Figeľ sa stal vyslancom EÚ pre náboženské slobody vo svete

Bývalý líder KDH a prvý slovenský eurokomisár Ján Figeľ sa od piatku stal historicky prvým osobitným vyslancom EÚ pre otázky náboženských slobôd a vyznania vo svete.

06.05.2016 13:37 , aktualizované: 14:10
Ján Figeľ Foto: ,
Ján Figeľ.
debata (125)

Informáciu zverejnil spravodajský portál teraz.sk. Svoju funkciu bude vykonávať v úrade eurokomisára pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj Nevena Mimicu. Pôjde o jednoročný mandát, ktorý však môže byť obnovený a predĺžený.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker oficiálne oznámil vytvorenie tejto pozície v piatok poobede v Ríme v rámci slávnostného udelenia Medzinárodnej ceny Karola Veľkého pápežovi Františkovi.

„Sloboda náboženského vyznania alebo presvedčenia je jedným zo základných práv, na ktorých stojí Európska únia. Ochrana a podpora tejto slobody vo vnútri aj mimo EÚ je pre neustále prenasledovanie náboženských a etnických menšín ešte dôležitejšia. Verím, že Ján Figeľ, náš osobitný vyslanec, nám pomôže v tom, aby bolo naše úsilie sústredenejšie a postará sa o to, aby sa tejto dôležitej záležitosti venovala náležitá pozornosť,“ uviedol šéf Komisie.

O Figeľovom vymenovaní rozhodlo v stredu kolégium komisárov na podnet Junckera. Ten sa s Figeľom stretol koncom januára a vypočul si jeho návrh na vytvorenie postu osobitného vyslanca EÚ pre ochranu náboženských slobôd. Juncker o tejto iniciatíve informoval aj predsedu Európskeho parlamentu Martina Schulza, ktorý ju privítal.

Verejne túto možnosť Figeľ predstavil 19. marca na zjazde Európskej ľudovej strany (EĽS) v Bruseli, keď jeho iniciatívu podporil aj šéf ľudovcov Joseph Daul. Táto myšlienka našla priaznivú odozvu aj u nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

Figeľ v tejto súvislosti konštatoval, že „doterajšie aktivity, ktoré EÚ vyvíja v rámci humanitárnej a rozvojovej pomoci alebo na poli diplomacie, nepostačujú z hľadiska účinnej ochrany veriacich“. Dodal, že vytvorenie osobitného postu v exekutíve EÚ by pomohlo zviditeľniť túto agendu a urobiť ju oveľa účinnejšou.

Figeľ má rozsiahle skúsenosti v oblasti európskych a medzinárodných záležitostí. V rokoch 2004 až 2009 pôsobil ako európsky komisár pre vzdelávanie, odbornú prípravu, kultúru a mládež a od roku 2010 do roku 2012 bol prvým podpredsedom vlády Slovenskej republiky.

V rámci svojich úloh Figeľ predloží správu v kontexte prebiehajúceho dialógu medzi Komisiou a cirkvami a náboženskými združeniami alebo spoločenstvami, ktorý vedie prvý podpredseda Komisie Frans Timmermans.

125 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Ján Figeľ #náboženská sloboda