Zo Slavína sa Noční vlci presunuli do Svidníka

Kolónu trúbiacich motoriek bolo počuť už z diaľky. Desiatky jazdcov vrátane členov ruského motorkárskeho klubu Noční vlci si včera prišli na bratislavský Slavín uctiť pamiatku padlých v druhej svetovej vojne. Na motorkách viali ruské, väčšinou však slovenské vlajky, rovnako prevládali aj naše ešpézetky. Objavili sa však aj nemecké.

04.05.2016 11:51 , aktualizované: 05.05.2016 09:39
Noční vlci, Slavín, Bratislava, vence, vojaci Foto: ,
Členovia ruského motorkárskeho klubu Noční vlci položili vence k pomníku sovietskych vojakov na bratislavskom Slavíne.
debata (589)

Na cintoríne, kde je pochovaných takmer sedemtisíc vojakov Červenej armády, ich vítalo do dvesto priaznivcov. Motorkári v kožených vestách s logom a názvom klubu v ruštine najskôr odstavili svoje stroje do vzorného radu k chodníku. Potom sa zoradili a spolu vystúpali až k pamätníku, kde po skupinkách položili vence a kvety. Cestou ich ešte čakal krojovaný pár s chlebom a so soľou.

„Chcem poďakovať slovenskému ľudu za jeho otvorenosť a dušu, za to, ako nás vítate a nezabúdate na svoje dejiny a nezabúdate na tento hrdinský čin ľudstva. Budeme sem chodiť každý rok a vzdávať hold hrdinským ľuďom,“ predniesol vodca motorkárskej kolóny Andrej Bobrovskij. Po jeho príhovore sa chvíľu ozývalo slabé skandovanie „spasibo“. Potom ešte na jeho výzvu trikrát „hurá“. Na Slavín prišiel aj ruský veľvyslanec Alexej Fedotov a bývalý politik Ján Čarnogurský. Na priebeh celej akcie dohliadalo niekoľko desiatok policajtov. K žiadnemu incidentu však nedošlo. Muži zákona museli organizovať príchod aj odchod kolóny.

Do Bratislavy prileteli Noční vlci už v pondelok, odišli však do Brna a včera sa vrátili. „V Česku sme nemali žiadne problémy, zato v Poľsku áno,“ povedal novinárom Bobrovskij. Poľské úrady totiž niekoľkým členom Nočných vlkov zakázali vstup na územie Poľska, časť z nich však pustili. „Napríklad z Varšavy sme odchádzali ráno o šiestej a do dvanástej sa nám podarilo spraviť desať kilometrov. Každý kilometer sme stáli, kontrolovali nám doklady, fotili nás,“ uviedol Matúš Alexa z klubu Noční vlci.

Motorkári majú podľa jeho odhadov za sebou približne tri a pol tisíca kilometrov a stovky kilometrov ešte pred sebou. Cieľom ich cesty je totiž Berlín. „My v každom prípade dokončíme to, čo sme začali, a vlajku víťazstva dovezieme 9. mája do cieľa,“ povedal po prílete na Slovensko rusky hovoriaci člen skupiny.

Zatiaľ čo minulý rok zostali Noční vlci len v Bratislave, tento rok idú aj do Svidníka, Banskej Bystrice, Turčianskych Teplíc a na Jankov vŕšok. Na Slovensku zostanú do piatka. Slováci, ktorí patria do klubu, pripravujú aj ďalšiu akciu. Na výročie Slovenského národného povstania plánujú obísť na autách a motorkách 62 obcí na Slovensku.

Ruský klub Noční vlci je známy nacionalizmom a otvorene podporoval napríklad anexiu Krymu Ruskom a následné proruské povstanie na východe Ukrajiny. Jeho členovia sa tiež hlásia k pravoslávnej viere, čo ich podľa vlastných slov odlišuje od ostatných motorkárskych klubov, ktoré sú zapletené v kriminálnych aktivitách. Šéf klubu Aleksandr Zaldostanov, známy ako Chirurg, je osobným priateľom ruského prezidenta Vladimíra Putina a vzťahujú sa naňho protiruské sankcie za podporu anexie Krymu.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským textom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

589 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Slavín #Noční vlci