Opozícia chce, aby o kauze Bašternáka rokoval výbor pre obranu

Poslanci Siete a strany Most-Híd boli v parlamentnom výbore pre financie podľa Daniela Lipšica (OĽaNO) pri obhajobe kauzy Ladislava Bašternáka aktívnejší ako poslanci Smeru. Výbor rokoval v utorok. Ako povedal Lipšic v stredu na tlačovej besede, "zlepenec sa za mesiac zlial aj mentálne". Lipšic zároveň oznámil, že opozícia ku kauze zvoláva rokovanie parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť.

27.04.2016 16:00
debata (33)

„Tento výbor vždy rokoval o kauzách verejného záujmu. Zaujíma ma, ako sa k tomu koaliční poslanci postavia,“ konštatoval s tým, že žiadosť o zvolanie rokovania výboru podali v stredu. Predseda výboru má teraz na jeho zvolanie sedem dní. Podľa Lipšica šéf finančnej správy František Imrecze pokračoval v zametaní kauzy pod koberec za asistencie vládnych poslancov.

Predseda OĽaNO Igor Matovič pripomenul, že kauza sa týka blízkeho priateľa Roberta Kaliňáka, Roberta Fica a Jána Počiatka. Upozornil, že v roku 2012 si Bašternák založil firmu, fiktívne kúpil byty, ktoré boli nadhodnotené desaťnásobne, uplatnil si odpočet DPH vo výške dva milióny eur. Kontrola vo firme napísala, že všetko bolo v poriadku. „Byt, v ktorom Fico býva, je postavený z daňového podvodu. Prajem Ficovi uzdravenie, ale očakávam, keď sa vyzdravie, že sa presťahuje do svojho bytu. Pomôžeme mu nájsť druhý najlepší byt v Bratislave. Nemôžeme si dovoliť, aby premiér býval v byte postavenom z daňových podvodov,“ vyhlásil Matovič. Poslanec NR SR za SaS Jozef Rajtár bol prekvapený, že rokovanie výboru bolo utajené. "Utajenie bolo zbytočné,“ konštatoval.

Lipšic kritizoval, že rokovanie ústavnoprávneho výboru koaliční poslanci zablokovali. „Výbor odhlasoval, že nebude rokovať, že by sme nemali rokovať o živých kauzách,“ povedal s tým, že aj v minulosti parlamentné výbory o živých kauzách rokovali. Parlamentné výbory rokovali napríklad o streľbe v Devínskej Novej Vsi či kauze tureckého kamióna.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Ladislav Bašternák