Dostane slovenské mlieko v Maďarsku červenú?

Slovenské mlieko údajne neprešlo kontrolou v Maďarsku. Naši mliekari mali nesprávne označiť množstvo tuku, ktoré bolo v skutočnosti vyššie, ako uvádzali na obale.

09.05.2016 15:00
mlieko, mliekareň, výroba, továreň, fabrika, Foto:
Podľa maďarských médií nemalo šesť druhov slovenských a českých trvanlivých mliek požadovanú a uvedenú kvalitu.
debata (17)

Tatranská mliekareň, ktorá tiež mlieko do Maďarska vyváža, sa bráni. Mliekari tvrdia, že „škandál“ je vykonštruovaný a naberá politické rozmery.

Podľa maďarských médií, ktoré priniesli informáciu tamojšieho ministerstva pôdohospodárstva, šesť druhov slovenských a českých trvanlivých mliek nemalo požadovanú a uvedenú kvalitu. Obsah tuku v slovenskom mlieku mal byť vyšší ako uvádzaná hodnota 1,5-percenta. Niektoré média zas hovoria, že bol nižší.

Maďari vraj zlikvidovali 21-tisíc litrov českého trvanlivého mlieka. Či rovnako dopadlo aj slovenské, zatiaľ nie je známe, podľa dostupných informácií ho z trhu nesťahovali.

Južní susedia však doteraz o probléme neinformovali slovenské ministerstvo pôdohospodárstva ani našu Štátnu veterinárnu a potravinovú správu. Nevedel o tom ani Slovenský mliekarenský zväz.

Ministerstvo sa o probléme dozvedelo z maďarských médií minulý týždeň. „Keď sme to vo štvrtok večer riešili, ešte nemala informácie ani veterinárna správa. Druhá strana má v takomto prípade povinnosť informovať, keď už nie priamo ministerstvo, tak minimálne Štátnu veterinárnu a potravinovú správu,“ povedala Radka Kaluviaková z Ministerstva pôdohospodárstva SR.

Podľa rezortu môže ísť o marketingový ťah. To znamená, že informácie o zle označenom mlieku by Maďarsko oficiálne ani neoznámilo. Dôvodom by mohla byť podpora predaja domáceho maďarského mlieka. „V rámci EÚ sa nemôže len tak zakázať dovoz mlieka, ale keď sa vytvorí škandál, ľudia sa už začnú na ten produkt pozerať inak. Ako to bolo napríklad u nás s poľskými výrobkami,“ doplnila Kaluviaková.

Zlé označenie množstva tuku môže byť podľa mliekarov dôvod na vrátenie celej šarže, čo by im určite ublížilo. Tatranská mliekareň TAMI vyváža mlieko a mliečne produkty do Maďarska už asi šiesty rok. Vlani mala na maďarskom trhu dokonca 40-percentný podiel trvanlivého, teda ultravysokotepelne ohriateho (UHT) mlieka. „Celé je to namierené proti nám dodávateľom. Berieme to ako istý spôsob ochrany vnútorného trhu, hoci dosť radikálny, ale predsa len spôsob na to, aby preferovali svojich lokálnych výrobcov mlieka,“ myslí si Ján Husák z marketingového oddelenia mliekarne. V Maďarsku podľa neho v minulosti vznikla diera na trhu, ktorú Tatranská mliekareň vyplnila. V tom čase, ako povedal, maďarskí prvovýrobcovia nestíhali zásobovať domáci trh s trvanlivým mliekom, pretože svoje prebytky predávali za vyššie sumy do okolitých krajín.

Nedostali sme žiadnu informáciu od maďarskej kompetentnej autority. Z toho dôvodu v tejto dobe nebudú vykonané žiadne opatrenia.
Paulína Kojnok, Štátna veterinárna a potravinová správa

Čo sa bude diať, teraz nevie ešte ani samotná mliekareň, pretože doteraz ju ešte o vzniknutom probléme nik neinformoval. „Podľa mňa je to vykonštruovaná záležitosť a v Maďarsku sa už z toho stáva politická otázka. Možno bolo spoločnostiam, ktoré predávajú mlieko alebo mliečne výrobky, pohrozené, aby brali viac od lokálnych dodávateľov,“ myslí si Husák.

Ako dodal, v minulosti sa im ešte nič podobné nestalo. Mali len bežné reklamácie napríklad za vytečené mlieko pri prevoze, ale išlo len o pár kusov, ktoré boli obratom vyreklamované. V tomto prípade ich zatiaľ nik o reklamáciu nežiadal.

Keďže na chybu slovenských mliekarov nebola upozornená ani Štátna veterinárna a potravinová správa, zatiaľ nekoná. „Nedostali sme žiadnu informáciu od maďarskej kompetentnej autority. Z toho dôvodu v tejto dobe nebudú vykonané žiadne opatrenia,“ uviedla Paulína Kojnok z veterinárnej a potravinovej správy.

Správa o nevyhovujúcich potravinách by sa mala objaviť vo výstražnom systéme, ktorý o nebezpečenstve informuje aj ostatné krajiny. Zatiaľ sa tak nestalo, mlieko teda nie je škodlivé.

Situáciu okolo dovážaného mlieka mohol v Maďarsku vyvolať aj nedávny protest, kde tamojší mliekari upozorňovali na likvidačne nízke ceny mlieka. Zároveň obviňovali zahraničných dovozcov z ponuky nekvalitného mlieka a daňových podvodov.

Maďarská vláda koncom apríla oficiálne odsúhlasila nižšiu DPH na surové mlieko z 27 percent na päť percent v snahe podporiť domácich producentov. Zmena má vstúpiť do platnosti od začiatku roka 2017.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #škandál #mlieko