Rezbári skrášľujú Rakovo už päť rokov

Malý kúsok dreva rozpráva rozprávku. O tom, ako ťahá dedko repku, ako stretne Červená čiapočka v lese vlka, o siedmich kozliatkach či o Kubkovi a Maťkovi. Postavičky z dreva našli miesto v altánku na detskom ihrisku v Rakove v okrese Martin.

25.04.2016 15:00
Miroslav Trnovský, altánok, rozprávky, drevo,... Foto: ,
Nosné stĺpy altánku na ihrisku zdobia postavičky z rozprávok. Kubka a Maťka vyrezával Miroslav Trnovský.
debata (1)

„Chceli sme, aby diela mali nielen estetickú hodnotu, ale aj dušu. A dospelí i deti si cez ne pripomenú rozprávky, ktoré im kedysi rozprávali rodičia či starí rodičia,“ hovorí starosta Rakova Patrik Antal.

Altánok na detskom ihrisku vytvorili rezbári zo Slovenska, z Poľska a Česka na tohtoročných rezbárskych dňoch. Rezbári malú dedinku v Turci ozvláštnili o mnohé drevené výtvory. Takto v parku pribudli nielen sochy, ale vyrezávané postavičky či zvieratká sú napríklad aj súčasťou lavičky, prístreška či autobusovej zastávky „Každý rok sa vyberie téma, ktorej sa rezbári venujú. V treťom ročníku vyrábali zastávku, tak aby sa cestujúci, ktorí tam musia čakať v čase-nečase, lepšie cítili. Predtým tu bola klasická plechová zastávka,“ spomína spoluorganizátor Jaroslav Kološta.

Lavička v parku je tiež dielom rezbárov. Foto: Pravda, Renáta Jaloviarová
lavička, park, rezbárstvo, drevo Lavička v parku je tiež dielom rezbárov.

Na rezbárskom sympóziu je vždy veľký ruch od motorových píl. Kým začnú rezbári zo suroviny tvarovať postavičky, najprv si drevo olúpu od kôry. „Potom veľkou pílou orežeme základný tvar a ďalej pokračujeme carvingovými pílami, čo je taká špeciálna píla na vyrezávanie. Má jemnú špičku a s tou sa dá tvarovať,“ hovorí rezbár z Lieskovian (okres Spišská Nová Ves) Adam Bakoš. Netvorí len z dreva, ale aj z ľadu, koncom vlaňajška bol autorom i hlavným architektom ľadového tatranského dómu na Hrebienku.

Na záver rezbári sochy dočistia dlátami, frézami a vyhladia brúskou, aby si deti nezadreli triesku. Rezbárstvo je pre Miroslava Trnovského povolanie aj koníček. Zúčastňuje sa na súťažiach i sympóziách, takisto prispel svojou tvorbou k zimnej tatranskej atrakcii. „Robím sochy aj moderné veci. A v Rakove chceli odo mňa rozprávkový motív, tak som prvýkrát urobil Kubka a Maťka,“ hovorí Miroslav Trnovský z obce Kalameny (okres Ružomberok).

Všetky diela, ktoré rezbári vytvoria, zostávajú v Rakove a v podstate dotvárajú malú dedinku s 335 obyvateľmi, ktorá rezbárske dni zorganizovala prvý raz pred piatimi rokmi. Vtedy museli pre bezpečnosť spíliť starý veľký platan, do ktorého udrel blesk a poškodil ho. Z jeho dreva vytvorili rezbári prvé sochy a začali tradíciu rezbárskych dní.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #drevo #rezbárstvo #Rakov