Danko: Poučenie z histórie môže vytvoriť lepšiu prítomnosť

Poučenie z histórie nám pomôže vytvoriť lepšiu prítomnosť a budúcnosť. Vyhlásil to pri príležitosti výročia konca druhej svetovej vojny predseda parlamentu Andrej Danko (SNS).

07.05.2016 15:45
DANKO: TB po stretnutí s odborármi Foto: ,
Predseda Národnej rady SR Andrej Danko.
debata (27)

„Ôsmeho mája 1945 sa skončila druhá svetová vojna v Európe kapituláciou Nemecka. Vojnu však rozpútal režim, ktorý si nevážil ľudský život. Režim, ktorý preferoval ,"čistotu rasy“ a posielal do plynových komôr nevinných ľudí," vyhlásil Danko.

Nacistický režim podľa neho vznikal nenápadne, svojím spôsobom legálne. „Ale nakoniec rozpútal peklo, najväčšie peklo v dejinách ľudstva, ktoré pripravilo o život asi 60 miliónov ľudí,“ uviedol.

Podľa Danka aj v dnešnej dobe čelíme výzvam v podobe nacizmu a fašizmu. "Aj dnes, v 21. storočí sa objavujú prejavy fašizmu a nacizmu, ktoré považujeme za hrozbu. Mnohí z nás majú pocit, že história je zabudnutá ale nie je.

Udalosti vo svete a to nielen ďaleko od nás, na iných kontinentoch, ale aj hneď vedľa u nášho východného suseda naznačujú, že mierové spolunažívanie národov a štátov nie je samozrejmosť," povedal Danko s tým, že len v mieri môžeme dosiahnuť, aby občania Slovenskej republiky a Európy mohli uskutočňovať svoje ciele a svoje vízie.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #druhá svetová vojna #Andrej Danko #Deň víťazstva nad fašizmom