil všetky pracovné aktivity. Nešiel ani na výjazdové rokovanie vlády do Bánova v okrese Nové Zámky, kde mal s ministrom pôdohospodárstva spustiť žatvu. Liečil sa na I. neurologickej klinike na Mickiewiczovej ulici v Bratislave. Dostával infúzie.

Vo februári 2014 mal Robert Fico odtrhnutú... Foto: Andrej Barát, Pravda
Fico Vo februári 2014 mal Robert Fico odtrhnutú achilovku na ľavej nohe.

Február 2014 - V čase prezidentskej kampane sa premiér zranil. K nehode došlo počas futbalového zápasu v Košiciach medzi jeho mužstvom a mužstvom Mladých sociálnych demokratov. Zranenie si vyžiadalo operáciu, pretože mal odtrhnutú achilovku na ľavej nohe. Operácia sa uskutočnila v lokálnej anestézii v bratislavskej nemocnici na Kramároch. Už hodinu po zákroku nemocnicu opustil. V kampani pokračoval aj s barlami. Na pohodlnejší presun, aby mohol mať nohu vystretú, využíval dodávkové vozidlo. Prepravuje sa v ňom dodnes.

Apríl 2014 - Ešte nemal doliečenú zranenú nohu a opäť sa mu ozvali dlhodobé problémy s chrbticou. „Trpí akútnym a bolestivým ochorením krčnej chrbtice a s ním súvisiacimi pohybovými ťažkosťami, ktoré ho obmedzujú pri výkone pracovných povinností,“ informoval vtedy Úrad vlády a nevylúčil zmenu pracovného programu premiéra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Michal Horský #Andrej Danko