Šikanovanie predavačiek na východnom Slovensku rieši inšpektorát práce

Pracujú desiatky hodín mesačne nadčas, od únavy odpadávajú a aj tak zarobia menej ako štyristo eur. Predavačky v sieti predajní spoločnosti Milk Agro so sídlom v Prešove sa s nedôstojnými podmienkami na pracovisku stretávajú už dlhé mesiace. Niektoré z nich sa po dlhom znášaní krívd rozhodli prehovoriť a na svoj problém upozorniť verejnosť. Ich prípadom sa už zaoberá Národný inšpektorát práce.

03.05.2016 15:00
predavacka Foto:
Ilustračné foto.
debata (71)

Spoločnosť Milk Agro má po celom Slovensku sieť 184 predajní, v ktorých obchoduje s vlastnými mliečnymi výrobkami, ale aj s ostatnými potravinami. Niektoré zamestnankyne spoločnosti v Košickom kraji sa rozhodli poukázať na zlé pracovné podmienky.

„Je tu zaužívané, že mesačne ťaháme desiatky hodín nadčasov bez nároku na ich zaplatenie či náhradné voľno. Od januára tohto roku sme mali okolo 60 hodín nadčasov za mesiac. Naša mzda sa pritom nedá nazvať inak ako minimálna. Závisí od výšky tržby a pohybuje sa od 300 do 350 eur. Z nej však ešte musíme kupovať tovar po záruke, ktorý sa nepredá, a tiež zaplatiť za tovar, ktorý zákazníci ukradnú. Pracuje nás pritom v predajni málo a nevieme, či sa skôr máme venovať zákazníkom, alebo stráženiu predajne pred zlodejmi. Mnohé z nás to ticho znášajú, lebo máme doma deti a tie treba živiť. A práce na východnom Slovensku je málo," opísala realitu v jednej z predajní v košickom kraji predavačka, ktorá chce zostať v anonymite, aby neprišla o prácu.

Predavačky, ktoré pracujú v spoločnosti Milk Agro, sa boja verejne hovoriť o pomeroch v spoločnosti. Zo strachu, že prídu o prácu alebo budú inak postihované. Na sociálnych sieťach sa však šikanovanie priznávajú. „Pracovala som v tomto reťazci a pred tromi rokmi som dala výpoveď. Už som nevládala. S kolegyňou sme ťahali dvanástky a obe sme skončili so zdravotnými problémami," priznáva bývalá pracovníčka. Podľa ďalšej predavačky čelia v predajniach ustavičnému šikanovaniu a pritom ich výplaty sú úbohé.

Denník Pravda oslovil v tejto veci aj spoločnosť Milk Agro, no tá na požiadavku o vyjadrenie k obvineniam nereagovala. Cez svoj sekretariát vedenie odkázalo, že po konzultácii s právnikom sa nebude k tejto veci vyjadrovať. Prípadom sa už zaoberá Národný inšpektorát práce. Jana Kunčová z kancelárie generálneho riaditeľa a kontroly Národného inšpektorátu práce v Bratislave potvrdila, že inšpektoráty v Prešove a v Košiciach zaevidovali od začiatku tohto roka viacero anonymných ohlásení, v ktorých podávatelia upozorňujú na porušovanie pracovnoprávnych predpisov v prevádzkach spoločnosti Milk Agro.

„Zo strany inšpekcie boli vykonané kontroly vo viacerých prevádzkach. Boli zistené nedostatky, najmä v oblasti pracovnoprávnych predpisov, predovšetkým v súvislosti s evidenciou pracovného času a so mzdovým zvýhodnením za prácu nadčas. Zamestnávateľovi bolo nariadené odstrániť zistené nedostatky v stanovených termínoch. Za porušenie povinností hrozí zamestnávateľovi pokuta až do výšky 100-tisíc eur, pričom túto pokutu je možné uložiť do dvoch rokov odo dňa prerokovania protokolu," uviedla v stanovisku inšpektorátu Kunčová. V súvislosti s doručenými oznámeniami podľa nej Národný inšpektorát práce naplánoval mimoriadne previerky, zamerané na dodržiavanie ustanovení súvisiacich s evidenciou pracovného času, prácou nadčas, mzdou za prácu nadčas a podobne v odvetví maloobchodu a veľkoobchodu.

© Autorské práva vyhradené

71 debata chyba
Viac na túto tému: #Inšpektorát práce #šikana #Milk Agro #predavačky