Slováci si pripomenuli výročie vraždy Remiáša

Slováci si pietnou akciou pripomenuli 20. výročie doteraz nevyriešenej tragickej smrti policajta Róberta Remiáša.

29.04.2016 16:41 , aktualizované: 19:42
Remiášová, Figeľ Foto: ,
Matka Róberta Remiáša Anna Remiášová a bývalý predseda KDH počas pietnej spomienky, ktorú zorganizovali členovia Predsedníctva KDH a ďalší členovia a sympatizanti strany.
debata (44)

Zahynul 29. apríla 1996 večer po výbuchu automobilu, pod jeho autom na kombinovaný benzínový a plynový pohon bola nastražená výbušnina. Na mieste vraždy v Bratislave na Karloveskej ceste je kríž. Z prípravy vraždy bola podozrivá vtedajšia tajná služba. V súvislosti s vraždou bol obvinený vtedajší riaditeľ Slovenskej informačnej služby Ivan Lexa, ktorého však neskôr súd zbavil obvinenia.

„Dvadsať rokov prežívame tú hrôzu, že nám tak brutálnym spôsobom zavraždili Róberta. Na to, aby zastrašili svedka únosu (Kováča), zavraždili Róberta. Myslela som si, že taký brutálny zločin nemôže zostať tak dlho nepotrestaný,“ povedala matka zosnulého policajta Anna Remiášová pri mieste tragédie. Účastníci spomienkovej akcie tam položili kvety a zapálili sviečky.

Remiášová tiež uviedla, že za smrť jej syna je zodpovedná vtedajšia štátna moc. Dodala, že Mečiarova vláda mala prepojenie so SIS aj s mafiou.

Tragédiu si na mieste výbuchu v piatok ako aj po minulé roky pripomenulo KDH. „Dvadsať rokov po vražde Róberta Remiáša ostáva tento prípad nevyriešený. Považujem tento deň za čierny deň a úder pre spravodlivosť a demokraciu na Slovensku. Pripomínať si ho je dôležité ešte viac pre budúcnosť ako pre minulosť,“ povedala podpredsedníčka KDH Miroslava Szitová. Kresťanskí demokrati viackrát v parlamente navrhovali zrušiť amnestie Vladimíra Mečiara, ktoré sa týkajú aj tohto prípadu. Nikdy však nepochodili. Vo štvrtok parlament odmietol návrh na zrušenie amnestií, ktorý predložil poslanec NR SR Ján Budaj (OĽaNO).

Remiáš pomáhal Oskarovi Fegyveresovi, ktorý bol korunným svedkom v kauze zavlečenia Michala Kováča mladšieho do cudziny. V roku 2012 sa vláda, ktorú viedla Iveta Radičová, ospravedlnila rodine Michala Kováča a blízkym príbuzným Róberta Remiáša za to, že sa nevyšetrilo vážne podozrenie účasti štátnych orgánov na trestnej činnosti, pričom konaním predstaviteľov iných štátnych orgánov nebolo umožnené, aby tieto činy boli riadne vyšetrené a ich vinníci potrestaní. V parlamente sa však nikdy nenašla ústavná väčšina, ktorá by zrušila amnestie Vladimíra Mečiara ako zastupujúceho prezidenta z roku 1998.

Podľa vlády Ivety Radičovej amnestie znemožnili dôsledné vyšetrenie a spravodlivé uzavretie trestných činov súvisiacich so zavlečením prezidentovho syna Michala Kováča do zahraničia. „Boli udelené v súvislosti so skutkami, pri ktorých dodnes existuje podozrenie, že sa na trestnej činnosti podieľali štátne orgány,“ zdôraznila vláda vo vyhlásení v roku 2012.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #Róbert Remiáš