Trollbusters z STU odhaľujú nevhodné komentáre, postúpili v súťaži

Študenti Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave vyvinuli softvér na odhaľovanie nevhodných komentárov. Postúpili vďaka tomu do semifinále celosvetovej súťaže informatikov Imagine Cup. Informovala o tom manažérka pre komunikáciu Slovenskej technickej univerzity Andrea Settey Hajdúchová.

04.05.2016 11:25
STU, FIIT, student, vysokoskolak, vysoka skola Foto: ,
Slovenská technická univerzita v Bratislave
debata (29)

Tím TrollBusters tvorí štvorica študentov Monika Filipčíková, Jakub Adam, Andrej Švec a Filip Vozár, ktorých vedie pedagóg Jakub Šimko. Od jesene pracujú na vývoji softvéru, ktorý má odhaliť hanlivé a urážlivé komentáre v diskusiách pod článkami v médiách alebo na sociálnych sieťach. V súťaži Imagine Cup, ktorú každoročne vyhlasuje spoločnosť Microsoft, si pripísali už jedno čiastkové víťazstvo. Vyhrali súťaž Big Idea Plan, ktorá hodnotila nápad a inovačný potenciál študentského projektu.

„Nízku kvalitu diskusií vnímame aj my čitatelia a diskutéri ako každodenný problém. Premýšľali sme, či by sa nedala kontrola diskusií automatizovať, keďže negatívne príspevky majú viaceré spoločné znaky, ktoré by sa dali strojovo identifikovať,“ vysvetľuje Šimko s tým, že s otázkou, ako ustrážiť urážlivé komentáre v diskusiách, sa boria svetové médiá aj sociálne siete a moderátori nemajú šancu ustrážiť tisíce príspevkov denne.

Študent a člen tímu Jakub Adam vysvetľuje, že softvér pomôže moderátorom diskusií zúžiť rozsah príspevkov, ktorými sa musia zaoberať. "Používateľ si môže vybrať z takmer 20 parametrov tie, ktoré si má softvér všímať. Môže ísť napríklad o vulgárne slová, reklamu, osobné urážky či neobvyklú aktivitu diskutéra,“ vysvetľuje Adam. Softvér moderateIT dnes už dokáže správne zaradiť asi 65 percent príspevkov, no podľa študentov sa bude zlepšovať. Dokáže sa totiž na základe konkrétnych príkladov učiť, ktorý príspevok je dobrý či zlý. Študenti chcú algoritmus zlepšovať tak, aby dokázal vyhodnotiť aj emóciu príspevku či poradie slov, ktoré môže rovnako ovplyvniť hodnotenie príspevku. Softvér dnes pracuje v slovenčine aj v angličtine.

Do semifinále v online hodnotení postúpili z 200 krajín len dva tímy. Okrem Slovákov ešte Kanaďania, ktorých projekt je zameraný na efektívnosť spotreby pohonných hmôt. V semifinále budú súperiť s víťazmi národných súťaží Imagine Cup, ktoré približne v 50 krajinách organizujú lokálne pobočky Microsoft. Víťazi semifinále sa zúčastnia na absolútnom finále v júni v Seattle.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Fakulta informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity #TrollBusters #Imagine Cup #informatici