Fico odmieta rokovať s opozíciou o kontrole rezortov, tvrdia Sulík a Remišová

Predseda vlády Robert Fico odmietol diskutovať so stranami SaS, OĽaNO a Sme rodina na tému obsadenia kontrolných orgánov štátnych inštitúcií zástupcami opozície. Predseda SaS Richard Sulík koncom marca v mene troch opozičných strán požiadal premiéra o stretnutie, na ktorom by korektne a vecne hovorili o tom, ktoré pozície by mohla opozícia obsadiť.

26.04.2016 18:47
Richard Sulík, SaS Foto: ,
Šéf SaS Richard Sulík.
debata (68)

Fico v druhej polovici apríla v liste odpovedal, že "kontrolné pozície štátu sú plne v rukách opozície“. Fico argumentoval tým, že predsedom Najvyššieho kontrolného úradu je Karol Mitrík, ktorého do funkcie navrhol vtedajší posledný aktívny poslanec SDKÚ Pavol Frešo. Predsedníčkou Úradu pre verejné obstarávanie je podľa premiéra Zita Táborská, ktorú na post šéfky úradu navrhovala vláda Ivety Radičovej.

Ficov argument, že kontrolné pozície štátu sú plne v rukách opozície, považuje Sulík a poslankyňa za OĽaNO-NOVA Veronika Remišová za zavádzajúci a falošný. „Dnes vieme, v čom spočíva kontinuita vlády, ako ju označili v programovom vyhlásení. Je to pokračovanie arogancie moci, keď sa vládna väčšina všetkými silami snaží zabrániť verejnosti vstúpiť do jej reálnych rozhodovacích procesov,“ uviedol Sulík.

Tvrdenie premiéra, že na čele NKÚ je predstaviteľ opozície, považujú SaS a OĽaNO za vrcholne cynické. Okolnosti, za ktorých sa Karol Mitrík dostal do tejto funkcie proti vôli ostatných opozičných subjektov, vypovedajú podľa opozície o tom, že je nominantom Smeru. Dokazuje to podľa Sulíka a Remišovej aj činnosť NKÚ a jeho posledná správa. Opoziční poslanci ani nemôžu podať podnet na NKÚ so žiadosťou o prešetrenie, pretože jediným subjektom oprávneným uložiť NKÚ vykonanie kontroly je Národná rada SR na základe svojho uznesenia, upozornili opoziční lídri. Prax podľa nich ukazuje, že opozícia na odhlasovanie uznesenia nezíska v NR SR dostatočný počet hlasov.

SaS a OĽaNO nesúhlasia ani s premiérovým záverom, že Zita Táborská je tiež opozičným nominantom. „Už pri kauze kompa sme upozorňovali na konflikt záujmov predsedníčky ÚVO Zity Táborskej, ktorá v minulosti spolupracovala s firmou, ktorá podivný tender pripravovala,” upozornila Remišová. “Podľa nášho názoru o tom, kto je a kto nie je opozičným nominantom, má rozhodovať opozícia, nie vláda. Personálne pomery v ÚVO a výsledky jeho činnosti dokazujú, že opozícia ani tu zastúpenie nemá,“ upozornil Sulík.

SaS a OĽaNO pripomína, že na základe skúseností je na zvýšenie transparentnosti, hospodárnosti pri rozhodovaní ako aj v boji proti korupcii a klientelizmu absolútne nevyhnutné zvýšiť účasť opozície pri riadení štátu. Opozičné strany sa podľa Sulíka naďalej budú snažiť komunikovať s premiérom, stretnúť sa s ním a nájsť koalično-opozičnú spoluprácu pri kontrole rezortov, aká zodpovedá západným parlamentným krajinám.

Sulík ako jednu z oblastí, v ktorej by opozícia mala mať väčší priestor na kontrolu, vidí rezort zdravotníctva, čo pri kreovaní vlády pripúšťali aj samotné vládne subjekty. Opoziční odborníci by mohli sedieť napríklad v Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Budúci týždeň sa má Sulík stretnúť s ministrom zdravotníctva Tomášom Druckerom, s ktorým chce hovoriť aj o opozičnej kontrole v rezorte. „Budem komunikovať túto požiadavku, aby opozícia takýto úrad obsadila,“ konštatoval Sulík.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #ÚVO #Robert Fico #NKÚ #opozícia #Richard Sulík #Veronika Remišová