Jeden odpočúvací škandál Galkovi zrejme nestačí

Má za sebou najväčší odpočúvací škandál v rezorte obrany, pre ktorý musel odísť z postu ministra a napriek tomu sa chcel natlačiť do parlamentnej komisie na kontrolu odposluchov. Reč je o exministrovi obrany Ľubomírovi Galkovi z SaS.

27.04.2016 19:14
ministerstvo obrany, mo sr, Foto: ,
Za vlády Ivety Radičovej prepukol obrovský škandál s odpočúvaním na ministerstve obrany, ktoré viedol práve Galko.
debata (152)

Už dvakrát nebol vládnou koalíciou zvolený za člena komisie, ktorá má dohliadať nad zákonnosťou nasadzovania informačno-technických prostriedkov. Dôvodom je jeho minulosť, keď bol hlavnou politickou postavou najväčšieho škandálu v tajných službách od čias Vladimíra Mečiara a Ivana Lexu.

Prítomnosť Galka v komisii na kontrolu odpočúvania by bola nepochopiteľná. Za vlády Ivety Radičovej prepukol obrovský škandál s odpočúvaním na ministerstve obrany, ktoré viedol práve Galko. Vojenské obranné spravodajstvo odpočúvalo desiatky nevinných civilistov. Premiérka preto Galka odvolala. Po vyše štyroch rokoch prokuratúra vec uzavrela obžalobou a postúpila ju na súd. Z nezákonného odpočúvania civilistov je obžalovaných päť príslušníkov vojenskej tajnej služby, vrátane jej vtedajšieho šéfa Pavla Brychtu, Galko stíhaný nie je.

Tlačový odbor rezortu vnútra k odmietnutiu Galka do spomínanej komisie uviedol, že pravda sa veľmi ťažko znáša, ak Galko ako minister obrany „nechal odpočúvať nielen novinárov, ale aj vlastnú sekretárku, ochrankárov, alebo neznámeho vodiča kamiónu, čím najviac pošliapal princíp demokracie“. Podľa ministerstva je preto „morálny kredit Galka taký prázdny ako slová, ktorými sa snaží za každú cenu zaujať médiá".

Prečítajte si aj glosu Bezočivosť z pera Martina Krna.

Galko vyšiel s vlastnou verziou príbehu, prečo ho vládna koalícia nepustí do komisie. Tvrdí, že sa stal súčasťou špinavého biznisu. Ten mu vraj ponúkal líder Mostu-Híd Béla Bugár. Obchod mal spočívať v tom, že sa stane členom komisie, ak sa nebude kriticky vyjadrovať k stranám Sieť a prednostne k Mostu-Híd. „Oznámil mi, že vzhľadom k tomu, že opäť som sa veľmi tvrdo kriticky v utorok večer vyjadroval vo faktických poznámkach, takže tento špinavý obchod, tak ho ja vidím, so mnou neuzavrie,“ povedal Galko na adresu šéfa Mostu-Híd. Bugár reagoval, že ide o klamstvo. Galkovi podľa vlastných slov povedal, že skúsi hovoriť s koaličnými partnermi, aby ho v komisii neblokovali. Ako ďalej Bugár uviedol, v utorok večer Galko v pléne parlamentu znovu napadol Most-Híd. „Povedal som mu, pán kolega ja vám ponúknem ruku a vy mi druhou rukou dáte facku. Tak to teda nie. Takže môžete na mňa zabudnúť, ja už lobovať nebudem. On to interpretuje tak, že som ponúkol špinavý kšeft. To je zlý človek a klamár. Žiadny kšeft som s ním nerobil. Chcel som mu pomôcť, ale vyzerá to tak, že takýmto ľuďom sa neoplatí nieže pomáhať, ale ani sa s ním rozprávať,“ povedal Bugár.

Novele zákona o ochrane súkromia pred neoprávneným odpočúvaním ráta s tým, že v komisii na kontrolu odposluchov budú traja poslanci vládnych strán, traja z opozície a ďalší dvaja budú odborníci z radov bývalých sudcov, prokurátorov, policajtov či príslušníkov spravodajskej služby. Za opozíciu majú byť členmi komisie Daniel Lipšic z OĽaNO-Nova a Milan Krajniak zo Sme rodina. Podľa nich ide o kádrovanie a v prípade, že koalícia Galka nepodporí, tak sa zrejme kandidatúry vzdajú.

© Autorské práva vyhradené

152 debata chyba
Viac na túto tému: #odpočúvacia aféra #Ľubomír Galko