O zdravotnom stave Fica sa informovalo dosť, tvrdí Pellegrini

Vicepremiér pre investície Peter Pellegrini je presvedčený, že verejnosť má dostatok informácií o zdravotnom stave premiéra Roberta Fica, ktorý sa v piatok podrobil chirurgickému zákroku srdca.

24.04.2016 15:42
Peter Pellegrini Foto: ,
Peter Pellegrini.
debata

„Myslím si, že nedochádzalo k zatajovaniu informácií. Premiér a jeho rodina majú právo rozhodnúť, do akej miery o svojom zdravotnom stave informovať chce, alebo nechce,“ vyhlásil dnes v diskusnej relácii televízie RTVS O 5 minút 12 a potvrdil, že premiér sa má po zákroku dobre a zotavuje sa. „Predpokladám, že v priebehu niekoľkých týždňov, čo však rozhodnú lekári, sa vráti a bude plnohodnotne vykonávať svoju prácu,“ doplnil Pellegrini a zdôraznil, že jeho choroba nemá vplyv na chod štátu a fungovanie vlády.

Podpredsedníčka Národnej rady SR Lucia Nicholsonová (SaS) si, naopak, myslí, že informovanosť o premiérovom stave bola nedostatočná. Pripomenula, že v prípade ochorenia exprezidenta Rudolfa Schustera boli pravidelné brífingy pre médiá a nevznikol tak priestor na špekulácie. Aj v prípade choroby predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) je podľa nej viac informácií. „Takúto situáciu, keď sú chorí dvaja najvyšší predstavitelia krajiny, sme tu ešte nemali. Nie je to štandardná situácia a tak sa k tomu treba aj postaviť,“ povedala Nicholsonová.

Kotleba bude podľa Nicholsonovej z nevhodných poznámok poslancov ťažiť

Pellegrini aj Nicholsonová kritizovali kultúrnu úroveň niektorých minulotýždňových vystúpení počas rozpravy k programovému vyhláseniu vlády. „Boli aj vystúpenia korektné, no mnohé boli len o šírení nenávisti, ktorými sa nič nerieši,“ povedal vicepremiér. Tón debaty však minulý týždeň dala podľa neho opozícia, pričom konkrétne spomenul Igora Matoviča a Daniela Lipšica z OĽaNO-NOVA. Dodal, že nenávistné príspevky vytvárajú živnú pôdu pre extrémizmus. „Ja si vyprosím, aby ma niekto označoval za zlodeja a mafiána. Mal pravdu (Boris) Kollár aj (Marián) Kotleba, ktorí rozpravu označili za štvrtú cenovú skupinu či za kabaret,“ vyhlásil Pellegrini.

Aj podľa Nicholsonovej niektoré príspevky nepatrili na parlamentnú pôdu. „Kotleba z toho bude ťažiť, bude nás moralizovať ten, ktorý sa otvorene hlási k fašizmu,“ povedala. Na Pellegriniho pripomienku, že s Matovičom a Lipšicom chcela ísť SaS do vlády, Nicholsnová reagovala slovami: „Radšej budem vládnuť s niekým, kto nešťastne narába s emóciami, ako s niekým, kto korumpuje“, pričom programové vyhlásenie v časti boja proti korupcii označila v niektorých bodoch za nedostatočné.

Podľa Pellegriniho bude nutné znížiť počet učiteľov

Poslednou témou diskusnej relácie bolo školstvo a nespokojnosť učiteľov s programovým vyhlásením. Pellegrini pripomenul, že k 1. septembru vzrastú platy učiteľov o šesť percent a tento rok im už vzrástli o štyri percentá, ďalšie roky bude zvyšovanie miezd pokračovať.

„Nie je obvyklé, aby v jednom roku vzrástli platy dvakrát,“ vyhlásil. Dodal, že do školstva pôjdu dve miliardy eur za štyri roky. Vláda sa však podľa neho musí zaoberať aj kvalitou vzdelávania, ktorá klesá, nielen vybavením škôl a platmi. Podľa Pellegriniho bude nutné znížiť nielen počet základných, stredných i vysokých škôl, ale aj počet pedagógov, pretože podľa štatistík je na Slovensku najmenej detí na jedného učiteľa v EÚ.

Nicholsonová je presvedčená, že problémom slovenského školstva sú zle nastavené toky financií, ktoré treba stransparentniť a zefektívniť, pretože v školstve je dlhodobo málo financií. „To však ide ruka v ruke s reformou vzdelávacieho systému. Musíme dať vedeniu škôl voľné ruky, čím sa rozbehne hospodárska súťaž medzi školami, a ak do toho vnesieme nejaké kritérium hodnotenie kvality škôl, tak sa to vyselektuje,“ vyhlásila s tým, že na Slovensku existujú obrovské rozdiely v kvalite vzdelávania, za úroveň ktorého je zodpovedná práve škola a jej učitelia. „Školy treba hodnotiť podľa kvality a na základe toho im prideľovať financie,“ zdôraznila s tým, že väčší dôraz by sa mal dať na školy v oblastiach s rómskych obyvateľstvom, ktoré treba hodnotiť iným spôsobom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Lucia Nicholsonová #Peter Pellegrini