V Banskej Bystrici vymenia kĺby do dvoch mesiacov

Pacienti v Banskej Bystrici nemusia čakať na výmenu bedrového alebo kolenného kĺbu dlhé mesiace. Na rad prídu v Rooseveltovej nemocnici najneskôr do ôsmich týždňov.

09.05.2016 14:00
operácia, nemocnica, zákrok, kĺby, operačná... Foto:
V Roosveltovej nemocnici vymieňajú bedrové i kolenné kĺby aj pacientom z iných častí krajiny.
debata

Nezáleží na tom, či sú z Banskobystrického kraja, alebo iného regiónu Slovenska. Predtým sa mnohí operácie nevedeli dočkať, teraz niektorých pacientov takýto rýchly termín zaskočí a sami sa snažia operáciu oddialiť.

Skrátené čakacie lehoty na zákrok priniesli so sebou nový fenomén. „Pacienti nie sú na krátke termíny operácií pripravení a majú snahu odkladať ich z rôznych pracovných či súkromných dôvodov,“ približuje najnovšie skúsenosti primár oddelenia ortopédie Marián Hlaváč. Dodáva, že v nemalej miere je počet plánovaných operácií ovplyvnený aj kontraindikáciami po zdravotnej stránke pri pomerne vysokom počte plánovaných zákrokov, ktoré sú známe až po, prípadne počas predoperačných vyšetrení.

Sedemdesiatnička Anna Čelková z Hontianskych Nemiec je na ortopedickom oddelení už druhýkrát. Pred desiatimi rokmi jej tu vymieňali pravý kĺb, teraz ľavý. „Prvý raz som čakala na operáciu vyše roka. Teraz som bola u lekára 3. marca na konzultáciu a už koncom apríla mi volali, že na operáciu môžem ísť 3. mája. Aj ma to zaskočilo, lebo som si myslela, že budem dlhšie čakať,“ hovorí. Po čerstvej operácii sa cíti zatiaľ dobre. „Určite je to takto oveľa lepšie, lebo keď človek veľa a dlho trpí, tak sa viac vyčerpá. A aj operácia je ťažšia,“ dodáva.

Vlani v Rooseveltovej nemocnici podstúpilo výmenu kĺbov 1 048 pacientov. Ešte v roku 2013 na operáciu čakali priemerne jeden a pol roka. Prijatými opatreniami sa nemocnici podarilo skrátiť čakaciu lehotu o šestnásť mesiacov.

„Pred vyše dvoma rokmi sme rozšírili počet operačných sál s tým, že ortopedické oddelenie dostalo jednu navyše a v súčasnosti ich má dve. Prijali sme tiež pracovníčku, ktorá zabezpečuje komunikáciu s pacientmi, čím sa značne zlepšil manažment pacienta,“ zhrnula hovorkyňa Rooseveltovej nemocnice Ružena Maťašeje.

Anna Čelková čakala na druhú operáciu kĺbu... Foto: Dagmar Teliščáková, Pravda
Anna Čelková Anna Čelková čakala na druhú operáciu kĺbu oveľa kratšie.

Výmena bedrového alebo kolenného kĺbu je náročná operácia. Po zákroku čaká pacienta najmenej trojmesačná práceneschopnosť, v niektorých prípadoch až pol roka. Pre ľudí po totálnych endoprotézach banskobystrickí ortopédi vlani zaviedli novinku, ktorá im pomôže rýchlejšie sa zotaviť. Ide o rehabilitačný videoprogram. „Edukačné video s cvikmi, ktoré pacient môže sledovať na televíznej obrazovke vo svojej izbe niekoľkokrát za deň, zabezpečí okrem fyzioterapeuta správnu a včasnú rehabilitáciu,“ vysvetlila Maťašeje.

O skrátených čakacích lehotách informovali aj zdravotné poisťovne. „Pacient si môže vybrať nemocnicu, v ktorej zákrok podstúpi. Nemusí to byť práve najbližšie zariadenie. Zdravotné poisťovne môžu v záujme skrátenia lehoty na poskytovanie plánovanej zdravotnej starostlivosti pacientovi navrhnúť jej poskytnutie u iného poskytovateľa, s ktorým majú uzatvorenú zmluvu,“ uviedla riaditeľka nemocnice Miriam Lapuníková.

Na ortopedickom oddelení si pacient môže vybrať aj nadštandardnú izbu i lekára, ktorý ho bude operovať. Za tieto služby si však musí doplatiť.

Čakanie na výmenu bedrových a kolenných kĺbov sa skrátilo aj v bratislavskej Univerzitnej nemocnici. „Efektívnymi opatreniami a dôsledným nastavením systému sme za posledné roky znížili čas čakania na tieto výkony z troch rokov na priemerne tri mesiace,“ uviedla hovorkyňa nemocnice Zuzana Eliášová. Podotkla, že na niektorých pracoviskách univerzitnej nemocnice sa pacienti dostanú na zákrok už do dvoch mesiacov.

Na totálne endoprotézy podľa dostupných zdrojov čakajú slovenskí pacienti v priemere približne sedem mesiacov. V Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura v Košiciach je to asi šesť mesiacov. „Na našej Klinike ortopédie a traumatológie pohybového ústrojenstva pracuje vysokokvalitný operačný tím a enormne vzrástol záujem pacientov o tieto výkony aj z iných regiónov Slovenska,“ povedala hovorkyňa nemocnice Ladislava Šustová. Nedávno tu uviedli do prevádzky ďalšiu ortopedickú sálu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výmena kĺbu #ortopédia