Historici a dejepisári sa rozhodli nebyť ticho

Zídu sa po piatich rokoch, ich pravidelné stretnutie však bude svojím spôsobom výnimočné. Historici združení v Slovenskej historickej spoločnosti SAV sa chystajú vyzvať rezort školstva na podporu výučby dejepisu na školách a zároveň na prehodnotenie systému vydávania a schvaľovania učebníc.

04.05.2016 15:00
SAV, Slovenská akadémia vied Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (127)

Svoje vyhlásenie pripravovali ešte v jeseni. Po voľbách, v ktorých sa do parlamentu dostala extrémistická strana, bude však ich výzva ešte naliehavejšia.

Na problém niektorých učebníc dejepisu upozornila nedávno aj Pravda. Podľa viacerých oslovených učiteľov sú niektoré z nich napísané tak, aby skreslili historické fakty, očistili osobu prezidenta fašistického vojnového štátu Jozefa Tisa a zjemnili tragédiu vtedajšej doby. Upozorňovali, že ak sa na problém nezačne poukazovať a žiaci sa budú učiť z týchto kníh, vyrastie generácia neonacistov.

„Sme svedkami toho, že naša mladá generácia ovláda na vysokej úrovni informačné technológie, ale na druhej strane podlieha vplyvu rôznych extrémistických a xenofóbnych ideológií a nedokáže sa v dnešnom svete a jeho zložitých spoločenských vzťahoch orientovať. Je to už alarmujúci stav,“ uvádza sa v pripravenom návrhu vyhlásenia Slovenskej historickej spoločnosti pri SAV.

O presnom texte bude pred jeho schvaľovaním diskutovať vyše stovka historikov na ich budúcotýždňovom sneme v Skalici. Podľa chystaného návrhu chcú požiadať, aby sa zvýšila podpora humanitných a spoločenských vied a zvýšil sa aj počet hodín dejepisu na školách. „Súčasne žiadame prehodnotiť systém schvaľovania a vydávania učebníc tak, aby sa zabezpečila ich odborná a didaktická kvalita,“ píše sa v pripravovanej výz­ve.

Jedna vec je o tom diskutovať, druhá vec prijať nejaké opatrenia. Proces schvaľovania učebníc je v rukách ministerstva školstva a Štátneho pedagogického ústavu. Je na nich, aby dávali veci posudzovať naozaj kompetentným ľuďom.
Dušan Kováč, historik

Podľa predsedu Slovenskej historickej spoločnosti Dušana Kováča požiadavka na zmenu systému vydávania učebníc prišla od samotných učiteľov dejepisu. „Systémom verejného obstarávania, že vyhráva ten, kto ponúkne najnižšiu cenu, sa kvalita učebníc nedá zabezpečiť,“ zdôrazňuje Kováč. Téma učebníc aj vzhľadom na súčasnú situáciu v spoločnosti je podľa neho aktuálna. „Jedna vec je o tom diskutovať, druhá vec prijať nejaké opatrenia. Proces schvaľovania učebníc je v rukách ministerstva školstva a Štátneho pedagogického ústavu. Je na nich, aby dávali veci posudzovať naozaj kompetentným ľuďom, ktorí sú v danom odbore špecialisti,“ dodal Kováč.

Na svoj snem sa historici chystajú pozvať aj ministra školstva Petra Plavčana. Na otázku Pravdy, či rezort školstva zvažuje stiahnutie kontroverzných učebníc dejepisu, prípadne prehodnotenie systému schvaľovania učebníc, tlačový odbor prisľúbil odpoveď dnes.

Súčasťou budúcotýždňového programu historikov je aj konferencia História, historiografia a etika. „Je to mimoriadne aktuálna téma, ktorá sa týka morálnej zodpovednosti vedcov za výsledky svojho výskumu. Morálne aspekty historikovej práce sú rôznorodé. Súvisia s predmetom jeho výskumu, s vplyvom rôznych ideológií, ale aj s takými javmi, ako sú plagiátorstvo či publikovanie v tzv. predátorských časopisoch,“ uvádzajú k programu členovia výboru Slovenskej historickej spoločnosti.

Za predátorské označujú akademici účelovo vydávané časopisy v zahraničí, kde možno za príslušný poplatok v priebehu pár týždňov dosiahnuť vydanie nejakej štúdie. Tak sa napríklad stáva, že niektorí budúci docenti či profesori majú viacero „zahraničných“ monografií, ale vydaných v slovenčine.

Kontroverzní historici sa nájdu aj v Ústave pamäti národa (ÚPN), ktorý má okrem iného analyzovať príčiny nástupu fašistického a komunistického režimu. Jeden z jeho zamestnancov Martin Lacko sa pred voľbami objavil medzi signatármi výzvy na podporu strany Mariana Kotlebu. ÚPN, ktorý by mal byť z princípu apolitický a dôsledne nestranný, vtedy vo svojom stanovisku zdôraznil, že rešpektuje slobodu názoru svojich zamestnancov a zároveň sa dištancuje od akýchkoľvek prejavov, ktoré sú v príkrom rozpore s poslaním inštitúcie. Prepustiť ho však podľa platných zákonov nemôžu. Kotleba pritom svoj postoj k prezidentovi fašistického štátu prejavil nedávno aj tým, že chcel, aby parlament držal za Tisa minútu ticha.

Mnohí učitelia už dlhšie varujú, že niektoré učebnice dejepisu zjemňujú tragédie druhej svetovej vojny a očisťujú osobu prezidenta fašistického slovenského štátu Jozefa Tisa.

© Autorské práva vyhradené

127 debata chyba
Viac na túto tému: #dejepis #Slovenská historická spoločnosť SAV