Vyzrádzal Galko v centrále SaS utajované skutočnosti?

V škandále nezákonného odpočúvania civilistov vojenskými tajnými došlo k posunu. Nové preverovanie podľa zistení Pravdy smeruje k osobe exministra obrany Ľubomíra Galka. Polícia sa zaoberá únikom utajovaných skutočností, ktorého sa mohol dopustiť tým, že v centrále SaS ukázal svojim straníckym kolegom zoznam odpočúvaných ľudí. Galko popiera, že by také niečo urobil.

10.05.2016 07:00
sas, liberálny dom, Foto: ,
Po prepuknutí škandálu v roku 2011 prišiel Ľubomír Galko so zoznamom odpočúvaných podľa Juraja Miškova do straníckeho sídla SaS.
debata (67)

Škandál s nezákonným odpočúvaním desiatok civilistov vrátane novinárov Pravdy vypukol na jeseň 2011. Iveta Radičová Galka okamžite odvolala, rovnako aj šéfa Vojenského obranného spravodajstva Pavla Brychtu.

O tom, že Galko so zoznamom odpočúvaných prišiel do straníckeho sídla, vypovedal tento rok vo februári na verejnom súdnom pojednávaní bývalý Galkov kolega z vlády a zo strany Juraj Miškov.

Toto svedectvo stavia Galka do vážneho podozrenia, že mohol vyzradiť utajovanú skutočnosť. Mená odpočúvaných osôb sú utajovanou skutočnosťou, ktorá je pod prísnym režimom. Jeho porušenie, napríklad ukazovanie zoznamu odpočúvaných tretím osobám, je trestné.

"Boli sme zvedaví, či existujú ďalší ľudia odpočúvaní, na čo nám minister Galko ukázal zoznam viacerých osôb, medzi ktorými bola aj moja podriadená. Pýtal som sa Galka, aký bol dôvod odpočúvania, na čo mi povedal, že bolo podozrenie z korupcie a že prišiel na ňu anonym. Na moju otázku, či sa potvrdilo podozrenie, mi Galko povedal, že nie,“ vypovedal na súde Miškov.

V pondelok pre Pravdu k tomu Miškov dodal, že v tom čase bola v SaS nervozita. "Richard Sulík povedal Galkovi, nech urobí zoznam ľudí, kde sa dá očakávať nejaký prúser vzhľadom na odposluchy. On prišiel s menným zoznamom. Ja som si ten zoznam čítal, dve mená mi niečo hovorili, jedno z tých mien bola zamestnankyňa ministerstva hospodárstva, teda moja podriadená,“ povedal Miškov.

Juraj Miškov. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
juraj miškov, Juraj Miškov.

Podľa neho nešlo o dokument s pečiatkou, bol to zoznam mien napísaný rukou. Predpokladá, že Galkov zoznam videlo v SaS viac ľudí. Prokuratúra aj polícia sa už vecou začali zaoberať.

"Predmetná vec bola ako vlastný poznatok prokuratúry odstúpená prokurátorom Okresnej prokuratúry Bratislava II na vybavenie vyšetrovateľovi Odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave II.

V súčasnosti sú vyšetrovateľom vykonávané úkony pred začatím trestného stíhania,“ povedal Pravde hovorca bratislavskej krajskej prokuratúry Michal Šúrek. Podľa neho zatiaľ nebolo začaté trestné stíhanie pre žiadny trestný čin.

Samotný Galko tvrdí, že žiadny zoznam nikomu neukazoval. "Neukazoval som ten zoznam, ktorý mi bol predložený na ministerstve obrany,“ vyjadril sa pred časom v TV Markíza. Podľa bezpečnostného analytika Milana Žitného proti tvrdeniu Galka bude stáť tvrdenie Miškova. "Je na vyšetrovateľovi, čo s tým urobí,“ poznamenal Žitný.

Odpočúvací škandál sa prevalil ešte na jeseň 2011. Vojenskí tajní odpočúvali redaktorov Pravdy, viacerých podnikateľov, bývalých spravodajských dôstojníkov, ako aj bývalého šéfa Vojenskej spravodajskej služby (rozviedky), sekretárku vtedajšieho ministra Galka, bývalého generálneho riaditeľa TA3, pracovníčku ministerstva hospodárstva, ktorá mala na starosti licencie na vývoz zbraní, ale aj neznámeho vodiča kamióna.

Časť z nich sa teraz súdi so štátom. Prokuratúra na začiatku vyšetrovania podľa zistení Pravdy narazila na niekoľkonásobné porušenie zákona. Žiadosti o odpočúvanie mali vychádzať zo zavádzajúcich a účelovo vykonštruovaných dôvodov. Ďalšie žiadosti boli kopírované, v niektorých mali byť uvedené nepravdivé údaje o odpočúvaných osobách.

V prípade novinárov vykonštruovaný dôvod na začatie sledovania vychádzal z podozrenia, že údajne mohli disponovať utajovanou skutočnosťou. Nič také sa však nepreukázalo, napriek tomu sledovanie pokračovalo ďalej a prepisy neboli zničené, ako to ukladá zákon.

Teraz sa možno Galko sám stane objektom vyšetrovania. Tento poslanec SaS je aktuálne v parlamentnom výbore na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva. Nepodarilo sa mu však dostať do komisie na kontrolu odpočúvania. Vládna koalícia jeho nomináciu zablokovala.

V kauze odpočúvania, ktorá bola uzavretá obžalobou tento rok vo februári, Galko obvinený nie je. V prípade je obžalovaných päť príslušníkov Vojenského obranného spravodajstva spolu s jeho vtedajším riaditeľom Brychtom. Celá vec je momentálne na súde v Trenčíne. Pri dokázaní viny hrozí páchateľom trest odňatia slobody na 4 až 10 rokov.

V správe parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť o stave použitia informačno-technických prostriedkov (ITP) za rok 2011 sa uvádza, že došlo k spochybneniu zákonnosti pri použití ITP, na ktoré bol vydaný súhlas sudcu za obdobie od 1. júna 2010 do 25. novembra 2011. Podľa našich informácií v dotknutom období malo byť odpočúvaných približne 80 príslušníkov rezortu obrany a okolo 50 vojenských spravodajcov.

© Autorské práva vyhradené

67 debata chyba
Viac na túto tému: #Ľubomír Galko #Juraj Miškov #odpočúvanie novinárov #SASKA