Štyria súrodenci Sýkorovci skončili v armáde

Matilda Sýkorová, mama dnes už troch dospelých chlapov a jednej dievčiny, dúfala, že aspoň dcérka zostane doma. Jeden po druhom vstupovali do armády a ako profesionálni vojaci sa rozliezli do rôznych kútov krajiny.

06.05.2016 20:00
sýkorovci, rodina, armáda, Foto: ,
Štyri deti rodiny Sýkorovcov zasvätili svoj život armáde. Zľava najstarší brat, ktorého meno ani tvár nie je možné zverejniť. Vedľa neho sestra Monika, rodičia Matilda a Jozef a bratia Jozef mladší a Tomáš.
debata (55)

No ani 20-ročná Monika neporušila súrodeneckú tradíciu. Aj ona oblieka vojenskú uniformu, študuje na vojenskej akadémii a zrejme už na budúci rok bude mať zo súrodencov najvyššiu vojenskú hodnosť.

Krehká blondínka mala v bratoch totiž veľký vzor. „Skĺbila som to, čo som chcela robiť, čiže armádu a vysokú školu. Študujem na Akadémii ozbrojených síl v Liptovskom Mikuláši, takže svoj sen som si splnila,“ hovorí kadetka Monika Sýkorová, ktorá je najmladšia zo štyroch súrodencov.

Každý z bratov je v iných kasárňach. O štyri roky starší Tomáš je v prápore logistiky v Hlohovci, 34-ročný Jozef v opravárenskom prápore v Martine. „Nie je to rutinná práca, každý deň sa robí niečo iné. Bavilo ma to, brat to skúsil a nahovoril aj mňa,“ vysvetľuje Jozef.

Ako prvý s vojenskými myšlienkami prišiel najstarší zo súrodencov. „On už verboval ďalších. Vyučil sa za elektromechanika, no to ho nebavilo, chcel sa dostať do armády a to sa mu podarilo,“ poznamená mama štyroch vojakov.

Najstarší zo synov pani Matildy je u žilinských parašutistov. „Chcel som sa dostať do piateho pluku špeciálneho určenia, to ma ťahalo celou mojou kariérou až dosiaľ. Je to najelitnejší útvar na Slovensku, a snom každého vojaka slúžiaceho v našej armáde je sa tam dostať,“ povedal.

Ako jediný zo súrodencov bol aj na zahraničnej misii, desať mesiacov v Kosove. Jeho krstné meno ani tvár nie je možné zverejniť. Spolu s Jozefom majú zo súrodencov zatiaľ najvyššiu hodnosť. „Obidvaja sme velitelia družstiev, ale možno už na budúci rok bude mať sestra najvyššiu hodnosť, poručík,“ hovorí Jozef.

S vojenčinou v rodine začal otec, ten však absolvoval len povinnú vojenskú službu. Hoci aj on chcel byť profesionálnym vojakom, jeho otec mu to nedovolil. On sám však svojim deťom nebránil. „Vybrali si sami,“ poznamená Jozef Sýkora starší.

Osobného času majú málo, preto sú chvíle, keď sú všetci súrodenci aj s rodičmi pokope, veľmi vzácne. Ale v uniformách sa stretnú len ak tak na cvičení. Výnimkou bol včerajší deň, keď ich na obed pozval minister obrany Peter Gajdoš. Ako prekvapenie ku Dňu matiek, ktorý sa tento rok slávi 8. mája, daroval mame štyroch vojakov predčasný darček.

Prekvapil ju v práci s kyticou a poukazom na víkendový pobyt do kúpeľov. „Je to veľké prekvapenie, niečo mimoriadne,“ povedala dojatá pani. Z výrobnej haly ju minister aj s deťmi a manželom zobral na obed.

„Dokážem si predstaviť, ako by reagovala moja mamina, v každom prípade som presvedčený o tom, že určite by to s ňou pohlo, ale na druhej strane som presvedčený, že by bola hrdá, tak ako pani Sýkorová,“ poznamenal minister.

<AF> Štyri deti rodiny Sýkorovcov zasvätili svoj život armáde. Zľava najstarší brat, ktorého meno ani tvár nie je možné zverejniť. Vedľa neho sestra Monika, rodičia Matilda a Jozef a bratia Jozef mladší a Tomáš.

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #vojaci #armáda