Sankcie za odmietnutých utečencov sú zlý sen, tvrdí europoslanec Maňka

Poplatok 250-tisíc eur za jedného utečenca pre krajiny, ktoré ich odmietnu prijať, je podľa europoslanca Vladimíra Maňku (Smer) zlý sen. S takýmto návrhom prišla Európska komisia (EK).

07.05.2016 11:40
vladimir manka Foto: ,
Vladimír Maňka.
debata (43)

Ako povedal, určite takýto návrh v Európskom parlamente nepodporí. „Dúfam, že sa proti nemu postaví viac členských štátov, pretože všetci vidia, že systém záväzných kvót sám o sebe zlyhal,“ zdôraznil. Šírenie negatívnej myšlienky sankcií rozbíja podľa neho naše partnerstvo, pomáha extrémizmu a nenávisti a neprináša dobré riešenia.

Obyvatelia EÚ prestali podľa Maňku veriť európskym riešeniam a prikláňajú sa k národným riešeniam. „Ak máme obnoviť ich dôveru, potrebujeme im ponúknuť spoločné európske riešenia, ktoré budú fungovať. Ak si vypočujeme prejavy mnohých politikov zo západnej Európy na začiatku migračnej krízy a ak ich porovnáme s tým, čo hovoria dnes, tieto názory sa líšia o 180 stupňov,“ upozornil.

Maňka sa potom nečuduje, že obyvatelia mnohých krajín potom majú pocit, že európski politici iba reagujú na udalosti, ale nepozerajú sa ďalej dopredu a nevidia správnu cestu k cieľu. „Aj preto v Európe silnejú populisti a extrémisti,“ vyhlásil europoslanec.

Ľudia si podľa Maňku myslia, že sme mohli mať v Európe o státisíce menej migrantov a nemuselo ich toľko umrieť, keby sme od začiatku riešili veci tak, ako to pred rokom navrhovali niektorí politici z východnej a strednej Európy.

„Až dnes to tak konečne začíname riešiť – strážiť vonkajšie hranice, vracať po dohode Turecku a ďalším krajinám migrantov na ich územie a tak odradiť ďalších. Viditeľne sa znižuje ich počet. Potrebujeme sa vzájomne počúvať a nemôžeme sa chcieť navzájom trestať bez toho, aby sme sa snažili pochopiť dôvody a vysvetlenia toho druhého,“ konštatoval Maňka.

Na Slovensku žije podľa europoslanca 8% ťažko integrovateľného obyvateľstva a sami by sme potrebovali pomoc. „Napriek tomu prejavujeme v migračnej kríze solidaritu a navrhli sme najlepšie riešenia. Stále počúvame názory, že niektoré nové členské štáty nie sú solidárne.

Úroveň solidarity obyvateľov krajín EÚ vyjadrená Gaussovou krivkou ukazuje, že cítenie a solidarita obyvateľov východnej, strednej a západnej Európy sú rovnaké,“ uviedol s tým, že solidarita sa nemusí prejavovať len tým, že niekto príjme viac utečencov iný menej.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Vladimír Maňka #EK #europoslanec