Pellegrini bude zodpovedať aj za eurofondy a informatizáciu

Podpredseda vlády pre investície Peter Pellegrini (Smer) bude zodpovedať aj za eurofondy a informatizácie. Doterajšie pôsobnosti úradu vlády pri koordinácii úloh v oblasti informatizácie spoločnosti a využívania finančných prostriedkov z fondov Európskej únie a ministerstva financií v tejto oblasti prejdú na nový úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu. Pôjde o nový ústredný orgán štátnej správy.

25.04.2016 10:50
debata (1)

Umožňuje to návrh novely zákona o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy (kompetenčný zákon), ktorý v pondelok schválila vláda s pripomienkami na mimoriadnom rokovaní. Zároveň schválila návrh na skrátené legislatívne konanie o zmenách v kompetenčnom zákone. Novela zákona má po schválení v parlamente nadobudnúť účinnosť 1. júna, okrem častí s navrhovanou účinnosťou 31. decembra tohto roka.

Cieľom návrhu, ktorý predložil predseda vlády Robert Fico (Smer), je v súlade s návrhom programového vyhlásenia vlády posilniť princípy transparentnosti, efektívnosti, účelovosti a výsledkovej orientácie pri využívaní fondov EÚ. Po novom sa vymedzia kompetencie pre riadenie, koordináciu a dohľad nad využívaním finančných prostriedkov EÚ, investícií a informatizácie. Dôvodom je zabezpečenie odborného, administratívneho a personálneho výkonu kompetencií, za ktorých koordináciu a politické riadenie zodpovedá podpredseda vlády pre investície. Doterajšia fragmentácia medzi viaceré subjekty podľa návrhu neumožňuje dostatočne silnú koordinačnú úlohu a včasné dosahovanie stanovených cieľov.

Spolu s príslušnými kompetenciami prejdú z úradu vlády a ministerstva financií na úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu aj štátno-zamestnanecké vzťahy, pracovnoprávne vzťahy a iné pracovnoprávne vzťahy zamestnancov, finančné, technické a materiálne zabezpečenie a spisová agenda. Zároveň budú na nový úrad delimitované finančné prostriedky na výkon pôsobnosti v oblasti informatizácie spoločnosti, ako aj koordinácie pri informatizácii spoločnosti a využívaní finančných prostriedkov z fondov EÚ.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pellegrini #eurfondy #informatizácia