Slovensko otvorilo v Bejrúte svoje veľvyslanectvo

Veľvyslanec s osobitným poslaním pre migráciu Igor Slobodník tento týždeň slávnostne otvoril Veľvyslanectvo SR v Libanone. Informuje o tom internetová stránka ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí. Slobodník tento týždeň navštívil Libanonskú republiku v rámci prípravy predsedníctva Slovenska v Rade EÚ.

01.05.2016 09:45
debata

Počas prvého dňa Slobodník rokoval s ministrom sociálnych vecí Libanonu Rašidom Derbasom, ktorý zodpovedá za koordináciu zahraničnej humanitárnej pomoci pre sýrskych a palestínskych utečencov v krajine. Diskutoval aj s poradcom ministra vnútra pre otázky migrácie Chalilom Džebarom a vedúcimi predstaviteľmi medzinárodných organizácií pôsobiacich v krajine. Predmetom rozhovorov bolo riešenie situácie utečencov a hľadanie možností ako Libanonu zo strany medzinárodného spoločenstva a obzvlášť zo strany Európskej únie pomôcť pri zlepšení životných podmienok nielen utečencov, ale aj komunít, ktoré ich prichýlili. EÚ a jej členské štáty sú v súčasnosti najväčším poskytovateľom finančnej a humanitárnej pomoci pre krajiny postihnuté krízou v Sýrii.

Počas druhého dňa návštevy Slobodník slávnostne otvoril Veľvyslanectvo SR v Libanone a absolvoval rokovanie na ministerstve zahraničných vecí a diaspóry Libanonu. Rozhovoru s politickým riaditeľom ministerstva Šarbelom Wehbim dominovali otázky nového partnerstva, ktoré vzniká medzi Európskou úniou a Libanonom. Na záver programu veľvyslanca I. Slobodníka krátko prijal libanonský minister zahraničných vecí Džibran Bassil.

Libanon je štátom, ktorý je spomedzi susedov Sýrie najsilnejšie zasiahnutý jej vnútorným ozbrojeným konfliktom. V krajine len o niečo menej ľudnatej než Slovensko v súčasnosti žijú takmer dva milióny sýrskych a palestínskych utečencov, čo predstavuje tretinu jej populácie. Libanon je tak v pomere k domácemu obyvateľstvu štátom s najpočetnejšou utečeneckou komunitou na svete.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Libanon #veľvyslanectvo