Ruskí Noční vlci sa opäť prevezú po Slovensku

Ruskí motorkári z klubu Noční vlci opäť zavítajú na Slovensko. Strávia tu takmer tri dni. Pravda má k dispozícii program ich cesty. Do Bratislavy dorazia na budúcu v stredu 4. mája z Viedne. Program začnú kladením vencov k pamätníku padlých sovietskych vojakov na Slavíne.

29.04.2016 11:10
Noční vlci, Slavín Foto: ,
Noční vlci vlani na Slavíne - aj s asistenciou polície.
debata (260)

Počas svojej cesty urobia okruh po Slovensku. Okrem hlavného mesta navštívia aj Svidník, Banskú Bystricu, Turčianske Teplice a Jankov vŕšok. Na každej zo svojich zastávok plánujú klásť vence k pomníkom a pamätníkom. Okrem toho si chcú pozrieť aj miestne múzeá. Turné ukončia 6. mája návratom do Bratislavy, z nej sa presunú do Budapešti.

Vlani sa v kolóne asi 90 motorkárov nachádzalo len niekoľko po rusky hovoriacich jazdcov, z klubu Noční vlci ich malo doraziť iba päť. Na bratislavský Slavín ich prišlo privítať asi tristo ľudí. Boli medzi nimi aj desiatky slovenských motorkárov napríklad z Galanty či Trnavy. Vítali ich chlebom a soľou a spievali spolu ruské piesne. Sprievod im robili aj ľudia z ruského veľvyslanectva na Slovensku. Na poriadok dohliadalo približne 40 policajtov.

Ruský motorkársky klub Noční vlci tvorí asi 5-tisíc členov. Pobočky má okrem Ruska a aj v Bielorusku, na Ukrajine, v Lotyšsku, Macedónsku, Srbsku, Bulharsku a Nemecku. Šéf klubu Aleksandr Zaldostanov, známy ako Chirurg, je osobným priateľom ruského prezidenta Vladimíra Putina a vzťahujú sa na neho protiruské sankcie prijaté USA a Kanadou.

Klub Noční vlci je známy ruským nacionalizmom a otvorene podporoval napríklad anexiu Krymu Ruskom a následné proruské povstanie na východe Ukrajiny. Jeho členovia sa tiež hlásia k pravoslávnej viere, čo ich podľa vlastných slov odlišuje od ostatných motorkárskych klubov, ktoré sú zapletené v kriminálnych aktivitách.

© Autorské práva vyhradené

260 debata chyba
Viac na túto tému: #Slavín #Noční vlci #motorkári