Pre záchranku v Štiavnici hľadajú lekárov

Chýbajúca rýchla lekárska pomoc, v nemocnici zrušené interné oddelenie, predtým oddelenie urgentnej medicíny, absentujúca pohotovosť. Taký je odraz aktuálnej situácie v zdravotníctve v Banskej Štiavnici. Miestna samospráva aj aktivisti už dlhšie bijú na poplach a upozorňujú, že je len otázkou času, kedy na to niekto môže doplatiť životom. V noci z nedele na pondelok došlo v okrese k prípadu, ktorý otázku chýbajúcich zdravotníckych služieb v regióne pripomenul. Bola ňou smrť ženy, ktorá zomrela v sanitke bez lekára.

04.05.2016 07:00
Banská Štiavnica Foto:
Banská Štiavnica potrebuje záchranku s lekárom aj preto, že cez leto je plná turistov.
debata (4)

Žena z obce Prenčov dostala rozsiahly infarkt. Po telefonáte na č. 158 k nej prišla podľa hovorcu operačného strediska záchrannej a zdravotnej služby Borisa Chmela najbližšia záchranka. Síce bez lekára, ale pacientke bolo podľa Chmela poskytnuté štandardné prvotné ošetrenie. Viezli ju do nemocnice vo Zvolene, vzdialenej asi 45 kilometrov. Žena však počas transportu musela byť resuscitovaná. „Žiaľ, neúspešne. 82-ročná pani v sanitke zomrela,“ konštatoval Chmel. Záchranka chcela najskôr zamieriť do rovnako ako Zvolen vzdialeného Žiaru nad Hronom, no keďže tam mali obsadené urgentné oddelenia, vybrali sa rovno do Zvolena.

Na otázku, či by žena ešte žila, ak by bol pri nej lekár, podľa hovorcu záchranárov neodpovie nikto. Chmel pripomenul, že mala rozsiahly infarkt, čo sa jej v kombinácii s vekom stalo osudným.

Primátorka Banskej Štiavnice Nadežda Babiaková sa k tomuto prípadu nevyjadrila, no podčiarkla, že mestu veľmi chýbajú niektoré zdravotnícke služby. Majú tu síce dve záchranky, ale bez lekára, nefunguje tu ani lekárska služba prvej pomoci (LSPP), čiže ambulantná pohotovosť s doktorom. „Žiadosť o zriadenie LSPP už máme na kraji, o znovuotvorení interného oddelenia v nemocnici sme rokovali s pánom Jaroslavom Haščákom ( spolumajiteľ skupiny Penta, pod ktorú spadá nemocnica, pozn. red. ). Máme veľký záujem, aby interné oddelenie v našej nemocnici opäť fungovalo a aby bola zabezpečená zdravotná starostlivosť,“ zdôraznila Babiaková.

Dôvodom zrušenia lekárskej rýchlej pomoci asi pred tromi rokmi bol nedostatok lekárov. Ten pretrváva aj teraz. Na sprevádzkovanie tejto služby treba podľa zdravotníckeho rezortu v Banskej Štiavnici obsadiť štyri lekárske miesta na plný úväzok, ako aj jedného lekára na polovičný úväzok. Zabezpečiť to má Záchranná zdravotná služba Bratislava. „Predbežne by to malo byť od 1. septembra tohto roku, no rezort zdravotníctva sa bude usilovať o to, aby to bolo ešte skôr, teda už počas letných dovolenkových mesiacov,“ zdôraznila hovorkyňa ministerstva Stanislava Pondelová.

Banskoštiavničania chcú skorší termín, upozorňujú aj na blížiacu sa turistickú sezónu, keď je mesto plné návštevníkov. Za urýchlené obnovenie záchranky s lekárom spísali petíciu. Podpísalo ju celkom 2 930 ľudí, iniciátori v utorok ohlásili jej ukončenie.

Lekár zo záchrannej zdravotnej služby Viliam Dobiáš tvrdí, že práca na záchranke nie je pre niektorých lákavá. „Lekári v nemocniciach sú zvyknutí na určité prístrojové vybavenie, majú k dispozícii viacerých kolegov, ktorých si môžu zavolať na konzílium. V záchranke je lekár ako nahý v tŕni, musí si poradiť sám, nemá s kým konzultovať, musí sa rozhodnúť a niekedy aj pri neúplných informáciách začať liečiť,“ porovnal Dobiáš.

V záchranke je to iné v tom, že aj keď lekár nemá presnú diagnózu, musí pacientovi pomôcť. Naopak, v nemocnici liečia pacienta až vtedy, ak majú presnú diagnózu. „V záchranke niekedy viem určiť diagnózu a nasadím liečbu, ale niekedy nie a vtedy zmierňujem hlavné príznaky, napríklad bolesť, úzkosť, nechuť, sťažené dýchanie, aj bez presnej diagnózy, ale to pre začiatok stačí a pacienta v nemocnici potom diagnostikujú a dokončia. A na toto lekári nemajú odvahu,“ doplnil.

Či sa personál do banskoštiavnickej záchranky podarí do septembra zabezpečiť, je podľa Dobiáša otázne. „Možno nejakých mladých lekárov zoženú, ak im vylepšia príjem, dajú výhody. V nemocniciach si lekári vyštrajkovali lepšie platy, na záchranke také nemajú,“ dodal dlhoročný záchranár.

Svoju činnosť v Banskej Štiavnici pomaly okliešťuje tiež nemocnica. Zrušené je urgentné aj interné oddelenie nefunguje. Opäť pre nedostatok lekárov.

Hovorca spoločnosti Svet zdravia Tomáš Kráľ však podotkol, že interné ani predtým nemalo jednotku intenzívnej starostlivosti, a preto ani v minulosti neprijímalo pacientov s vážnymi diagnózami ako napríklad akútny infarkt. „Spájanie prípadu z Prenčova s uzatvorením oddelenia v Banskej Štiavnici je preto čistá špekulácia. Je nutné zdôrazniť, že niektoré urgentné stavy vyžadujú primárny prevoz nie do najbližšej regionálnej nemocnice, ale priamo do koncovej fakultnej alebo univerzitnej nemocnice, prípadne do špecializovaného ústavu,“ zdôraznil Kráľ.

Problémy so zdravotníckymi službami majú aj v neďalekých Šahách, kde od 1. mája bola zrušená lekárska služba prvej pomoci. Prednosta Mestského úradu v Šahách Pál Zachar povedal, že dôvodom bol problém s nedostatkom lekárov. „Dúfam, že časom sa to zmení, ale momentálne nemal kto slúžiť,“ povedal Zachar. Pre Šahanov bude poskytovaná lekárska služba pomoci v Leviciach alebo Želiezovciach.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #nemocnica #banská štiavnica #Sanitka