Mazák kandiduje na dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ

Na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ kandiduje Ján Mazák, ktorý sa neúspešne uchádzal už v predchádzajúcich voľbách o post riadneho aj dodatočného sudcu. Podľa podkladov, ktoré Slovensko dostalo k voľbe, sa očakáva, že na miesto dodatočného sudcu nominujeme ženu.

26.04.2016 12:45
debata (5)

Mazákovu nomináciu Súdnej rade SR predložil jej člen Ján Klučka. Potvrdili to z Kancelárie Súdnej rady SR. Rada bude slovenského kandidáta na dodatočného sudcu voliť 27. júna, kandidátov je potrebné predkladať do 6. júna.

Súdna rada SR musí hľadať kandidáta na dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ, pretože k predchádzajúcej kandidátke Márii Patakyovej dostali negatívne stanovisko. V Luxemburgu ju odmietli pre nedostatočnú znalosť úradného jazyka. Patakyová už pri prezentácii priznala, že neovláda francúzsky jazyk, ktorý je pracovným jazykom Všeobecného súdu EÚ. Prorektorka Univerzity Komenského v Bratislave pre legislatívu bola pripravená tento nedostatok odstrániť.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák minulý rok v júni uviedol na margo Patakyovej, že „kvality tejto kandidátky sú také, že by nemala vyvolávať otázniky“. Pre ovládanie francúzštiny sú podmienky naformulované tak, že to nie je prekážka na schválenie našej kandidátky, uviedol vlani minister.

Miesta dodatočných sudcov Všeobecného súdu EÚ vznikajú v rámci reformy a rozširovania súdu. Všeobecný súd EÚ sídli v Luxemburgu a skladá sa najmenej z jedného sudcu za každý členský štát. Slovenským sudcom už druhé funkčné obdobie je Juraj Schwarcz. Súd svoju činnosť začal v roku 1989 pod názvom Súd prvého stupňa. Bol zriadený na to, aby sa zabezpečila európskym občanom dvojstupňová súdna kontrola v určitých oblastiach a aby sa odbremenil Súdny dvor.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Všeobecný súd EÚ