Simon vznik strany nepotvrdil a ani nevyvrátil

Nová maďarská strana na obzore? V kuloároch sa už o tom šepká. Viacerí politici za maďarské strany uviedli, že o tom počuli. Jej zakladateľom by mal byť poslanec Zsolt Simon, ktorý sa do parlamentu dostal na kandidátke strany Most-Híd, po voľbách ju však opustil. Ten tieto informácie nepotvrdil, ale ani nevyvrátil.

09.05.2016 20:00
zsolt simon, Foto: ,
Zsolt Simon.
debata (14)

Prvýkrát vznik novej maďarskej strany naznačil šéf Mostu-Híd Béla Bugár v sobotňajšom rozhovore pre Pravdu. „Otázne je, čo bude s ďalšou maďarskou stranou, o vzniku ktorej sa šepká,“ povedal Bugár. Samotný Simon informáciu o tom, že plánuje založiť politický subjekt, komentoval nejasne. „Neviem, čo sa šepká, ja relaxujem,“ poznamenal stroho.

Poslanec Mostu-Híd Gábor Gál uviedol, že o vzniku ďalšej strany počul asi pred mesiacom. „Počul som už o tom, ale neviem, čo je na tom pravdy. Ak si ju chce založiť, každý má na to právo. Simon mal vždy také ambície, keby sa tak naozaj stalo, osobne by ma to neprekvapilo,“ povedal Gál.

Z klubu Mostu-Híd Simon odišiel po tom, čo strana vstúpila do vládnej koalície so Smerom, SNS a Sieťou. Podľa neho Most-Híd so 6,5 percentami, ktoré dosiahol vo voľbách, má zachrániť alebo pomáhať vzniku vlády Smeru a SNS, ktoré majú väčšinu ministerských kresiel. V Národnej rade Simon zostal, pôsobí ako nezaradený poslanec.

V prípade, že Simon stranu založí, pôjde už o štvrtý politický subjekt, ktorý bude zápasiť o voliča na južnom Slovensku. V posledných voľbách kandidovali do parlamentu tri maďarské strany, a to Most-Híd, SMK a Maďarská kresťanskodemo­kratická aliancia. Do Národnej rady sa prebojoval len Most-Híd. Potrebných 5 percent SMK neprekročila, získala 4 percentá. Maďarskú kresťanskodemo­kratickú alianciu volilo iba 0,09 percenta ľudí.

Od prvých slobodných volieb maďarské strany kandidovali spoločne a dostali sa tak aj do parlamentu. Najskôr Spolužitie a Maďarské kresťanskodemo­kratické hnutie (MKDH) vo voľbách 1990 a 1992.

V roku 1994 to bola Maďarská koalícia, ktorú tvorili tri strany – MKDH, Spolužitie a Maďarská občianska strana. V roku 1998 vznikla z týchto troch subjektov Strana maďarskej koalície (SMK), neskôr sa premenovala na Stranu maďarskej komunity.

Zmena nastala v roku 2009. Vtedy z SMK odišiel bývalý šéf Béla Bugár spolu s ďalšími poslancami a následne založili Most-Híd. Od volieb v roku 2010 už SMK na rozdiel od Mostu-Híd v Národnej rade chýba.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Zsolt Simon